It seams that you haven't connected with your Twitter account
2 March, 2024
PočetnaBadmintonISTORIJSKA DVA ODLIČJA SVETSKOG SENIORSKOG KUPA U BRNU

ISTORIJSKA DVA ODLIČJA SVETSKOG SENIORSKOG KUPA U BRNU

Nastavljen je niz izanrednih rezultata srpskog badmintona na međunarodnoj sceni. Na Svetskom seniorskom kupu, LI-NING Czech Open 2019, koji je od 26. do 29. septembra 2019. održan u Češkoj, uz učešće 230 takmičara sa više kontinenata, izlivena su dva odličja. Luka Milić je osvojio bronzu u muškom singlu i tako stigao do svoje nove, ukupno treće, medalje u ovoj konkurenciji na turnirima svetskog ranga. Naš reprezentativac, koji je bio postavljen za trećeg nosioca u Brnu, svoj put ka postolju počeo pobedom nad Norvežaninom Vegardom Rikheimom (21:13, 13:21, 21:17). U osmini finala bio je bolji od Adnana Ebrahima iz Bahreina (14:21, 21:18, 21:19), dok je u četvrtfinalu, koje je kao i prethodna dva meča odigrao u tri seta, savladao Danca Sebastijana Bugtrupa (8:21, 21:16, 21:14). U spektakularnom duelu za plasman u finale Milić je pružio vanserijsku partiju, ali je na kraju, posle 55 minuta lavovske borbe u tri seta, poražen od Jonatana Dolana iz Republike Irske (16:21, 21:19, 21:16).

Do postolja u Češkoj stigli su i Igor Bjelan i Andrija Doder koji su tako ponovili uspeh iz Medvoda sredinom maja ove godine kada su osvojili svoju prvu medalju u muškom dublu na svetskim kupovima za seniore. Srpski par je svoju priču u Brnu otvorio uspehom u meču protiv Poljaka Simon Stokfiša i Viktor Treckog (21:18, 21:19). U meču, vrednom odličja, Bjelan i Doder, četvrti nosioci, očitali su lekciju Šveđanima Jesperu de Vali i Aleksanderu Svensonu (21:12, 21:13), čime su osigurali bronzu. U polufinalu poklekli su u duelu sa prvim nosiocima, Jošuom Magijem i Paulom Rejnoldsom iz Republike Irske (21:12, 21:16).

“Iza nas je jedan neobičan turnir. Krenuli smo prilično slabo, nesigurno… U tom trenutku nisam verovao da možemo da se umešamo u borbu za odličja. Ipak, kako je turnir odmicao igrači su bili sve bolji i bolji. I samopouzdanje im je prilično naraslo, tako da smo na kraju stigli do dva odličja. Ovo je istorijski rezultat budući da nikada do sada nismo osvojili dve medalje na jednom Svetskom kupu. Čestitam igračima na sjajnom nastupu. Međutim, nema vremena za odmor, nastavljamo dalje da napredujemo i ispravljamo uočene nedostatke”, bio je prezadovoljan glavni trener badminton reprezentacija Srbije, Milan Barbir.

Pored dve pomenute konkurencije Srbija je u Brnu imala predstavnike i u ženskom singlu i u mešovitom dublu. Juniorka Marija Sudimac je u prvom kolu savaladala šestog nosioca, domaću takmičarku Sabinu Milovu (18:21, 21:17, 21:14), ali je u okršaju za četvrtfinale poražena od Bugarke Marije Delčeve (21:11, 21:16). U šesnaestini finala miksa Doder i Sudimčeva su izgubili od Indonežanina Jobelta Rendija Ismanta i Elizabete Jovite (21:13, 21:19).

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg tima na turniru u Češkoj.