IZVANREDNI TEŠKI ČETVERAC U SVETSKOM FINALU!

Last Updated: 21/07/2017Autor

VESLANJE

Srbija je dobila prvog finalistu Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine. Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić i Damjan Lazić na svom debitantskom nastupu na planetranim šampionatima za mlađe seniore došli su u priliku da se bore za svetsko odličje. U izvanrednom polufinalu, veslanom u petak 21. jula, na poznatoj regatnoj stazi u Plovdivu naš četverac bez kormilara je bio briljantan, a za svoje izdanje zaslužuje dubok naklon. Osvojio je treće mesto s vremenom 6:48.48, što je za svega za 36 stotinki bilo lošije od svetskog rekorda koji su od 2011. do danas držali Nemci Junkman, Okik, Rikbrodt i Egler (5:48.12). Na taj način stigli su do najboljih šest svetskih posada, a već u subotu imaće završni i najznačajniji ispit u Bugarskoj – duel za odličja koji počinje u 17,18 č. U finale iz ove grupe polufinala plasirali su se i novi svetski rekorderi Australijanci Blek, Mur, Donald i Beker (5:44.38) i Britanci Horn, Digi, Elvis i Karnegi (5:45.68). Litvanija je bio četvrta (5:52.58), Nemačka peta (5:56.45), a Južnoafrička Republika poslednja (6:06.20) i one će u nedelju nastupiti u B finalu.

– Čestitam Obradoviću, Beđiku, Đeriću i Laziću na velikom uspehu i plasmanu u finale. Za ovo su se spremali mesecima, trud se isplatio, a potpuno zasluženo su se našli među najboljim svetskim posadama. Znali smo da u žestokoj konkurenciji naše polufinalne grupe moramo da izveslamo fantastičan rezultat da bismo došli do finala. Uspeli smo u tome budući da smo išli u vremenu svetskog rekorda. Momci su pokazali zrelost, kvalitet i istrajnost i s pravom su došli u priliku da se bore za svetsko odličje – kazao je trener ovog čamca Aleksandar Ivković.

Obradović, Beđik, Đerić i Lazić su slabo startovali. Posle prvih 500 metara bili su peti, ali sa minimalnim zaostatkom za četvrtoplasiranim Litvancima i trećeplasiranim Nemcima. U tim trenucima posade Australije i Velike Britanije su već imale dobru prednost u odnosu na ostale čamce. To naše momke nije ni najmanje poremetilo, veslali su svoju trku s čvrstom verom u sebe. Već u narednoj četvrtini polufinalnog ookršaja naš čamac se probio na treće mesto. Sjajnim veslanjem prvo je pretekao posadu Litvanije, a odmah nakon toga slomio je otpor Nemaca. Na ulasku u poslednjih 500 metara imao je solidnu zalihu od gotovo tri sekunde u odnosu na četvrtoplasirane Litvance, koji se nisu predavali. Međutim, naši momci su zauzeli čvrst kurs ka finalu i već tada se videlo da ništa ne može da ih spotakne na tom putu. Kroz cilj su prošli kao treći sa najboljim rezultatom u svojim karijerama.

Iz druge, znatno sporije, grupe polufinala prva tri mesta i “vizu” za finale osvojili su čamci Austrije (5:52.06), Holandije (5:55.24) i Švajcarske (5:57.35), dok će Italija (6:00.36), SAD (6:01.30) i Španija (6:03.98) u B finale.

– Poznajemo dobro Austrijane i Švajcarace, kao i Holanđane, od kojih smo izgubili u kvalifikacijama. Današnjom trkom smo pokazali da mnogo vredimo i da možemo da se borimo za medalju. Probaćemo i učiniti sve da dođemo do postolja, istovremeno svesni da za tako nešto moramo da spustimo rezultat dve-tri sekunde u odnosu na današnju trku. Verujem da smo najbolje sačuvali za kraj i da će momci još jednom sjajnom trkom na najbolji način zaokružiti svoj, već odličan, nastup u Plovdivu – istakao je Ivković.

Pored teškog četverca u subotu na stazu izlaze i svi ostali srpski čamci. Dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković će se od 10,30 časova boriti za novo svetsko finale. Branioci titule, koji su trijumfom u kvalifikacijama direktno obezbedili sebi mesto među 12 najboljih, veslaće u prvoj grupi polufinala. Rivali za tri mesta koja vode u okršaj za odličja (nedelja, 9,38 č) biće im čamci Italije, Nemačke, Francuske, Holandije i Južnoafričke Republike. U drugoj grupi polufinala su Turska, Moldavija, Rumunija, SAD, Austrija i Velika Britanija.

– Momci su u kvalifikacijama izveslali ono što se od njih očekivalo, a bez nekog velikog naprezanja stigli su do prvog mesta, ujedno zabeleživši i odličan rezultat. Takođe, bolje se upoznali konkurente i videli da je u Plovdiv stiglo nekoliko izuzetno kvalitetnih i spremnih posada. Međutim, i dalje smo svesni činjenice da sve zavisi od nas i najviše smo skoncentrisani na naše veslanje. Dan predaha smo iskoristili da se što bolje pripremimo za polufinale koje doživaljamo samo kao još jednu stepenicu ka krajnjem cilju – odbrani titule svetskog prvaka. U čamcu, kao i uvek, vlada odlična atmosfera, raspoloženje je na najvišem niovu i sa nestrpljenjem očekujemo još jedan izazov u Bugarskoj – kazao je pred polufinale Lazo Pivač, trener svojjca bez kormilara i Viktorov otac.

Od 15,10 č na stazi će se naći i ženski dvojac bez kormilara. Debitantkinje na svetskom prvenstvima za mlađe seniore, Milica Slijepčević i Ljiljana Jošić, u svojoj poslednjoj trci na šampionatu boriće se za plasman od sedmog do 12. mesta. U B finalu, pored našeg čamca, veslaće i posade Češke, Nemačke, Mađarske, Meksika i Italije. Prethodno u Plovdivu će nastupiti skifista za lake veslače Nikola Selaković i dubl skul Đorđe Urukalo, Dimitrije Ibročić. Od 8,15 č Selaković će veslati u D finalu gde će za rivale za plasman od 19. do 24. mesta imati čamce Japana, Čilea, Švedske, Norveške i Ukrajine. Naš skifista, koji je u Plovdivu prvi put u karijeri nastupio u ovoj discipline, u petak je s vremenom 7:42.00 bio šesti u četvrtoj grupi četvrtfinala iz koje su u polufinale otišli čamci Češke (6:53.03), Tajlanda (6:54.75) i Tunisa (7:01.15). Nakon toga u prvoj grupi polufinala C/D je s rezultatom 7:30,23 zauzeo šesto mesto i tako stigao do D finala.

S druge strane, prošlogodišnji juniori Urukalo i Ibročić tačku na nastup u Bugarskoj staviće od 9,10 č trkom C finala u kojoj će se za plasman od 13. do 18. mesta boriti sa posadama Švedske, Tajlanda, Estonije, Španije i Danske. Naš dubl skul je, poput Selakovića, u petak imao dve trke. Prvo je sa rezultatom 6:35.74 bio četvrti u poslednjoj grupi repesaža iz koje su se dve prvoplasirane posade, Holandije (6:21.15) i Bugarske (6:30.29), domogle polufinala. U popodnevnom delu programa u drugoj trci polufinala C/D s vremenom 6:38.61 zauzeo je treće mesto i tako otišao u C finale.