VLADE DIVAC IZABRAN ZA PRIJEM U „KUĆU SLAVNIH“ U SPRINGFILDU!

Last Updated: 15/04/2019Autor

KOŠARKA

Naš proslavljeni trofejni reprezentativac Vlade Divac izabran je za prijem u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu u klasi 2019! Na ovaj način Vlade Divac se pridružuje profesoru Aleksandru Nikoliću, Bori Stankoviću i Draženu Dalipagiću, kao četvrti Srbin u ovom prestižnom društvu. Divac će zvanično biti primljen u „Kuću slavnih“ na svečanoj ceremoniji u Springfildu 6. septembra 2019.

Vlade Divac je rođen 3. februara 1968. godine u Prijepolju, a prvi klub u kome je počeo da igra košarku bio je Elan. Tokom uspešne karijere nosio je dres kraljevačke Sloge, Partizana, Crvene zvezde, a 1989. godine izabran je kao 26. pik na NBA draftu. U najjačoj ligi sveta vrlo uspešno je nastupao za Los Anđeles Lejkerse, Sakramento Kingse i Šarlot Hornetse, od od 1989. do 2005. godine.

U NBA ligi je zabeležio više od 13.000 poena, 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada, što je osim njega uradilo samo još šestorica NBA legendi – Karim Abdul Džabar, Tim Dankan, Šakil O’Nil, Kevin Garnet, Pau Gasol i Hakim Olajdžuvon. Uz to, Vlade je izabran među 50 najboljih igrača u izboru FIBA, a 2010. godine izabran je u „FIBA Kuću slavnih“.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 145 utakmica i osvojio dve srebrne medalje na Olimpijskim igrama, dva zlata i bronzu na Svetskim prvenstvima, kao i tri zlata i dve bronze na Evropskim prvenstvima. Tokom karijere sportskog radnika, Divac je bio predsednik Partizana, sportski direktor Real Madrida, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, a trenutno je generalni menadžer Sakramento Kingsa.