JUBILEJ AKADEMIJE ŠAHOVSKOG KLUBA BEOGRAD

Last Updated: 08/05/2017Autor

ŠAH

Još jedno prekrasno šahovsko veče ispod istočne tribine stadiona OFK Beograda koje je  organizovao Šah klub Beograd obeleživši pet godina rada svoje Šahovske akademije i, ujedno, proslavivši  titule i medalje svojih šahistkinja i šahista na  državnim šampionatima. Lepoj svečanosti, održanoj pod dirigentskom palicom predsednika ŠK Beograd Ace Milićevića, prisustvovale su poznate ličnosti iz našeg javnog života, prijatelji, ili članovi kluba: velemajstor Aleksandar Matanović, velemajstor Bojan Vučković, Miodrag Vukotić nekadašnji predsednik ŠS Srbije, istaknuti organizator šahovskih turnira Nebojša Baralić, književnik Ljubivoje Ršumović, dr Darko Plećaš, dr Dragoslav Đukanović, dr Andreja Savić, glumac Goran Daničić… kao i  roditelji  polaznika Akademije koji su doneli i tri torte na radost mlađih (a i nekih starijih) gostiju…

Novinar Radio Beograda Miroslav Nešić je pripremio i emitovao zvučne zapise dvoje velikana našeg šaha, koja bi mlađim naraštajima mogli da budu primer za uzor:  velemajstora Svetozara Gligorića u kojem je govorio o svom siromašnom detinjstvu i kako je od plute čepova za flaše napravio šahovske figure a tablu nacrtao školskim tušem na dnu kutije od bombonjere, kao i velemajstora Milunke Lazarević koja je odbila ponuđeni remi bez igre Amerikanke Greser, kojim bi se plasirala na meč za titulu svetske šampionke, pa tu partiju izgubila.

– U klubu je godinama unazad postojao rad sa mlađim šahistima, ali ne na ovako organizovan način kao što se to u proteklih pet godina radi u Akademiji, najviše zahvaljujući predavačima, Ivanu Martiću i Jovanu Todoroviću za koje ne znam da kažem ko je od koga bolji u šahovskom, ljudskom ili pedagoškom smislu. Isto važi i za velemajstora Marjana Kovačevića koji sjajno radi sa mladim problemistima – istakao je Aca Milićević prednik kluba. – Do formiranja  Akademije došlo je spontano 2011. godine. Grupa članova se vraćala sa državnog prvenstva u Valjevu. Svi smo bili potišteni, jer smo posle nekoliko uzastopnih šampionskih titula, zauzeli „tek“ drugo mesto. Trijumfi su nas razmazili. Mića Mušović, nažalost  u međuvremenu je preminuo, je predložio da šahovski školujemo talentovane igrače. Tako je počelo. Mića je jedno vreme bio predsednik Akademije i sponzor. Ubrzo su došli i rezultati.

Šahistkinja Adela Velikić je govorila o svom trijumfu na nedavnom seniorskom prvenstvu države, istakavši da je odlučujuću ulogu njenom šahovskom sazrevanju imao upravo rad u Akademiji ŠK Beograd. Svoju partiju sa nedavnog prvenstva države prikazala je kadetkinja Jovana Srdanović.

Mladi šahsti i šahistkinje nagrađeni su knjigama velemajstora Aleksandra Matanovića, Raše Popova i Miroslava Nešića: Jana Simonović, Ilija Ristić, Mlađana Ristić (četvrto mesto na državnom prvenstvu), Ilija Serafimović (šampion u problemskom šahu na kadetskom prvenstvu), Dušan Mijatović (2-5. mesto na kadetskom prvenstvu i vicešampion u problemskom šahu), Marko Milanović (drugo mesto na kadetskom prvenstvu i treće u problemskom šahu), Živojin Perović (treće mesto na kadetskom prvenstvu i šampion u problemskom šahu), Mihajlo Savić (1-2. mesto na kadetskom prvenstvu i treći  u problemskom šahu), Jovana Srdanović (1-2. mesto na kadetskom prvenstvu) i Adela Velikić (seniorska šampionka države). Lepo druženje iskorIšćeno je i da se isprati srpska reprezentacija u problemskom šahu na ŠampiOnat Evrope u Rigu  (Letonija)  koji će se održati od 12. do 14. maja.