JOŠ DVA ODLIČJA DŽUDISTA SRBIJE NA SVETSKOM KUPU U BEOGRADU

Last Updated: 24/09/2017Autor

DŽUDO

Spuštena zavesa na jubilarno 10. izdanje European Judo Opena, beogradske stanice Svetskog kupa. Srpskim takmičarima ukupno šest odličja. Premijeri Svetskog kupa u Beogradu prisustvovao je sam vrh Evropske džudo unije na čelu sa predsednikom Sergejem Solovejčikom i potpredsednikom Mihalom Vahunom, a domaćin im je bio prvi čovek našeg Saveza, Ivan Todorov.

Ova značajna stanica Svetskog kupa okupila je zaista impozantan broj vrhunskih takmičara, ali i zvaničnika iz sveta ove olimpijske borilačke veštine, kao i ostalih sportova. Može se slobodno reći da je Beograd protekla dva dana bio epicentar svetskog džudoa. Nakon subote u kojoj su gledaoci u nekadašnjoj Hali Pionir mogli da uživaju u mečevima nižih težinskih kategorija, drugog i završnog dana na ganc nove tatamije, poklon od Vlade Japana, izašle su džudoke u težim divizijama. U hali Aleksandar Nikolić borile su se takmičarke u tri (do 70, 78 i preko 78 kg), a takmičari u četiri kategorije (do 81, 90, 100 i preko 100 kg).

Prvog dana takmičenja naše džudoke su osvojile četiri medalje. Milica Nikolić se izborila za bronzano odličje u kategoriji do 52 kg, a dve rođene setre, Anja i Jovana Obradović su praktično u isto vreme, ali na dva različita tatamija, uspele da se dokopaju trećeg mesta u kategoriji do 63 kg, što je svakako kuriozitet. Kod muškaraca, Strahinja Bunčić je u kategoriji do 66 kg morao da se zadovolji srebrom iako je vodio praktično čitav meč.

Džudo bitke u nedelju donele su mnogo uzbuđenja i vrhunsklih sportskih predstava. Najviše su se istakli takmičari iz Izraela koji su poneli pet odličja (tri zlata i dve bronze), dok su naše džudoke osvojile još dve medalje, po jedno srebro i bronzu. Srpski takmičari su još jednom dokazali da je kategorija do 90 kg definitivno „naša“. Jer ne samo da dominiramo na svetskom i evropskom nivou, gde Nemanja Majdov i Aleksandar Kukolj drže zlatne medalje, što se nikada nije dogodilo u istoriji našeg džudoa, nego se i na Europen Judo Openu Boško Borenović okitio srebrom. Bio je to i takmičarski događaj dana, pre svega zbog domaćih navijača koji se veoma burno pratili nadmetanje našeg asa sa Izraelcem Lijem Kohmanom. Nažalost, Borenović nije imao snage u završnici meča, što je njegov oponent znalački iskoristio i zasluženo slavio. Mora se napomenuti da se Kukolj i Najdov nisu takmičili u Beogradu pošto su van trenažnog procesa nakon veoma teške, ali nadasve uspešne sezone, tako da je naš tim zapravo bio značajno oslabljen. Da nije bilo tako, nema sumnje da bi zlato ostalo u Beogradu.

„U finalu je presudilo iskutvo i tu nema šta da se doda. Veoma zadovoljan onim što sam pokazao na današnjim mečevim i već se pripremam za naredno takmičenje pošto sledećeg vikenda idem u Zagreb gde očekujem još jedno odličje“, raspoložen je bio srebrni Borenović nakon dodele medalja.

U kategoriji više, dakle do 100 kg naši takmičari su bili takođe uspešni pošto su osvojili bronzu i to Goran Prgonjić, nažalost pošto je u brobi za treće mesto pobedio Vladimira Gajića, takođe srpskog borca.

„Ovo je veliki uspeh za mene pošto mi je to prva medalja na Svetskom kupu! Bilo je mnogo naporno, pogotovu borba za bronzu. Mnogo sam srećan što sam smogao snage da slavim protiv ovako dobrog protivnika“, izjavio je Prgonjić.

(Izvor, foto www.novosti.rs)