JEVREMOVIĆ NA VAŽNIM SVETSKIM VESLAČKIM SKUPOVIMA U LONDONU

Last Updated: 12/12/2017Autor

VESLANJE

Prestonica Velike Britanije je od 7. do 10. decembra 2017. bila centar svetskog veslanja budući da su tu održani važni skupovi krovne organizacije ovog sporta – Svetske veslačke federacije. Srbiju je na događajima u Londonu predstavljao generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović, ujedno član borda European rowing, koji i dalje funkcioniše pod okriljem FISA.

– U četvrtak je održana Generalna skupština European rowing na kojoj je promenjen statut čime se i zvanično krenulo u svojevrsnu tranziciju i osnivanje Evropske veslačke konfederacije što je planirano za kraj naredne godine. Cilj ovoga je da evropsko veslanje postane mnogo nezavisnije od FISA i da mnogo samostalnije donosi odluke vezane za razvoj, afirmaciju i budućnost ovog sporta na Starom kontinentu. Takođe, Generalna skupština European rowing promenila je i pravila i uskladila program evropskih prvenstva za seniore sa novim programom olimpijskih igara po kojem će od Igara u Tokiju 2020. biti izjednačen broj muških i ženskih disciplina. S tim u vezi na šampionatima Starog kontinenta veslaće se sve discipline novog olimpijskog programa, kao i skif za lake veslače i četverac skul za lake veslače i to i u ženskoj i u muškoj konkurenciji – kazao je Jevremović.

Dan kasnije generlani sekretar VSS je učestvovao na sastanku Komisije FISA za svetske kupove budući da je Beograd bio domaćin ove regate 2017, a biće i 2018.

– Na ovom sastanku analizirana je organizacija ovogodišnjih svetskih kupova, a naš Savez i zemlja su za regatu na Adi Ciganliji ocenjeni najvišim ocenama, ujedno dobili snažnu podršku za Svetski kup na Savskom jezeru dogodine. Takođe, u ime naše zemlje i Saveza izrazio sam zainteresovanost za organizaciju Svetskog kupa 2020. uz koji će istovremeno biti održana i Evropska kvalifikaciona regata za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Zbog izuzetne važnosti biće mnogo kandidata, a ja se nadam da će naša kandidatura, kao i uvek, biti temeljno i dobro pripremljena i da ćemo biti među favoritima za organizacuju ove dve regate – smatra Jevremović.

Istog dana u večernjim časovima u Londonu je održana Gala večera FISA na kojoj su proglašene laureati za 2017. Švajcarskinja Dženin Gmelin članica je najboljeg ženskog čamca – skifa , dok je za najbolji muški čamac proglašen osmerac Nemačke u sastavu Johanes Wajsenfeld, Feliks Vimberger, Maksimilijan Planer, Torben Johanesen, Jakob Šnajder, Malte Jakšik, Ričard Šmid, Hanes Okik, kormilar Martin Zauer. Francuz Aleksis Besanon je proglašen za trenera godine, dok je u kategoriji para-veslanje dobitnik priznanja Norvežanin Birgit Skarsten. Nagradu za najboljeg administratora u svetskom veslanju dobio je Australijanac Džon Bultbi. Nakon impresivne Gale večere FISA u subotu i nedelju na „meniju“ su bile mnogobrojni sastanci raznih komisija Svetske veslačke federacije na kojima je Jevremović imao veliki broj značajnih sastanaka sa predstavnicima mnogih nacionalnih federacija i čelnicima FISA.