ISTORIJSKI USPEH SRPSKOG VESLANJA NA SVETSKOM KUPU U BEOGRADU

Last Updated: 07/05/2017Autor

VESLANJE

Kiša, koja je uporno padala dobar deo dana, sprečila je da mnogo već broj gledalaca na Adi Ciganliji prisusutvuje još jednom ogromnom uspehu našeg veslanja na međunarodnoj sceni. S druge strane loši vremenski uslovi ni najmanje nisu zasmetali Milošu Vasiću, Nenadu Beđiku i Marku Marjanoviću da Svetski kup u Beogradu, na koji je stavljena tačka u nedelju, 7. maja 2017, završe na briljantan način. Prvi su srca svih poklonika srpskog veslanja i sporta uopšte razgalili Vasić i Beđik. U finalu discipline dvojac bez kormilara srpski čamac je osvojio srebrnu medalju. S vremenom 7:02.77 drugi je prošao kroz cilj, unevši u bogatu riznicu svetskih medalja srpskog veslanja još jedno odličje. Zlato je pripalo Britancima Davsonu i Rositeru (7:00.25), a bronza Česima Podražilu i Helešiku (7:05.57). Četvrta je kroz cilj prošla posada Belorusije1 (7:09.05), peta je bila Holandija (7:11.19), a šesta Belorusija 2 (7:14.81). Vasić i Beđik su odlično otvorili trku. Posle prvih 500 metara bili su prvi, ali im je tu poziciju, na prolasku kroz prvu „hiljadarku“ preuzeo britanski čamac. Na ulasku u poslednjih 500 metara naša posada je zaostajala za prvoplasiranom nešto više od sekunde, što je, uspostaviće se, bila nenadoknadiva prednost do kraja.

– Iako smo žarko želeli da osvojimo zlato pred domaćom publikom i srebrna medalja na ovako jakom međunarodnom takmičenju je veliki uspeh i prezadovoljni smo zbog toga. Uslovi na stazi su bli tvrdi, iznenadio nas je vetar koji je, uprkos svim prognozama, iznenada promenio pravac neposredno pred početak trke. Vesla su ostala malčice skraćena tako da nismo mogli da izvučemo svoj maksimum. U svakom slučlaju rezultat koji smo postigli na prvom velikom međunarodnom takmičenju u ovoj godini daće nam ogromno samopouzdanje za nastavak sezone. Prva izazov koji nas je očekuje jeste Evropsko prvenstvo u Račicama kroz tri nedelje, najbitnije takmičenje u ovom delu sezone. Regata na Savskom jezeru bila nam je odlično zagrevanje za šampionat u Češkoj i suguran sam da ćemo i na njemu biti kadri za velika dela – kazao je Miloš Vasić.

I štroker Nenad Beđik je blistao od sreće.

– Srebrnim odličjem na Svetskom kupu u Beogradu na najbolji način smo otvorili ovu sezonu u kojoj želimo da dokažemo da smo među najboljim dvojcima na svetu. Pred početak finala znali smo da će nam Britanci biti najveći konkurenti za zlato. Od početka smo ih pratili u stopu, međutim, u poslednjih 500 metara su bili bolji i zasluženo su stigli do zlata. Nama je glavni cilj u ovom delu sezone Evropsko prvenstvo. Do tog takmičenja ima dovoljno vremena da ispravimo neke male greške koje smo primetili na Svetskom kupu i da potom pokušamo da napadnemo evropsko zlato – istakao je Beđik i prokomentarisao ovogodišnju konkurenciju u dvojcu bez kormilara na svetskoj sceni – Olimpijski prvaci u dubl skulu, braća Sinković iz Hrvatske, ovu sezonu će veslati u dvojcu. Zbog povrede jednog od njih tek nedavno su počeli da treniraju i ,gotovo sigunro će propustiti šampionat u Češkoj. Tako ćemo ih tek na drugom Svetskom kupu videti na delu. Ovde smo se iskusili u duelu sa novim dvojcem Velike Britanije, koji je pokazao da je, kao što je slučaj sa gotovo svim posadama iz ove zemlje, izuzetno kvalitetan. Još ćemo videćemo u kojim sastavima će nastupiti Novozelanđani, koji su od 2009. dominirali u ovoj disciplini. Bond se naime penzionisao, dok će Marej pauzirati u 2017. Bez obzira na to nema sumnje da će i ova veslačka velesila imati jak čamac. O kvalitetu ostalih znaćemo više već na Evropskom prvenstvu.

