JUNIORI U ČETVRTAK PUTUJU NA EP

Last Updated: 17/05/2017Autor

VESLANJE

Narednog vikenda (20-21. maj 2017) nemački gradić Krefeld biće poprište Evropskog prvenstva za juniore na kojem će se za odličja boriti 183 posade iz 30-tak zemalja. Boje Srbije na ovom takmičenju braniće četiri čamca. U skifu će veslati Aleksandar Izda, u dvojcu bez kormilara Vuk Mladenović i Veselin Tričković, u dubl skulu Aleksa Petrović i Danilo Selaković, a u četvercu bez kormilara Veljko Milovanović, Vukašin Pivač, Pavle Lijeskić i Marko Đuranović. Naši reprezentativci su završne pripreme za šampionat Starog kontinenta odradili na Srebrnom jezeru, a u četvrtak, 18. maja, sa trenerima, koordinatorom juniorske reprezentacije Aleksandrom Ivkovićem, Goranom Todorovićem i Aleksandrom Smiljanićem, kreću put Nemačke.

Trener skifa i dvojca bez kormilara Aleksandar Ivković tri dana pred početak šampionata je istakao.

– U trenažnom ciklusu Izda, Mladenović i Tričković su iz nedelje u nedelju išli sve bolje i mislim da su u ovom trenutku pravi. S druge strane na šampionat putujemo bez bilo kakvog rezultatskog opterećenja i jedini zadatak će im biti da daju najbolje od sebe. Samo u tom slučaju mogu da razmišljaju o nekom višem plasmanu. Konkurencija u ove dve discipline biće izuzetna. U skifu će, između ostalih, veslati sjajan Nemac Volf, pobednik jake regate u Minhenu, kao i Švajcarac Šuble, peti na Svetskom prvenstvu za juniore 2016. U dvojcu bez kormilara osim Rumuna, koji su možda u ovom trenutku favoriti za najsjajnije odličje, biće još pet-šest izuzetno jakih ekipa. Inače, ove godina će za sve juniore biti posebno značajna jer će Svetsko prvenstvo za juniore u Trakaiju od 2. do 6. avgusta biti glavno kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu 2018. Sa šampionata u Litvaniji pet najboljih skifova i dvojaca bez kormilara će se plasirati na takmičenje u Argentini dok će spisak ostalih učesnika biti određen na osnovu rang liste – rekao je Aleksandar Ivković.

Dubl skul će u Krefeldu voditi Aleksandar Smiljanić.

– I Petroviću i Selakoviću će ovo biti debi na evropskim prvenstvima iako su obojica druga, završna, godina juniorskog staža. Takođe, Petrović ima izuzetno malo iskustva budući da je kasno počeo da trenira. Zbog svega toga mislim da je u ovom trenutku borba za B finale i plasman od sedmog do 12. mesta realan domet ovog čamca u Nemačkoj. U ovoj disciplini konkurencija je standarno jaka pošto je prijavljena čak 21 posada. Ipak, ne obaziremo se na rivale, jer naš konačan plasman neće zavisiti od njih već isključivo od nas samih – kazao je Smiljanić.

Goran Todorović, trener juniorskog četverca sa kormilarom koji je lane osvojio evropsku vicešampionsku titulu u Trakaiju, a potom bio četvrti na Svetskom prvenstvu za juniore u Roterdamu, ističe da je ovogodišnji juniorski teški četverac u završnim pripremama ispunio sve zahteve treninga i da maksimalno spreman dočekuje start takmičenja na Regatnoj stazi na jezeru Elfrater.

– Teški četverac je poslednji od svih posada koje će nas predstavljati na šampionatu Starog kontinenta ispunio normu za ovo takmičenje. Na poslednjoj izbornoj regati, održanoj pre manje od dve nedelje, postigao je solidan rezultat 6:14, koji je mogao da bude i bolji da nije u drugoj polovini trke, u interesantnim uslovima na stazi na Savskom jezeru, napravio nekoliko tehničkih grešaka. U završnim pripremama smo upravo radili i na tim tehničkim detaljima, a po svim pokazateljima došli je do velikog poboljšanja. Ovaj čamac čine dvojica veslača, Lijeskić i Đuranović, kojima je ovo prva godina juniora i koji će se u Nemačkoj prvi put ogledati na ovako velikom takmičenju. Veliku podršku imaju od iskusnijih Pivača i Milovanovića koji su prošle godine bili akteri šampionata Evrope u Litvaniji i sveta u Holandiji. Sve u svemu odlično su se uklopili i u odličnom raspoloženju krećemo za Nemačku – “podvukao” je Todorović i dodao – Ne opterećujemo se plasmanom u Krefeldu. Cilj nam je, pre svega, da realizujemo sve ono što smo radili i pokazali na treninzima, ispunimo na stazi tehničke i taktičke zahteve i planove trke i da iz trke u trku postižemo svoja najbolja vremena. Ni o konkurenciji ne razmišljamo jer mislim da ćemo sami sebi biti najveći rivali. Ako uspemo da pobedimo sebe dobar rezultat će, čvrsto verujem, sigurno doći. Ovo je uz svetsko prvenstvo najveće i najznačajnije takmičenje za juniore. Dolaze govoto sve najbolje evropske posade, a s obzirom da se radi o juniorima izrazitih favorita nema i sve je moguće.

Žreb kvalifikacionih grupa na Evropskom prvenstvu za juniore biće održan u petak od 17 časova. Dan kasnije, od 8,30 č, počinju kvalifikacije. Istog dana u popodnevnim časovima na programu će biti trke repesaža. U nedelju, 21. maja, veslaju se polufinala i finala.