ISTORISJKI USPEH SRPSKOG KAJAKA I KANUA NA ADI

Last Updated: 26/06/2017Autor

KAJAK KANU

Posle dva bronzana odličja juniora Bojana Zdelara Srbija je osvojila još sedam odličja na Evropskom kajakaškom prvenstvu za juniore i mlađe seniore. Tako je naša reprezentacija na Adi Ciganliji ostvarila najveći uspeh na ovom takmčenju u istoriji srpskog kajaka i kanua. Poslednjeg finalnog dana na Savskom jezeru osvojeno je osam odličja četiri zlatne, tri bronzane i jedna srebrna medalja. Zlatne medalje su osvojili juniorke Marija Dostanić u jednosedu na 500 m, kanuistkinja Nikolina Mijušković na 200 m i u dvokleku s Nikolinom Milić na istoj stazi i mlađi senior Marko Dragosavljević u jednosedu na 200 m, na stazi na kojoj je dva puta bio i seniorski šampion Evrope. Srebrno odličje izborila je mlađa seniorka Biljana Relić u jednosedu na 200 m, a bronzana odličja mlađi seniori Simo Boltić i Stefan Vekić u dvosedu na 500 m i Nemanja Stanivuković i Strahinja Stefanović u dvosedu na 200 m, dok je junior Bojan Zdelar posle bronze na 1.000 m u subotu izborio odličje istog sjaja i juče na 500 metara.

Prvenstvo Evrope za juniore i mlađe seniore u kajaku i kanuu sprint zatvoreno je svečanom ceremonijom! Predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Mirko Nišović, zahvalio se Evropskoj kajakaškoj federaciji na ukazanom poverenju za organizaciju šampionata Evrope u mlađim uzrasnim kategorijama, ali i Ministarstvu omladine i sporta, kao i Gradu Beogradu na svesrdnoj pomoći i podršci u organizovanju najvažnijeg takmičenja evrope za juniore i mlađe kategorije.

„Moram da se zahvalim Ministarstvu omladine i sporta i Gradu Beogradu bez čije pomoći ne bismo mogli da dobijemo najviše ocene u organizaciji ovogodišnjeg šampionata. Bili smo domaćini takmičarima na kojima je budućnost našeg sporta iz čak 38 zemalja. Čestitam svima koji su osvojili medalje ovde na legendarnom Savskom jezeru, a svima kojima su medalje izmakle, želim da ih uskoro osvoje na nekom sledećem takmičenju. Hvala Evropskoj kajakaškoj federaciji na ukazanom poverenju, pogotovo što je ovogodišnje takmičenje bilo neka vrsta generalne probe za šampionat Evrope za seniore koji organizujemo sledeće godine„, naglasio je Nišović.

Ovogodišnji šampionat zvanično je zatvorio predsednik Evropske kajakaške federacije, Albert Vuds.

„Čestitam Kajakaškom savezu Srbije na odlično organizovanom takmičenju. Uvek je odlično kada reprezentativci domaćina osvoje medalje, a ove godine mislim da će Mirko biti zadovoljan učinkom svojih sportista. Hvala svim volonterima koji svakom takmičenju daju poseban značaj„, naglasio je Vuds.

Predsednik EKA čestitao je i svim osvajačima medalja na učinku i poželeo im još mnogo uspeha. Kao zahvalnicu za odlično organizovano prvenstvo, generalni sekretar Evropske kajakaške asocijacije, Branko Lovrić, predao je predsedniku Kajakaškog saveza Srbije, Mirku Nišoviću, počasnu plaketu. Takmičenje je zvanično zatvoreno intoniranjem ‘Ode radosti’ i spuštanjem zastave evropske kuće kajaka. Sledeće prvenstvo Evrope za juniore i mlađe seniore održaće se u italijanskom gradu Auroncu.