JASMINA ANĐELKOVIĆ I ZDRAVKO KRESOVIĆ POJEDINAČNI ŠAMPIONI SRBIJE!

Last Updated: 16/04/2018Autor

KUGLANJE

Jasmina Anđelković, reprezentativka Alimente (Novi Sad) i Zdravko Kresović prvotimac novosadske Vojvodine novi su seniorski pojedinačni šampioni Srbije u kuglanju!

U izvanrednom finalu na stazama u Banji Junaković Kresović je savladao jedno od najprijatnijih iznenađenja šampionata Danila Mandića (Vihor, Sombor) sa 613:596 (3:1), dok je Anđelkovićeva pobedila Mariju Krasović (Kristal) sa 600:591 (3:1).

Zdravko Kresović je posle tri seta (159:141, 140:145, 156:154) vodio sa 2:1 i imao je 15 čunjeva više. U neizvesnoj završnici uspeo je da dobije i četvrti set (158:156) i trijumfuje!

Jasmina Anđelković je povela sa 2:0 u setovima (146:136, 156:150), ali se u trećem setu Marija Kresović vratila u meč i skoro anulirala razliku (156:168). Anđelkovićeva je vodila sa 2:1 i imala četiri čunja više. Posle 15 hitaca u pune u poslednjem setu (101:97 za Mariju Kresović), bilo je nerešeno u čunjevima. U „čišćenju“ je mirnija bila Anđelkovićeva i dobila set 142:137 za titulu!

– Sada sam kompletirao sve zlatne pojednačne medalje na Šampionatima Srbije i zbog toga mi je ovo finale bilo toliko značajno- rekao je Zdravko Kresović koji je bio šampion u kombinaciji 2012, u sprintu 2014. i sada pojedinanačni. – Igrao sam pod velikim pritiskom, u poslednjem hicu sam promašio čunj jer sam počeo da plačem! U polufinalu sam imao svežinu za dobar rezultat a u taktičkom finalu bila je važna samo pobeda. Ovo sam sanjao godinama i nadam se da će pojedinačna titula prvaka Srbije biti preporuka selektoru da me stavi makar na širi spisak reprezentaciju. Ne želim da me deca zadirkuju kada porastu da im je mama bila reoprezentativka, a tata nije. U našoj sobi trofeja uvek sam sa malom zavišću gledao Marijin pehar pojedinačne šampionke, sada ga imam i ja…

Jasmina Anđelković je ove godine vicešampionka u kombinaciji i pojedinačna prvakinja. Ima sa pojedinačnih šampionata još i srebro 2011. i bronzu 2017. tako da je kompletirala komplet svih boja:

– Na šapionatima je teško doći do finala, a u finalu je uvek najteže. Tako je bilo i ovog puta. Povela sam, ali je Marija u drugom setu skoro anulirala prednost i to je bilo dodatno opterećenje. Mislim da su ove godine presudile nijanse, ko je bio svežiji i koncentrisaniji u završnici – rekla je Jasmina Anđelković.

Predsednik vojvođanskog ligaša kluba Vihor Mladen Praštalo navijao je za Mandića i bio presrećan posle finala:

– Da nam je neko pre šampionata ponudio bronzanu medalju za Mandića oberučke bismo je prihvatili. Ovo srebro je najveći pojedinačni uspeh igrača iz našeg kluba i sve čestitka Mandiću.

Uz kuriozitet da je bračni par Zdravko i Marija Kresović osvojili zlato i srebro, interansantan je i podatak da su tri pojedinačne medalje (zlato, srebro i jednu bronzu) kod kuglaša osvojili igrači koji ne igraju u Super ligi Srbije!

Odigran je i pojedinačni Kup Srbije za mlađe kategorije. Slavile su u kadetskoj konkurenciji nade Banata Vuk Boškov i Višnja Živanović, dok je u konkurenciji mlađih kadeta najbolji bili fantastični Gabor Kurcinak iz Vojvodine (Bačko Gradište) sa rezultatom na kome bi mu pozavideli i seniori (631) i Jelena Barać iz Apatina, kći reprezentativke Zorice Barać, sa odličnih 576 čunjeva. Oboje su postavili i lične rekorde.

Viđena su dva različita polufinala. U muškom je su rezultati bili odlični, a mečevi su bili krajnje neizvesni. Danilo Mandić (Vihor, Sombor) je savladao ove godine vicešampiona Srbije u kombinaciji, Slobodan Simonovića iz zrenjaninskog Banata sa 656:635 (3:1). Šampion Srbije u kombinaciji 2014. Zdravko Kresović (Vojvodina, Novi Sad) savladao je sa rezultatom dana 658:606 (3:1) Aleksandra Milinkovića iz Kragujevca, ovogodišnjeg „bronzanog“ na Šampionatu Srbije u kombinaciji. Bonze su prla Simnovičun i Milinkoviču.

U polufinalnim mečevima kuglašica, izostala je neizvesnost. Vicešampionka Srbije u kombinaciji ove godine Jasmina Anđelković iz novosadske Alimente savaladala je Dijanu Kormanjoš iz novosadskog Radničkog sa 593:545 (3:1). Pojedinačna šampionka 2012. i vicešampionka Srbije 2009. Marija Kresović (tada pod devojačkim Gajin) pobedila je Anicu Radaković iz Srema sa 568:550 (3:1). Treča emsta osvjile su Radakovileva i Kormanjoš.

Vuk Boškov, kadet zrenjaninskog Banata odbranio je titulu u pojedinačnom Kupu Srbije oborivši na kuglani u Banji Junaković sjajnih 605 čunjeva i ubedljivo je pretekao Mateju Šakića (Beograd) koji je srušio 569 čunjeva i Kristiana Ljavroša (Dolina, Padina) koji je zabeležio rezultat od 556 čunjeva.

Sve medalje u konkurenciji kadetkinja u Kupu Srbije pripale su kuglašicama iz Zrenjanina koji se još jednom potvrdio kao najjači centar ženskog kuglanja u Srbiji. Zlato je ubedljivo osvojila Višnja Živanović (Banat) sa 586 čunjeva, Milena Jurišić (Kristal) bila je druga sa 561 čunjem dok je treće mesto pripalo Vladani Obrenić (Kristal) sa 548 čunjeva.

Zlatom i srebrom u konkurenciji mlađih kadeta u Kupu Srbije okitili su se kuglaši Vojvodine iz Bačkog Gradišta. Titulu je odbranio Gabor Kurcinak sa 631 čunj (lični rekord, stari 619), drugi je bio Tomislav Marković sa 577 čunjeva. Bronzu je osvojio Ilija Jevremović (Car Lazar, Kruševac) sa 574 čunja.

Jelena Barać (Apatin) je ubedljivo slavila kod mlađih kadetkinja sa 576 čunjeva (lični rekord, stari 563 čunja). Nikolina Rakanović (Bačka, Novi Sad) je bila druga sa 556 čunjeva, dok je treće mesto pripalao Mioni Grujić iz Banata sa 538 čunjeva.

U pojedinačnom Kupu Srbije učestvovalo je po osam najboljih u svakoj kategoriji na osnovu plasmana u šest Kupova gradova.

Trofeje su uručivali Uroš Dragojlović predsednik KS Srbije, Bosiljka Božić i Mladen Praštalo članovi UO KS Srbije. Sudili su Mirko Čukvas, Vesna Ćalićć i Zorica Barać.