JOŠ DVA EVROPSKA ODLIČJA ZA KAJAKAŠE NA ADI

Last Updated: 10/06/2018Autor

KAJAK KANU

Poslednjeg, trećeg dana Evropskog prvenstva u kajaku i kanuu u Beogradu reprezentativci Srbije su osvojili još dve medalje. Na postolje se prvo popeo Marko Dragosavljević osvajanjem bronze u jednosedu na 200 metara, a potom Nebojša Grujić i Marko Novaković koji su se okitili srebrnim odličjem u dvosedu na 200 metara. Pored ove dve, u nedelju je veslalo još osam srpskih posada od kojih čak šest u A finalima.

Dragosavljević je u disciplini jednosed na 200 metara Srbiji doneo drugu medalju na Evropskom prvenstvu. Odlučio je foto finiš koji je pokazao da je naš as kroz cilj prošao u vremenu 34.801 sekundi.

– Prezadovoljan sam kako sam izveslao trku, bila je izuzetna konkurencija. Možda sam mogao bolje da se izbacim u finišu  što bi verovatno donelo zlato. Ali, ne mogu da žalim. Na dobrom sam putu. Cilj mi je Svetsko prvenstvo u Portugaliji u avgustu – rekao je Dragosavljević po izlasku iz čamca.

Zlatnu medalju je osvojio Španac Karlos Garote u vremenu 34.655, srebrom se okitio Litvanac Arturas Seja (34.783).

– Marko je bio jako motivisan pre starta. Ispunjavalo ga je to što je dobio stazu između Litvanca Seje i Rusa Lukantsova. Imao je dobar start. Finiš je bio neizvesan, nije bilo zahvalno da se prognozira plasman, na sreću, bio je u tri najbrža. Ova medalja je stigla u pravom momentu za njega – rekao je trener Uroš Pavlović.

Medalje je osvajačima u disciplini K-1 200 uručio Mirko Nišović, predsednik Kajakaškog saveza Srbije.

Nebojša Grujić i Marko Novaković su osvojili srebrnu medalju u disciplini dvosed na 200 metara vremenom 31.388 sekundi.

Sjajno su krenuli Grujić i Novaković, na polovini staze imali metar prednosti u odnosu na najbliže pratioce. Španci Saul Kravioto i Kristian Toro su ipak bili brži u završnici.

– Cela trka je bila zanimljiva. Nijanse su odlučile. Sada su pobedili oni, sledeći put možda mi budemo brži. Zadovoljni smo, zaista je lep osećaj. Kada smo izlazili iz čamca na ponton, rekao sam Marku kako bi bilo lepo da je Evropsko prvenstvo svake godine kod nas. Sledi nam pauza sedam dana a onda početak priprema za Svetsko prvenstvo – rekao je Grujić.

epkajakned-037Marko Novaković nije krio zadovoljstvo.

– Ušli smo u trku sa najboljima, potrudili se da im zadamo problem. Uspeli smo u tome, ali su na kraju pobedili i čestitamo im. Bilo je uživanje na stazi uz podršku sa tribina. Ovo mi je prva medalja iz Beograda sa međunarodnih takmičenja i ima poseban značaj. Nosiću lepe uspomene sa ovog takmičenja.

Trener Uroš Pavlović je ocenio:

– Dobro su startovali, bili sigurni i održavali maskimalnu brzinu. Skoro celu trku su vodili. U finišu ih je pretekao čamac Španije. To je posada koja je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila zlatnu medalju. Svi u timu smo prezadovoljni.

Španska posada je imala vreme 31.250, bronzani su bili Balaška i Birkaš rezultatom 31.600.

U nedelju je Milica Starović u jednosedu na 500 metara bila četvrta, a od odličja ju je delila stotinka. Kroz cilj je prošla u vremenu 1:50.528, bronza je pripala Poljakinji Pulavskoj (1:50.518). Pobedila je Danuta Kozak (Mađarska, 1:47.742), srebro je pripalo Volhi Kuxenkoj (Belorusija, 1:48.762).

– Već tri godine se ponavlja ista stvar ali nisam nezadovoljna jer sam izveslala najbolje što mogu. Kako sezona odmiče ja sam sve spremnija tako da sa velikim ambicijama gledam ka Svetskom prvenstvu u Portugaliji – rekla je Milica.

Trener Pavlović je dodao:

– Pri brzinama koje se postižu u trkama kao što je ova, stotinka je pet centimetara. Za toliko je izgubila mesto na postolju. Šteta za Milicu.

Nikolina Mijušković je u jednokleku na 200 metara bila peta – 46.837, Simo Boltić i Strahinja Stefanović su u dvosedu na 500 metara bili sedmi  – 1:29.245, Biljana Relić u jednosedu na 200 metara deveta – 41.026. Kristina Bedeč je trku jednoseda na 5.000 metara na 11. poziciji – 25:15.780.

Parakajakaš Vuk Radovanović je A finale kategorije KL2 završio na šestoj poziciji – 45.276.

Bojan Zdelar je bio treći u B finalu K-1 500 (1:40.767), kanuista Goran Cvitanović je u B finalu C-1 200 bio četvrti (41.419).

Srbija je učešće na Evropskom prvenstvu završila sa tri medalje. Podsećamo, u subotu su Marko Tomićević i Milenko Zorić svetskim rekordom osvojili zlatnu medalju u dvosedu na 1.000 metara. Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu na mirniim vodama u Beogradu zatvoreno je svečanom ceremonijom na kojoj je zastava Evropske kajakaške asocijacije vraćena predsedniku Albertu Vudsu a sledeći susret je zakazan za 2020. godinu u Baskovu (Rumunija). U 2019. godini najbolji kajakaši Starog kontinenta sastaće se na Evropskim igrama u Minsku (Belorusija).