JOŠ DVE VICEŠAMPIONSKE TITULE U MARIBORU

Last Updated: 09/03/2017Autor

STRELJAŠTVO

Srpski mladi strelci nastavili su srebrni niz na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Mariboru. Ženska juniorska selekcija puškom, u sastavu: Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac i Marija Malić, osvojila je titulu ekipnog vicešampiona Starog kontinenta. Isti uspeh dan ranije ostvario je junior Lazar Kovačević u pojedinačnom takmičenju, takođe, vazdušnom puškom. Iz srebrne ekipe u pojedinačno finale danas su se plasirale Sanja Vukašinović, koja je stala na korak od medalje, na četvrtom mestu, i Tatjana Banjac, na kraju sedmoplasirana. Srbija je jedina imala dve predstavnice u finalu. Sem juniorki puškom danas su se takmičili i omladinci pištoljem, osvojivši 13. poziciju u ekipnom plasmanu. Srpske juniorke su, uslovno rečeno, branile ekipnu zlatnu medalju sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Đeru, jer od tada je tim znatno promenjen. U Đeru se takmičila nešto iskusnija ekipa, a samo jedna od tri devojke koje su osvojile titulu 2016. je i u timu u Mariboru. Lane je gađala Sanja Vukašinović, dok su Tatjana Banjac i Marija Malić debitantkinje. Najveći doprinos velikom uspehu ekipe, dala je Tatjana Banjac, koja je u kvalifikacijama zauzela šesto mesto sa 415,3 kruga. Njena klupska drugarica iz Novog Sada 1790 Sanja Vukašinović je bila osma sa 414,2. Teško bi Srbija došla do srebrne medalje da se i Malićeva, članica Jedinstva iz Stare Pazove, nije našla u „gornjem domu“, na 32. poziciji (410,9 krugova) u konkurenciji 68 takmičarki. Od početka je naša ekipa bila u konkurenciji za odličje, a na drugom mestu se učvrstila posle treće serije. U završnici kvalifikacijama, u četvrtoj seriji, sve tri devojke gađale su sigurno, nisu grešile. Nisu dozvolile trećeplasiranim Italijankama da ih sustignu, ali prvoplasirana Nemačka ostala je nedostižna.

Finale je obilovalo preokretima, odlučivale su nijanse, a Sanja Vukašinović je do pred kraj imala realne šanse za medalju. U jednom trenutku nalazila se i na trećoj poziciji. Završila je na četvrtom mestu, koje je izborila u dramatičnoj borbi. Naime, posle 18. serije kada ispada petoplasirana, četvrtu i petu poziciju delile su Vukašinovićeva i Mađarica Lalita Gašpar. Odlučivalo je raspucavanje. Gašparova je pogodila 10,2, a naša reprezentativka maksimalnih 10,9 krugova i nastavila borbu za odličja, ali nije uspela da napravi još jedan korak do bronze. Vukašinovićeva, jedina članica srpskog tima koja je pre Maribora učestvovala na velikim međunarodnim takmičenjima, je prokomentarisala:

– U kvalifikacijama nisam nisam uspela da pružim maksimum, znam da mogu više. U finalu sam, ipak, sve zaboravila i potpuno se posvetila borbi za pojedinačno odličje. „Pogodila sam stativu“, žargonski rečeno, stala sam na korak od medalje, ali prikazanim u finalu i plasmanom mogu da budem zadovoljna. Streljaštvo je sport u kome najčešće odlučuju nijanse, tako je bilo i ovaj put. Četvrto mesto u Evropi nije mala stvar, a imam i ekipno srebro, zbog koga sam izuzetno srećna. Raspucavanje, pred ispadanje petoplasirane, me je istrošilo. Svu snagu sam „uložila“ u taj hitac, u naredne dve serije pogodila dve „jake“ devetke, dva puta po 9,9, što ipak nije bilo dovoljno za bronzu.

Tatjana Banjac je finale otvorila lošim hicem u prvoj seriji (9,1), a potom nastavila sa dve devetke (9,5 i 9,9). Iako se posle kiksa na početku popravila i gađala sve bolje i bolje, zaostatak nije uspela da nadoknadi, pa je ispala kao sedma. Posle finala je kazala:

– Iskreno, očekivala sam i finale i medalju, bar ekipnu. Loš početak finala me nije poremetio. Brzo sam uspela da uđem u dobar ritam, ali sve devojke u finalu su gađale odlično, nisam uspela da ih stignem.

Juniori pištoljem su zauzeli 13. mesto u ekipnom plasmanu. Pojedinačno je najuspešniji bio Petar Adamović na 39. mestu. Stefan Todorović je zauzeo 47. poziciju, a Branko Mašanović 52.

U poslednjoj disciplini juniorskog programa, u takmičenju mikseva, par Sanja Vukašinović i Lazar Kovačević osvojio je titulu vicešampiona Starog kontinenta u gađanju vazdušnom puškom. Sva tri srebrna odličja osvojena su u nadmetanjima puškom. Prvu je juče osvojio Kovačević, u pojedinačnoj konkurenciji, a ranije danas ekipnim srebrom se okitila i ženska juniorska reprezentacija (Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac, Marija Malić). Tandem Vukašinović/Kovačević je u finalu izgubio od Nemačke, a do borbe za zlato je došao glatko. Od početka takmičenja naši juniori su gađali sigurno, bez mnogo kikseva. U kvalifikacionoj fazi takmičenja, u kojoj svaki član ekipe puca po 25 dijabola, Vukašinovićeva i Kovačević su skupili 520,1 krug i kao drugi ušli u polufinalnu rundu. U polufinalu discipline, koja je od prošle godine u zvaničnom programu EP, osam najboljih miks timova se, podeljeni u dve grupe, bore za plasman u finale i meč za bronzu. Prvo mesto u grupi osvajala najuspešniji tandem posle 12 serija, a ispadanje počinje od osmog hica. Srpski par je dominirao u svojoj polufinalnoj grupi, ubedljivo osvojio prvo mesto i kartu za finale, pogodivši ukupno 245,9 krugova. Naši juniori su daleko iza sebe ostavili rivale iz Hrvatske (242,1 krug), koji su se plasirali u borbu za bronzu.

