JOVOVIĆ I BARBIR NA SKUPŠTINI I FORUMU BEC

Last Updated: 17/04/2018Autor

BADMINTON

Dubrovnik, vodeća hrvatska turistička destinacija, bio je proteklog vikenda domaćin Foruma članica i 51. Skupštine Evropske badminton konfederacije (BEC) na kojima su Srbiju predstavljali predsednik UO BASS Radomir Jovović i tehnički delegat Milan Barbir.

Uz prisustvo zvaničnih predstavnika više od 40 evropskih država, na veoma sadržajnom interaktivnom Forumu učesnici su imali priliku da se upoznaju i bave sledećim važnim temama: promene takmičarskih pravila u cilju značajnijeg razvoja badmintona u budućnosti, ciljevi i rezultati primene BASIS program, upravljanje organizacijama i dođajima, razvoj i vođenje digitalnih platformi, rad i unapređivanje Evropskog trenažnog centra. Na Skupštini, koja je i ove godine imala izborni karakter, predstavnici nacionalnih badminton saveza evropskih država doneli su brojne odluke među kojima se ističu: usvajanje godišnjih izveštaja različitih komisija, planova, izmena opštih i pojedinačnih akata i dr. Za potpredsednike Evropske badminton konfederacije reizabrani su Žoao Matoš iz Portugala i Andrej Antropov iz Rusije, dok su za tri direktora odn. članova borda BEC izabrani Rena Unt iz Estonije, Robert de Kok iz Švajcarske i Žan Mark Serfati iz Francuske.

U izveštaju Martina Kranica, predsednika Komisije za takmičenja Evropskog kruga, pred članovima Skupštine BEC istaknut je Serbian U17 International, koji je Badminton savez Srbije organizovao 2017. godine u Novom Sadu, kao najmasovniji evropski kup za uzrasnu kategoriju do 17 godina u protekloj godini.

Tokom boravka u Dubrovniku Jovović, koji je i član evropskih komisija, i Barbir su imali priliku za održavanjem brojnih formalnih sastanaka i susreta sa najvišim predstavnicima Evropske badminton konfederacije, velikog broja evropskih badminton saveza kao i kompanije YONEX, renomiranog svetskog proizvođača opreme za badminton, sa kojom je zvanično potvrđen nastavak saradnje. U narednom periodu se, takođe, očekuje intenziviranje međunarodne razmene takmičarskih i trenažnih iskustava.

Predstavnici Badminton saveza Srbije su, na najbolji način, predstavili i promovisali zvanično takmičenje Evropskog kruga ‘’Serbian U17 International Novi Sad 2018’’ i međunarodno takmičenje ‘’Serbian Youth International Novi Sad 2018’’ kao i novi Nacionalni badminton centar u Beogradu.

U četvrtak, 12. aprila, održan je i zvanični sastanak delegata Balkanske badminton asocijacije (BBA), kojim je, pored predsednika Puzanta Kazabjana, predsedavao i Radomir Jovović, potpredsednik BBA. Učešće na sastanku reigonalne asocijacije uzeli su predstavnici 12 država članica.

Na svečanom delu Skupštine – “BEC gala večeri”, u sjajnom ambijentu, uz prisustvo brojnih specijalnih gostiju, osnivača, članova prethodnih uprava, zaslužnih sportista, trenera, sudija i delegata, dodeljene su nagrade za najbolje u prošloj godini kao i značajna priznanja za doprinos razvoju evropskog badmintona. Za najboljeg mladog takmičara nagradu je ponovo dobio Toma Popov Junior (Francuska). Viktor Akselsen iz Danske je dobio nagradu za najboljeg muškog seniorskog igrača u 2017, dok su dankinje Kamila Riter i Kristina Pedersen, proglašene za najbolje igračice Starog kontinenta. Kenet Johansen je još jednom poneo titulu najboljeg sportskog stručnjaka. Za najboljeg para-badminton takmičara proglašen je Džek Šepard iz Engleske. Španski projekat ‘’Žene, zdravlje i sport’’ je osvojio nagradu za razvoj ženskog badmintona. Hajdi Bender iz Nemačke je najbolja veteranka Evrope u 2017. godini. Šveđanin Hakan Foisto je sudija godine. Novi član ‘’Kuće slavnih’’ postao je legendarni takmičar i osvajač olimpijske medalje Piter Gade iz Danske. Za domaćina 52. Skupštine Evropske badminton konfederacije proglašen je Kijev (Ukrajina).

Čestitke i zahvalnost za izuzetno gostoprimstvo i sjajnu organizaciju Foruma, Skupštine BEC, Svečane dodele nagrada i ostalih pratećih događaja, Jovović i Barbir su uputili domaćinu Ratku Galjeru, predsedniku Hrvatskog badminton saveza i Gregoriju Verportenu, predsedniku Evropske badminton konfederacije.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću naših predstavnika na Forumu i 51. Skupštini Evropske badminton konfederacije i ostalim zvaničnim događajima.