It seams that you haven't connected with your Twitter account
30 September, 2023
PočetnaVesti naslovnaJASNI ŠEKARIĆ NAGRADA „KARIĆ FONDACIJE“

JASNI ŠEKARIĆ NAGRADA „KARIĆ FONDACIJE“

STRELJAŠTVO

Jedan od najboljih svetskih strelaca svih vremena Jasna Šekarić dobitnik je ovogodišnje nagrade „Braća Karić“ za vrhunska dostignuća u oblasti sporta. Svečana dodela priznanja „Karić fondacije“ ,ustanovljenih pre dve decenije, održana je večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu. Sem za sportska, nagrade se dodeljuju i za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti, istraživačke delatnosti…

Šekarićeva je najtrofejniji olimpijac u istoriji našeg sporta. Na Olimpijskim igrama je učestvovala sedam puta, a osvojila je pet medalja (zlato i bronzu u Seulu 1988, srebro u Barseloni 1992, srebro na u Sidneju 2000. i medalju istog sjaja na Igrama u Atini 2004). Među najznačajnijim uspesima su i tri zlatne pojedinačne medalje na svetskim prvenstvima, pet titula šampiona Evrope, kao i šest Kristalnih globusa za pobedu na finalnom turniru Svetskog kupa. Više puta postavljala je svetske rekorde.

Tri puta je birana je za najboljeg strelca godine u svetu (1990, 1995. i 2005), a Međunarodna streljačka federacija (ISSF), je 2000. godine proglasila Jasnu Šekarić za najboljeg strelca 20. veka.

Jedini je sportista na svetu koji se na Olimpijskim igrama takmičio pod pet zastava: SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije, Srbije i Crna Gore, Srbije, a 1992. nastupila je pod olimpijskom zastavom, jer jugoslovenski reprezentativci su se zbog sankcija nadmetali kao „Nezavisni olimpijski učesnici“.

– Dugi niz godina mog bavljena sportom takmičila sam se ispod pet zastava, a većinu medalja ostvarila sam kad je moja država prolazila kroz težak period. Ni za šta to ne bih menjala, jer sam mojim ljudima vraćala osmeh na lica – kazala je Šekarićeva, koja je prošle godine završila takmičarsku karijeru, a u streljaštvu je ostala kao trener.