IVANA ŠPANOVIĆ ČETVRTA U LONDONU

Last Updated: 12/08/2017Autor

ATLETIKA

Evropska prvakinja u dvorani, bronzana sa Olimpijskih igara u Riju 2016.godine i sa Svetskog prvenstva na otvorenom iz Moske 2013.godine i Pekinga 2015.godine, Ivana Španović, danas je ostala bez odličja na Svetskom prvenstvu u Londonu. Nažalost sreća je nije htela na ovom šampionatu, te je Španovićeva zbog otkačenog broja ostala bez medalje i na kraju zauzela četvrto mesto. Ivana je započela takmičenje prestupom, međutim već u drugom skoku zabeležila je njen najbolji rezultat od 6.96m, potom su usledila dva prestupa,  a na kraju skok preko sedam metara, koji je izmeren kao 6.91m, zbog traga u pesku koji je ostavio takmičarski broj.

Amerikanka Tiana Bartoleta koja je skakala sve vreme oko 6.60 metara, skočila je 6.97 cm i prestigla Ivanu za 1cm u poslednjoj seriji. Daria Klišina osvojila je srebrnu medalju skokom od 7 metara iz pete serije. Britni Ris osvojila je zlato skokom od 7.02 m.

Zbog papirnog broja jako lošeg kvaliteta, koji je ostavio trag u pesku, naša šampionka ostala je bez zlatne medalje. Atletski savez Srbije se na ovu odluku žalio ali je po mišljenju komisije, žalba ODBIJENA! Jer kako „oni“ navode to bi dovelo do žalbe Američke federacije koja bi ostala bez dve medalje u ovoj discplini, pa je samim tim „lakše“ da se odbije naša žalba.

Inače po novim pravilima svetske atletske asocijacije takmičari u skoku dalj od sledeće godine će nositi takmičarski broj samo na grudima.

„Odmah po izlasku rezultata na semaforu videli smo da nešto nije u redu  i momentalno smo uložili žalbu prema pravilima glavnom sudiji na disciplini i potom se uputili u sobu gde se radi video merenje. Na tom snimku se ne vidi da je takmičarski broj ostavio trag, već samo da postoji distorizija peska. Čak ni meriocima nije bilo jasno koja je početna tačka odakle treba izmeriti, jer je ta distorzija toliko minimalna, međutim morali su da odrede tačku za koju smo smatrali da je osnova za rezultat i tako smo dobili 6,91m. Na tu odluku sudije, usledila je naša nova žalba ovog puta vrhovnim sudijama, koji su posle dugog većanja i pregleda video snimka podržali odluku glavnog sudije sa discipline iako čak ni oni nisu mogli da potvrde osnovu za polaznu tačku merenja. Odluka je donešena na osnovu pretpostavke. Mi ne možemo da prihvatimo da je odluka donešena bez jasnog traga i vidljivog dokaza. Ni na jednom snimku se ne vidi trag takmičarskog broja u pesku. Jednostavno ne postoji otisak. Nažalost, odluka vrhovnih sudija je konačna i na nju više nemamo prava žalbi. Ono što je konstatovano jeste da bi to bio pobednički skok“ izjavio je trener Goran Obradović.