IZABRAN NOVI PREDSEDNIK EVROPSKE BADMINTON KONFEDERACIJE

Last Updated: 02/05/2019Autor

BADMINTON

Skupština Evropske badminton konfederacije, održana proteklog vikenda u Kijevu (Ukrajina) jednoglasno je pružila poverenje i podršku Slovaku Peteru Tarcali i izabrala ga je za novog predsednika Evropske badminton konfederacije (BEC). Radomir Jovović, predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije, uzeo je učešće na Kongresu BEC, najvažnijem godišnjem okupljanju kontinentalnih badminton saveza, kojem su prisustvovali predstavnici 43 države. U okviru ovogodišnjeg Kongresa BEC održani su Skupština, Forum članica, Gala večera i Svečana dodela nagrada.

Peter Tarcala, dugogodišnji generalni sekretar Slovačkog badminton saveza, član Borda direktora Evropske i Svetske badminton federacije, rukovodilac najvećih međunarodnih takmičenja, izabran je nakon višedecenijskog rada u badmintonu, za prvog čoveka BEC, nakon povlačenja Belgijanca Gregorija Verportena sa ove funkcije. U veoma emotivnom obraćanju, na kraju Skupštine BEC, bivši i novi predsednik su se najsrdačnije zahvalili delegatima i kolegama iz evropskih badminton saveza na veoma uspešnoj dugogodišnjoj saradnji i prijateljstvu, uz očekivanje da će kontinentalni badminton nastaviti sa razvojem i postizanjem izuzetnih rezultata. Portugalac Žoao Matoš je izabran za novog potpredsednika BEC pri Svetskoj badminton federaciji, dok je Belgijanac Sven Sere izabran za novog člana Borda direktora.

Tokom Foruma članica, koji je održan u novom interaktivnom formatu, predstavnici nacionalnih badminton saveza evropskih država, imali su priliku da se detaljnije upute u razvojni projekat ‘’Imagine 2023’’, dostignuća i mogućnosti ‘’High Performance’’ oblasti, značaja ‘’zastupljenosti i učešća’’ različitih polova. Za vreme održavanja ‘’klinike’’ aktivno su učestvovali u radu kao i direktnim diskusijama sa predstavnicima evropskih komisija koje pokrivaju najvažnije oblasti – razvoj članica, takmičenja evropskog kruga i velike događaje, vrhunske rezultate, komunikaciju i medije, para-badminton, sport za sve i dr.

Ukrajinska badminton federacija, predvođena Oleksejem Dnjeprovim, bila je fantastičan domaćin najvećeg okupljanja evropskih zvaničnika. Pored Skupštine i Foruma, održana je tradicionalna Gala večera tokom koje su dodeljene nagrade za najuspešnije u 2018. godini kao i specijalna priznanja. Ovogodišnji laureati su: Kim Astrup i Anders Skarup iz Danske (najbolji muški takmičari), Karolina Marin iz Španije (najbolji ženski takmičar), Line Kristofersen iz Danske (najbolji mladi takmičar), Džek Šepard (najbolji para-badminton takmičar), Beti Bartlet (najbolji veteran), Svetlana Zilberman iz Izraela (nagrada za ženu u badmintonu), Klaudija Majorova iz Rusije (najbolji trener), Izabel Žobard (najbolji sudija), Arnaud Merkle iz Francuske (‘’zabavni’’ igrač godine) i Kristijan Savin iz Moldavije (potez godine). Medalju Predsednika BEC dobio je Riči Kembel iz Škotske, dok je nagradu za životno delo poneo Majk Tredžet iz Engleske.

Domaćin Kongresa BEC naredne godine biće Bukurešt (Rumunija).

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću Radomira Jovovića na zvaničnim događajima u Ukrajini.