JELESIJEVIĆ AKTER DVA NAJVEĆA EVROPSKA TURNIRA

Last Updated: 01/11/2018Autor

BADMINTON

Iza Gorana Jelesijevića je izuzetno bogat period na velikoj badminton sceni. Jedini sudija sa sudijskim setrifikatom Evropske badminton konfederacije od 16. do 28. oktobra 2018. bio je akter tri međunarodna turnira, od kojih su dva bila iz serije Super 750 u okviru HSBC BWF svetske turneje. Jelesijević je prvo delio pravdu na DANISA Denmark Open 2018 koji se igrao u Odenzeu od 16. do 21. oktobra, a uporedo je sudio i na Para-badminton turniru iz kalendara BWF, Victor Denmark parabadminton 2018, koji je takođe održan u ovom gradu. Odmah nakon toga put ga je odveo u Pariz gde je od 23. do 28. oktobra sudio na YONEX French Open 2018.

“Ovo je bilo izuzetno iskustvo, jer sam se našao na turnirima u Odenzeu i Parizu, koji su ovog meseca bili epicentri svetskog badmintona. Bila mi je čast da sudim na turnirima koji su među najjačima na svetu i na kojima su učestvovali mnogobrojni svetski prvaci, olimpijski pobednici i ostali brojni igrači koji pripadaju samom vrhu svetskog badmintona. Posebna čast bila mi je to što sam se našao u društvu najboljih svetskih sudija što je bilo ostvarenje snova koja se tiču moje sudijeske karijere. Ponosan sam i što sam sudio mnogo mečeva na TV terenu, sa IRS sistemom, popularnim HOK AJ sistemom. Takođe, presrećan sam što sam sudio mečeve Saini Nehval, Kentu Momoti, Kidambiju Šrikantu, Kamuri i Sonodi, Gideonu i Sukamulju, kao i ostalim zvezdama ovog sporta“, bio je pun utisaka Jelesijević po povratku u Srbiju.

Kako kaže bio je zadivljen nivoom organizacije oba turnira serije Super 750 u okviru HSBC BWF svetske turneje.

“Ogroman broj volontera je učestvovao u svim aspektima organizacije, a besprekorno su funkcionisali svi segmenti – obezbeđenje, logistika, ishranu… U Danskoj u sali je bio čak instaliran i televizijski studio TV2, jedne od najvećih televizijskih kanala u Evropi. Što se tiče Pariza, publika me je bacila na noge. Čuvena sportska dvorana u Parizu“Pjer Kuberten“, bila je dupke puna sve vreme trajanja turnira, a navijanje je bilo kao kod nas na najuzbudljivijim košarkaškim utakmicama“, istakao je Jelesijević i dodao – “Bilo je i zanimljivih scena poput jedne u vezi sa TV prenosima. Čuvena komentatorka, Džilijan Klark, koju svi dobro poznajemo budući da često radi prenose i snimke najvećih badminton događaja, imala je problem da tačno izgovori moje prezime u toku prenosa, pa sam joj pred meč polufinala u Parizu, između Saine Nehval i Tai Cu Jin, doturio papirić na kojem je pisalo po slogovima kako da izgovori moje prezime. Moram da priznam da sam veoma zadovoljan kako je to učinila“.

Naš sudija otkriva i kako je došlo do toga da u Odenezu uporedo pored DANISA Denmark Open 2018, sudi i na Victor Denmark parabadminton 2018:

“U vreme održavanja DANISA Denmark Open 2018, u Odenzeu se održavao i parabadminton turnir, a organizatori su moju ponudu da im pomognem i sudim i na tom turniru, u vreme mojih slobodnih smena, prihvatili s oduševljenjem jer im je nedostajao sudija. Parabadminton je zaista impresivan a, iako je u povoju, i ovo je bio vrhunski sportski događaj“.

Jelesijević na kraju izražava nadu da će nastaviti da sudi turnire najvišeg svetskog ranga.

“Želeo bih da se zahvalim svim organizatorima turnira za fantastičan posao, svim volonterima, kolegama sudijama i vrhovnim sudijama turnira što su imali poverenja u mene, a posebnu zahvalnost dugujem Badminton savezu Srbije, koji me podržava u građenju sudijske karijere, kao i svima u Pančevu koji imaju razumevanja za moja odsustva u proteklih par godina“, zaključuje Jelesijević.