JASNI ŠEKARIĆ NAGRADA „KARIĆ FONDACIJE“

Last Updated: 21/11/2017Autor

STRELJAŠTVO

Jedan od najboljih svetskih strelaca svih vremena Jasna Šekarić dobitnik je ovogodišnje nagrade „Braća Karić“ za vrhunska dostignuća u oblasti sporta. Svečana dodela priznanja „Karić fondacije“ ,ustanovljenih pre dve decenije, održana je večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu. Sem za sportska, nagrade se dodeljuju i za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti, istraživačke delatnosti…

Šekarićeva je najtrofejniji olimpijac u istoriji našeg sporta. Na Olimpijskim igrama je učestvovala sedam puta, a osvojila je pet medalja (zlato i bronzu u Seulu 1988, srebro u Barseloni 1992, srebro na u Sidneju 2000. i medalju istog sjaja na Igrama u Atini 2004). Među najznačajnijim uspesima su i tri zlatne pojedinačne medalje na svetskim prvenstvima, pet titula šampiona Evrope, kao i šest Kristalnih globusa za pobedu na finalnom turniru Svetskog kupa. Više puta postavljala je svetske rekorde.

Tri puta je birana je za najboljeg strelca godine u svetu (1990, 1995. i 2005), a Međunarodna streljačka federacija (ISSF), je 2000. godine proglasila Jasnu Šekarić za najboljeg strelca 20. veka.

Jedini je sportista na svetu koji se na Olimpijskim igrama takmičio pod pet zastava: SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije, Srbije i Crna Gore, Srbije, a 1992. nastupila je pod olimpijskom zastavom, jer jugoslovenski reprezentativci su se zbog sankcija nadmetali kao „Nezavisni olimpijski učesnici“.

– Dugi niz godina mog bavljena sportom takmičila sam se ispod pet zastava, a većinu medalja ostvarila sam kad je moja država prolazila kroz težak period. Ni za šta to ne bih menjala, jer sam mojim ljudima vraćala osmeh na lica – kazala je Šekarićeva, koja je prošle godine završila takmičarsku karijeru, a u streljaštvu je ostala kao trener.