IVANA ŠPANOVIĆ EVROPSKA PRVAKINJA

Last Updated: 05/03/2017Autor

ATLETIKA

Ivana Španović najbolja u Evropi!!! Obećala je spektakl i to nam je i priredila. U prepunoj „Kombank Areni“,  skočila je preko svog ličnog, državnog rekorda i ostvarila treći najbolji rezultat u dvoranskim takmičenjima  svih vremena. Sa 7.24 metara osvojila je prvo mesto i prvu ZLATNU MEDALJU za Srbiju na ovom Evropskom atletskom prvenstvu u dvorani gde je Beograd grad domaćin. Ivana Španović i njen trener Goran Obradović vredno su i strpljivo radili, tempirali formu i nizali uspehe na svetskim i  evropskim takmičenjima nekoliko godina unazad. Svi su bez daha gledali i čekali rezultat tog trećeg skoka i  Ivaninog istorijskog leta za medalju.

„Publika je bila moj vetar u ledja, hvala svima od srca, što ste me bodrili i dali mi podršku. Za ovo sam se spremala i ovo sam očekivala i ne mogu zamisliti bolje mesto za jedan ovakav rezultat“, rekla je evropska šampionka u skoku udalj.

Ivana je ovim skokom nadmašila i dužinu od 7.19 kojom je Tijana Bartoleti uzela zlatnu medalju u Riu 2016 na Olimpijskim igrama gde je ona osvojila bronzu. Ovo je i najbolji skok u dvorani u 21. veku.

Njene konkurentkinje dale su sve od sebe, ali to nije bilo ni blizu Ivaninog najboljeg rezultata. Srebrnu medaju osvojila je Judžin Loren sa skokom od 6.97m koji je ujedno i nacionalni rekord Velike Britanije, a bronza je pripala Nemici Klaudiji Salamn Rat sa 6,94m, ličnim rekordom.

Ivanini skokovi po serijama: 1. X; 2. 7.16m; 3. 7.24m; 4. 7.17m; 5. X; 6. 6.73m

 

Vučić čestitao Ivani Španović zlato i rekord na EP

Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić  čestitao je Ivani Španović  obaranje nacionalnog rekorda, postizanje najboljeg rezultata na svetu ove godine i zlatnu medalju u skoku u dalj na Evropskom dvoranskom prvenstvu. Pored njega čestitke našoj atletičarki stigle su i od predsednika Srbije, Tomislava Nikolića i predsednice Narodne skupštine, Maje Gojković.

– Veliko mi je zadovoljstvo da čestitam Ivani Španović osvajanje zlata na Evropskom prvenstvu u dvorani u Beogradu! Svaka čast za našu evropsku šampionku! Još jedan u nizu Vaših velikih rezultata kojima se ponosi Srbija –  istice se u čestitki premijera Vučića.

Tomislav Nikolić čestitao je Ivani Španović, koju je za Dan državnosti odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena, na osvajanju zlatne medalje na Evropskom dvoranskom prvenstvu.

– Navikla si Srbiju na pobede. Hvala ti što si nam ponovo vratila osmehe na lice. Suvišno je bilo šta reći osim onog što ti je cela sala večeras skandirala – Napred Ivana – piše u čestitki predsednika Srbije.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković čestitala je našoj atletičarki Ivani Španović na osvajanju zlatne medalje na Evropskom dvoranskom prvenstvu u atletici.

– Upućujem Vam najiskrenije čestitke u ime Narodne skupštine i lično ime na još jednom fantastičnom rezultatu, osvajanju najsjajnijeg odličja i obaranju ličnog i nacionalnog rekorda. Ivana, svaka čast – stoji u saopštenju predsednice Narodne skupštine.

 

Srpski sedmobojac ostao bez medalje na EP 2017

U borbi za medalju srpski višebojac Mihail Dudaš se sapleo i pao u poslednjoj disciplini u trci na 1000m. Dudaš se sapleo na ciljnom pravcu u poslednjoj disciplini sedmoboja, trci na 1.000 metara gde je sjajnim trčanjem bio vrlo blizu medalje. Dudaš je pred ovu trku bio četvrti sa 52 boda iza Čeha Adama Sebastijana Helseleta. Bilo mu je potrebno da bude brži od njega oko 3,5 sekundi da bi ga nadmašio, ali nije imao sreće. U sestoj disciplini sedmoboja koja je trajala dva sata, skoku s motkom preskocio je svoj lični rekord 5,10m, a za dlaku mu je izmakla medalja. On je ukupnom plasmanu zauzeo peto mesto sa ukupno 6027 bodova.

“Ovo danas bilo mi je za nauk u budućnosti. Sada sam siguran da vredim mnogo više od onoga što sam i sam mislio. Ostaće žal za izgubljenom medaljom, ali ovo je sport i ja neću odustati od svojih snova. Bila mi je čast da takmičim pred našom publikom i punom Arenom, dao sam sve od sebe”, rekao je razočarano Dudaš.

Čeh je osvojio bronzu u Beogradu, srebro je pripalo Špancu Horheu Urenji, a zlato je osvojio sjajni Francuz Kevin Majer sa evropskim rekordom od 6.479 bodova