Sat i po vremena kasnije kiša je potpuno prestala, uslovi na stazi bili idealni, a za novo oduševljenje na Adi Ciganliji pobrinuo se Marko Marjanović. Naš skifista je podario srpskom veslanju prvu medalju u ovoj disciplini sa nekog velikog međunarodnog takmičenja. U finalu skifa Marjanović je s vremenom 6:55.71 osvojio bronzano odličje, u trci u kojoj je trijumfovao Švajcarac Stalhberg (6:53.23), a srebro osvojio olimpijski viceprvak, Hrvat Martin (6:53.65). Četvrti je bio čamac Holandije1 (6:56.60), peta Belorusija (6:58.18), a šesta Rusija1 (6:59.78). Marjanović je silovito povukao. Kao vodeći je prošao kroz 500, a potom i kroz prvih 1.000 metara. U trećoj deonici je skliznuo na treće mesto, koje je uprkos napadima Holanđanina Broninka uspeo da sačuva do kraja.

– Prezadovoljan sam svojim nastupom na Svetskom kupu, a pokazao sam da sam na pravom putu, na žalost, u skifu. Kažem na žalost, jer sam ubeđan da bismo Šljukić i ja ove sezone bili favoriti za svetsko zlato u dubl sklulu, da smo nastavili tamo gde smo stali prošle godine. Međutim, sticajem okolnosti ovu sezonu sam počeo i veslaču u skifu, a bolji debi od ovoga nisam mogao ni da zamislim. Otvorio sam finale kako sam planirao, od samog starta postao lider trke, a iza mene je bio i olimpijski viceprvak Martin. U trećoj deonici sam upao u malu krizu, koju sam uspeo da prevaziđem i da stignem do postolja. Pre mene kroz cilj su jedino prošli Švajcarac Stalhberg, predstavnik sjajne švajcarske škole skul veslanja i član četverac skula ove zemlje koji je veslao u finalu Igara u Riju, i sjajni Hrvat Martin – bio je presrećan Marjanović kojem zbog ovog uspeha nisu porasli apetiti kada je reč o Evropskom prvenstvu u Češkoj kroz tri nedelje – Sve ostaje isto. Čitavu ovu sezonu ću izveslati bez bilo kakvog rezultatskog operećenja. Jedini cilj mi je da što bolje odradim prvu sezonu novog olimpijskog ciklusa, u mom slučaju poslednjeg u koji ulazim. Cilj mi je da se u Tokiju 2020. olimpijskom medaljom oprostim od veslanja i sve do tada će biti podređeno tome.

3I Nebojša Ilić, trener srpskih osvajača medalja sa Svetskog kupa, bio prezadovoljan učinkom.

– Svetski kup je u svakom slučaju ispunio naša očekivanja, kao u organizacionom tako i u rezultatskom smislu. Prvi put u istoriji srpskog veslanja osvojene su dve medalje na ovom takmičenju u olimpijskim disciplinama. Ovom prilikom čestitam Vasiću, Beđiku i Marjanoviću na sjajnom rezultatu koji je došao kao nagrada za višegodišnji napran i posvećen rad. Takođe, čestitam i Aleksandru Ivkoviću, treneru koji mi pomaže u radu sa ovim momcima. Ovo je sjajan početak internacionalne sezone. Za tri nedelje nas očekuje Evropsko prvenstvo u Češkoj. Do tada ćemo pokušati da stabilizujemo i poboljšamo ove rezultate, otklonimo neke slabosti koje smo primetili na Svetskom kupu i da u Račice odemo maksimalno spremni – istakao je trener Nebojša Ilić i dodao – Medalja dvojca bez kormilara na Svetskom kupu se nekako i očekivala budući da ova posada tri sezone ima visok standard i da ju je samo splet loših okolnosti lane u Riju sprečio da dođe do finala. S druge strane Marjanovićev uspeh u Beogradu je veliko iznenađenje, tim pre što mu je ovo prvi nastup u skifu na nekom velikom takmičenju posle 2009. Međutim, bronzom na Svetskom kupu jasno se pozicionirao na svetskoj mapi skifista i sigurno skrenuo veliku pažnju na sebe. Ovo je, u svakom slučaju, izvanredan početak njegove priče u ovoj disciplini, u kojoj ima još mnogo prostora da se razvija i napreduje.

