IVAN IVANIŠEVIĆ POBEDNIK TREĆEG „MEMORIJALA MOMA VUČIĆEVIĆ“

Last Updated: 24/12/2017Autor

ŠAH

Srpski velemajstor Ivan Ivanišević pobednik je trećeg međunarodnog „Memorijalnog brzopoteznog turnira Moma Vučićević“ u spomen na legendarnog člana Šahovskog kluba Beograd, pionirskog prvaka Jugoslavije 1983, omladinskog prvaka Srbije 1987. i selektora reprezentacije Srbije 2007. i 2008. Ivanišević je slavio sa 12,5 poena iz 13 partija. Drugo mesto pripalo je velemajstoru Miroslavu Miljkoviću sa 11,5 poena koliko je imao i trećeplasirani intermajstor Marko Nenezić. U prvih deset je bilo devet velemajstora.

Tri nabolje šahistkinje bile su intermajstor Ljiljana Drljević sa 9,5 poena, velemajstor Irina Čoljuškina sa 9 i intermajstor Maja Veličkovski Nejković sa 8,5 poena.

U konkurenciji omladinaca do 20 godina nagrade su pripale Vuku Đorđeviću sa 10,5 poena, Stanku Vlajkoviću takođe sa 10,5 i Mladenu Rajkoviću sa 9 poena.

U konkurenciji veterana slavio je intermajstr Radovan Govedarica sa 9, koliko je imao i drugoplasirani intermajstor Miodrag Ćetković (Crna Gora) , dok je treće mesto pripalo Konstantinu Orlovu takođe sa 9 poena. Najbolji igrač do 14 godina bio je FIDE majstor Milop Milošević, dok je nagrada za najboljeg učesnika iz ŠK Beograd pripala FIDE majstoru Ivanu Martiću. Na svečanom otvaranju u sali hotela „Metropol palas“ učesnike je pozdravila kćerka Moma Vučićevića Ana, dok je prvi potez povukla duga kćerka Maša sa svojim kumčetom. Nagrade je uručila supruga Ivana Vučićević. Ukupni nagradni fond iznosio je 306.000 dinara. Nagrada za prvo mesto bila je 45.000 dinara, podeljno je deset glavnih nagrada.

Učesnicima, brojnim uglednim zvanicama, predstavnicima diplomatskog kora i ogromnom broju ljubitelja šaha, dobrodošlicu na turnir poželeo je u ime organizatora Šahovskog kluba Beograd Duško Kojić, istakavši da je Moma Vučićević kao šahista, pedagog i izuzetni humanitarac mnogo zadužio srpski šah i posebno klub Beograd čiji je član bio od početka karijere pa do prerane smrti. Glavni sudija turnira Nebojša Bralić naglasio je da je interesovanje ove godine bilo ogromno, pa su organizatori morali da odbiju jedan broj prijava. Učestvovalo je 265 šahista iz BiH, Makedonije, Švedske, Crne Gore i Srbije, od toga 30 velemajstora, 50 intermajstora i još 80 sa igrača sa titulom.

Prvi pobednik turnira 2015. bio je velemajstor Miodrag Savić. Prošle godine na drugom okupljanju u hotelu „Metropol palas“ slavio je velemajstor Branko Damljanović ispred Danila Milanovića i Midraga Savića. Najuspešnija šahistkinja lane je bila Teodora Injac.