JUNIORI SRBIJE OTPUTOVALI NA EVROPSKO PRVENSTVO U OSIJEKU

Last Updated: 16/03/2019Autor

STRELJAŠTVO

Još dva dana ostalo je do prvih takmičenja na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Osijeku. U ponedeljak na vatrenu liniju izlaze juniorke i juniori. Naša omladinska selekcija danas je otputovala u Osijek. Iz Beograda su krenuli: Marija Kolarević, Teodora Vukojević, Kristina Lazarević (sve tri puška), Teodora Simić, Jelena Todorović (obe pištolj), Aleksa Mitrović, Đorđe Savić, Veljko Ilić (sva trojica puška) i Stefan Todorović (pištolj), zatim Dragan Donević, šef stručnog štaba, i treneri Saša Iker, Stefan Višekruna i Marko Sokić.  Na putu su im se pridružili sportski direktor SSS Dragan Marković i takmičarka pištoljem Katarina Maricki, koji su krenuli iz Novog Sada.

Šef stručnog štaba Dragan Donević pred start juniorskih takmičenja kaže:

-U svim juniorskim disciplinama, izuzev u takmičenju pištoljem za juniore, predstavićemo se sa kompletnim, tročlanim ekipama. Prošle godine došlo je do smene generacija, pa je naša selekcija relativno mlada. Dve takmičarke, Teodora Vukojević i Kristina Lazarević,  će debitovati na velikom takmičenju. I pored toga, imamo adute koje mogu da se bore za visok plasman u vrlo jakoj konkurenciji kakva nas očekuje u Osijeku. Prethodnih nedelja za juniorski reprezentativci su imali zajedničke pripreme u Novom Sadu i Smederevu, smatram da su spremni za dobra ostvarenja.

Juniorska takmičenja biće održana od ponedeljka do srede, a seniorska od četvrtka do nedelje. Seniori put Osijeka kreću u utorak.

Iz istorije EP

-Prvo prvenstvo Evrope organizovano je 1955. godine u Bukureštu disciplinama na 25, 50, 300 metara i u gađanju glinenih golubova.

-Prvo prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem (10 metara) održano je 1971. godine u Meziboriju (Češka). Od tada se evropski šampionati na 10-metarskom strelištu održavaju svake godine.

-Naša zemlja je prvi put bila domaćin prvenstva Evrope još 1957. godine, kada je u Beogradu održano EP za žene i juniore u disciplinama na 50 metara. Prvenstvo u Beogradu je bilo prvo i jedino na kome su se takmičili samo omladinci i žene. Naš glavni grad je još tri puta bio domaćin šampionata Starog kontinenta: 1972. (vazdušno oružje), 2005. (MK oružje i glineni golubovi) i 2011. (MK oružje i glineni golubovi).