Najmlađa srpska posada, četverac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić, Damjan Lazić, na lep način je se oprostila od Svetskog kupa u Beogradu, na kojem je probila led na velikoj međunarodnoj sceni. U B finalu ove discipline naš teški četverac, koga čine čak trojica mlađih seniora, s vremenom 6:08.18 bo je drugi čime je takmičenje na Adi Ciganliji završio na osmom mestu. Srpski čamac je odlično startovao, posle prvih 500 metara bio je drugi, ali je na ulasku u drugu polovinu trke, na kratko, pao na treće mesto. Ipak, ubrzo je pretekao posadu Češke, ponovo izbio na drugo mesto i sa tim plasmanom prošao kroz cilj.

– Momci su odlično izveslali trku B finala, a zaslužuju sve pohvale za taktičku zrelost, sigurnost i, povrh svega, ogroman potencijal. I završnom trkom u Beogradu pokazali da mogu da se takmiče sa nekim od najboljih svetskih četverca i da ova srpska posada ima lepu perspektivu. U pet sekundi su bili sa sjajnim posadama Holandije, Rusije i Španije, koju čine mnogo iskusniji veslači. Naš sastav, podsetiću, čine trojica veslača iz kategorije mlađih seniora, od kojih je sjajni štroker Lazić tek prošle godine završio sa juniorskim stažom. Lucić i Beđik su se ove sezone vratili na scenu posle pauza u takmičarkom veslanju, a slična je situacija i sa Đerićem kojem je regata na Adi bila prva reprezentativna posle juniorske karijere, koju je okončno 2014. Sve u svemu sve što su pokazali na Savskom jezeru upućuje na zaključak da smo dobili odličnu posadu za duži vremenski period – kazao je trener ovog čamca Aleksandar Ivković.

Na to se nadovezao član Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić:

– Četverac bez kormilara je po Planu izbora seniorske reprezentacije za 2017, na Svetskom kupu u Beogradu ispunio normu za Evropsko prvenstvo u Račicama tako da će nas ova posada, pored Vasića i Beđika u dvojcu i Marjanovića u skifu, predstavljati u Češkoj. Teški četverac Srbije je bio šesti na Svetskom kupu ako se pogleda skor nacija, budući da su neke zemlje nastupile sa više posada. Sa tim plasmanom obezbedio je sebi učešće u Račicama.

Miloš Stanojević je Svetski kup u Beogradu završio na 12. mestu. U B finalu skifa za lake veslače naš reprezentativac je s vremenom 7:27.45 zauzeo šesto mesto. Pobedu u borbi za plasman od sedmog do 12. mesta ostvario je čamac Slovenije (7:08.52), druga je bila Češka (7:15.43), treća Austrija1 (7:17.34), četvrta Austrija2 (7:18.69), a peti Tunis (7:21.14). Drugi naš čamac iz kategorije lakih veslača je na takmičenju u Beogradu ostvario isti plasman kao Stanojević. S vremenom 6:45.15 dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić je kroz cilj trke B finala prošao kao poslednji. U ovom duelu najviše uspeha imala je posada Velike Britanije2 (6:32.72). Drugo mesto pripalo je Švajcarskoj1 (6:34.22), treće Portugaliji1 (6:35.67), četvrto Holandiji2 (6:37.46), a peto Mađarskoj (6:39.92).