KADETI PETI U NOVOM SADU

Last Updated: 19/08/2018Autor

KOŠARKA

Muška kadetska reprezentacija Srbije, igrači rođeni 2002. godine i mlađi, zauzela je peto mesto na Evropskom prvenstvu koje se održava u  Novom Sadu. Izabranici selektora Vlade Vukoičića u poslednjem meču na šampionatu uverljivo su savladali selekciju Grčke. Naš mladi tim je sredinom prve četvrtine preuzeo kontrolu igre, stvorio dvocifrenu prednost, tako da se trijumf nijednog trenutka nije dovodio u pitanje: Srbija – Grčka 81:68 (24:12, 20:20, 18:13, 19:23).

Nije srpske kadete zbunilo startno vođstvo selekcije Grčke od 8:5. Preko raspoloženog Filipa Škobalja uzvratili su serijom 9:0 i preokrenuli rezultat – 14:8. Do kraja prve četvrtina Srbija je odlično šutirala za tri poena i stekla dvocifrenu prednost – 24:12. Grcima je pripao nastavak susreta, jer su došli do željenog ritma i smanjili u 14. minutu na 26:22. Brzo su izabranici selektora Vukoičića pojačali intezitet igre u odbrani, razigrao se Stefan Agoč, Lazar Stefanović je u samom finišu ubacio pet vezanih poena, što je našem timu ponovo donelo sigurno vođstvo – 44:32 na kraju prvog poluvrmena.

U istom ritmu nastavili su srpski kadeti i u nastavku utakmice. Služio je ih je šut, odbrana je bila na zadovoljavajućem nivou, tako da je posle treće četvrtine prednost uvećana na 62:45, a utakmica praktično bila prelomljena. Zato je bilo očekivano da padne ritam u poslednjih deset minuta, što se i desilo. Grci su na sve načine pokušavali da ublaže poraz što im je samo delimično pošlo za rukom – 81:68.

– U većem delu utakmice protiv Grčke, imali smo dobru kontrolu, bilo je segmenata koji se svakako mogu i zameriti. Ipak, treba imati na umu da je deveti dan šampionata, sedma utkamica, neki su igrači umorni,  a neki i blago razočarani. Očekivali smo i želeli da igramo vredniju utakmicu nego što je ova za peto mesto. Momcima želim da čestitam, izdvojili su dva meseca, iako su cele godine imali obeveze u školama i klubovima. U zemlji kao što je Srbija, koja uvek ima najviše ambicije, peto mesto ne može se smatrati uspehom. Imali smo kadrovskih problema, donekle nepovoljan žreb. Ovim mladim igračima je ovo prvo takmičenje, prvo iskustvo, imaju osnovu i bazu da i iz svega ovoga mogu dosta da nauče. Hteo bih da se zahvalim svima u KSS, što su mi ukazali priliku da vodim ovu selekciju i što su nam omogućili odlične uslove za pripreme. Zahvalnost dugujem mojim saradnicima, ali i trenerima i roditeljima svih igrača – istako je Vlada Vukoičić, selektor srpskih kadeta

SRBIJA U16: Ivković 6, Paunović 7, Manojlović 4, Agoč 11, Andrić 9, Stefanović 11, Svetozarević 3, Mušikić 6, Tarlać 2, Škobalj 18, Joksimović 4, Pavićević.

GRČKA U16: Filios, Nikolaidis 9, Koloveros 5, Visariou 8, Kostopoulos, Prapas 4, Filipou 6, Papasavoglu 14, Kalogiros 13, Tolijas 2, Karamanlis, Camis 7.