It seams that you haven't connected with your Twitter account
22 March, 2023
PočetnaVesti naslovnaJUNIORI SPREMNI ZA PLANETARNI ŠAMPIONAT

JUNIORI SPREMNI ZA PLANETARNI ŠAMPIONAT

VESLANJE

Veslačka reprezentacija Srbije poslednjeg dana jula 2017. otputovala je u litvanski Trakai gde će od 2. do 6. avgusta učestvovati na Svetskom prvenstvu za juniore koje će okupiti 742 veslača i veslačica iz 59 zemalja. Naša zemlja će na najvećoj i najjačoj svetskoj smotri za veslački podmladak nastupiti u četiri discipline. Vukašin Pivač će veslati u skifu u kojem je prijavljen najveći broj čamaca, čak 39. Pred put naš skifista je bio kratak i jasan.

– Sve što imam da kažem reći ću na Regatnoj stazi na jezeru Galve u Trakaiju. Spreman sam da pružim svoj maksimum, a videću za koji će plasman to biti dovoljno – kazao je Pivač.

U konkurenciji 21 juniorskog četverca bez kormilara u Litvaniji naći će se i srpska posada Pavle Lijeskić, Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Aleksandar Izda. Štroker ovog čamca Izda poručio je da će ovaj čamac u Trakaiju pokušati da pobedi sam sebe.

– Verujemo da vredimo i nadamo se da ćemo to pokazati na šampionatu. Iako će konkurencija biti žestoka ne obaziremo se na rivale. Usresređeni smo isključivo na naše veslanje i na to kako da u Trakaiju izveslamo savršene trke – istakao je Izda koji je na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Krefeldu nastupio u skifu – U četvercu se osećam mnogo komtonije i srećan sam što ću u Litvaniji nastupiti u ovom čamcu. Jednostavno, lakše je veslati sa nekim u čamcu jer znaš da je neko odmah uz tebe i da može da te podrži ako i kada dođe do krize.

Dubl skul je jedini naš čamac koji će u Litvaniji nastupiti u nepromenjenom sastavu u odnosu na ovogodišnje Evropsko prvenstvo za juniore. Kao i u Krefeldu činiće ga Danilo Selaković i Aleksa Petrović. Doduše u međuvremenu su zamenili mesta u čamcu tako će u Trakaiju Petrović biti stoker.

– U Litvaniju putujemo potpuno rasterećeni. Jedini zadatak koji smo postavili jeste da damo sve od sebe i da vidimo koliko vredimo u ovom trenutku. Na šampionatu Starog kontinenta smo bili 17, ali mislim da smo od tada dosta napredovali. Doduše u Trakaiju će konkurencija biti znatno jača, prijavljeno je 27 posada, a mislim da će glavni konkurenti za zlato biti evropski prvaci, Nemci Berend i Šhlot – smatra Petrović.

Anđela Nišević i Nataša Ilić će u Litvaniji debitovati na velikoj veslačkoj sceni. Njih dve će nastupiti u ženskom dubl skulu u kojem će za konkurente imati još 27 čamaca. Njih dve su ujedno, iz Pavla Lijeskića iz četverca bez kormilara, jedine iz ove juniorske reprezentacije koje će i dogodine moći da se takmiče u ovoj uzrasnoj konkurenciji.

– Jedino što očekujemo jeste da u Litvaniji izveslamo svoje najbolje trke u dosadašnjim karijerama i da odmerimo svoj kvalitet sa najboljim svetskim juniorkama. S obzirom da smo mlađe za godinu dana od mnogih nama ovo takmičenje služi i kao svojevrsna priprema za narednu godinu kada ćemo ponovo moći da se takmičimo u juniorskoj konkurenciji. Tada će nam se u reprezentaciji priključiti i neke ovogodišnje izuzetno dobre kadetkinje iz naše zemlje pa će biti veća mogućnost za kombinacije čamaca – rekla je Ilićeva, štroker ženskog dubl skula, i dodala – Od rivalki poznajemo jedino čamac Austrije budući da u njemu vesla naša prošlogodišnja reprezentativka Jovana Stanivuk. Vrednost ostalih čamaca videćemo već u kvalifikacijama.

U utorak će biti održan žreb kvalifikacionih grupa, a sve naše posade, izuzev četverca bez kormilara, koji startuje u četvrtak, svoje prve trke u Trakaiju imaće u sredu.