Pobednici grupa se sastaju u finalu, u kome su direktni rivali. Posle svakog hica zbrajaju se rezultati bolji tim osvaja poen, a ukoliko je nerešeno nijedna ekipa ne dobija ništa. Pobeđuje sastav koji skupi pet poena. Rival Srbije, Nemačka (Veronika Šmit i David Koenders) je odlično počeo, poveo sa 4:0. Vukašinovićeva i Kovačević su dobili petu seriju, smanjili na 4:1, ali u šestoj Nemci su bili za minimalan jedan deseti deo kruga bolji (20.3 prema 20.2 kruga), iskoristili drugu „meč loptu“, a naš tim može da bude prezadovoljan postignutim. Juniorski miks Srbije pištoljem (Katarina Maricki, Branko Mašanović) nije stigao do polufinala, u kvalifikacijama je zauzeo 16. mesto sa 460 krugova. Za osmo mesto i plasman u polufinale bilo je neophodno pogoditi osam krugova više.

Ocenjujući učinak naših juniorskih selekcija na EP Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, kaže:

– Napravili smo značajan napredak u odnosu na prošlogodišnje prvenstvo Evrope, kada su juniorske selekcije osvojile jedno odličje, ekipno zlato puškom za omladinke.  Lepo je počelo srebrnom medaljom Lazara Kovačevića vazdušnom puškom. Juniorke nisu odbranile zlato, ali ne treba zaboraviti da je ovo skoro potpuno nov sastav u odnosu na onaj koji je osvojio titulu u Đeru. Srebro je veliki uspeh. Imali smo dve finalistkinje, šteta što ni jedna nije došla do pojedinačne medalje, ali celokupnim učinkom možemo da budemo zadovoljni. Šlag na tortu došao je u takmičenju mikseva.  Što se strelaca pištoljem tiče, mnogo bolje rezultate nismo ni očekivali, što je još jedan pokazatelj da  svi u srpskom streljaštvu moramo da se angažujemo kako bismo popravili rad sa mlađim kategorijama pištoljem  i  dobili nove šampione – zaključio je Pejović.

U petak i subotu na programu su seniorska takmičenja.

-Juniori su zadali ozbiljan zadatak našim seniorskim selekcijama, da zapnu i da osvoje i neku zlatnu medalju – poručio je Pejović.

 

Rezultati

Vazdušna puška juniorke:1. Džejd Borde (Francuska) 249,1 (evropski juniorski rekord), 2. Isabel Johanson (Švedska) 247,3, 3. Ana Jansen (Nemačka) 226,7, 4. Sanja Vukašinović (Srbija) 205,4, 3. Lalita Gašpar (Mađarska) 185,6, 6. Tai Engler (Izrael) 162,8, 7. Tatjana Banjac (Srbija) 141,8, 8. Alesandra Lucijani (Italija) 120,3. Kvalifikacije: 1. Lalita Gašpar (Mađarska) 419,1, 2. Žad Borde (Francuska) 418,1, 3. Tal Enger (Izrael) 419,6…6. Tatjana Banjac 415,3…8. Sanja Vukašinović 414,2… 32. Marija Malić 410,9… Ukupno 68 takmičarki. Za finale 414,2. Ekipno: 1. Nemačka 1.241,8, 2. Srbija 1.240,4, 3. Italija 1.239,5, 4. Francuska 1.238,8, 5. Mađarska 1.238,5… Ukupno 19 reprezentacija.

Vazdušni pištolj, juniori: 1. Anton Aristrakov (Rusija) 239,8 (svetski i evropski juniorski rekord), 2. paolo Mona (Italija) 239,7, Ernests Erbs (Letonija) 216,7, 4. Zaven Igitjan (Jermenija) 195,0, 5. Aleksander Petrov (Rusija) 175,4… kvalifikacije: 1. Anton Aristrahov (Rusija) 577, 2. Paolo Mona (Italija) 575, 3. Nikolas Til (Francuska) 574… 39. Petar Adamović 558…47. Stefan Todorović 550…52. Branko Mašanović 549… Ukupno 55 strelaca. Za finale 570. Ekipno: 1. Rusija 1.719, 2. Nemačka 1.706, 3. Ukrajina 1.705, 4. Italija 1.703, 5. Bugarska 1.696… 13. Srbija 1.656…

Napomena: u svim disciplinama juniorskog programa rezultati pobednika su automatski i novi juniorski evropski rekordi, s obzirom da je EP u Mariboru prvo takmičenje, na kome se priznaju rekordi, a gađa se po novim pravilima (pobednik i drugoplasirani u finalu ispaljuju 24, umesto dosadašnjih 20 dijabola).

Miks, juniori i juniorke, vazdušna puška: 1. Nemačka, 2. Srbija, 3. Češka, 4. Hrvatska.

Finale: Nemačka – Srbija 5:1 u poenima. Meč za bronzu: Češka – Hrvatska 5:1.

Polufinalna grupa A: 1. Nemačka 245,2, 2. Češka 243,3, 3. Mađarska 202,3, 4. Norveška 160,7.

Polufinalna grupa B: 1. Srbija 245,9, 2. Hrvatska 242,1, 3. Finska 202,4, 4. Rusija 160,8.