JOVOVIĆ PREDSTAVLJAO SRBIJU NA SKUPŠTINI SVETSKE BADMINTON FEDERACIJE

Last Updated: 03/06/2017Autor

BADMINTON

Australijski grad Gold Coast je, od 18. do 28. maja 2017. godine, bio sjajan domaćin Izborne Skupštine Svetske badminton federacije (BWF) i Foruma članica BWF na kojima je Srbiju predstavljao predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović, kao i Svetskog prvenstva za mešovite timove. Uz prisustvo predstavnika više od 130 država članica ove krovne sportske organizacije na Forumu i Skupštini BWF, kojom je predsedavao predsednik Pol Erik Hojer, prezentovan je veoma sadržajan program koji se sastojao u podnošenju godišnjih i izveštaja vezanih za protekli olimpijski ciklus, održavanju predavanja i vođenju diskusija sa akcentom na sprečavanje negativnih pojava u sportu, prezentovanju rezultata Shuttle Time, analize strateškog razvoja članica BWF i ostalih globalnih projekata kao i primera dobre prakse. Rad menadžmenta i članica BWF, kada je u pitanju razvoj i popularizacija badmintona kao jednog od najrasprostranjenijih i najmasovnijih olimpijskih sportova, dobio je ponovo visoku ocenu.

Najznačajniji deo odlično organizovane Skupštine BWF činilo je sprovođenje izbora za predsednika, potpredsednika i članove borda. Kao jedini kandidat Danac Pol Erik Hojer reizabran je na mesto predsednika BWF, dok je Gustavo Salazar Delgado iz Perua dobio novu priliku za obavljanje funkcije potpredsednika. Dinamičniji izbori su svakako bili za članove izvršnog komiteta BWF. Od 32 kandidata, izabrano je 18 novih članova operativnog organa upravljanja, od kojih čak 7 sa evropskog kontinenta. Tokom svečanog dela Skupštine BWF, Justian Suhandinata iz Indonezije, nakon više decenija rada u badmintonu i davanja nemerljivog doprinosa razvoju indonežanskog, azijskog i svetskog badmintona kao olimpijskog sporta, proglašen je za doživotnog počasnog predsednika Svetske badminton federacije.

Pored učešća na pomenutim događajima i prisustva tradicionalnom sastanku Evropske badminton konfederacije (BEC), Radomir Jovović je iskoristio priliku za održavanjem brojnih značajnih susreta. Uz druženje sa predsednikom BWF-a Polom Erikom Hojerom, menadžmentom BWF i BEC, prvi čovek srpskog badmintona sastao se sa najvišim predstavnicima Panameričke i Azijske badminton konfederacije. Takođe, održao je važne radne sastanke sa predstavnicima sektora za BWF u vezi primene “Shuttle Time“ projekta u Srbiji, planirane se drugu polovinu 2017. godine kao i predstavnicima brojnih svetskih država u vezi promovisanja međunarodnih takmičenja sa rekordnim brojem mladih učesnika – ‘’Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2017’’, na osnovu čega je primio i zvanične čestitke od strane Pitera Tarcale, direktora takmičenja na nivou BWF.

Delegati Skupštine su, u svojstvu specijalnih gostiju, prisustvovali mečevima Svetskog prvenstva za mešovite timove – Sudirman Cup 2017 na kojem je Južna Koreja odnela pobedu nad Kinom u neizvesnom finalnom meču (3:2), dok su bronzana odličja pripala su Japanu i Tajlandu.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću Jovovića na formalnim događajima Svetske badminton federacije.