It seams that you haven't connected with your Twitter account
23 February, 2024
PočetnaVesti naslovnaINTEGRACIJA DECE SA SMETNJAMA U RAZVOJU KROZ SPORT

INTEGRACIJA DECE SA SMETNJAMA U RAZVOJU KROZ SPORT

SPORT I REKREACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM

Danas je na bazenima SRC „Olimp Zvezdara“ održana manifestacija „Igre bez granica na vodi“ kojom se već tradicionalno obeležava završetak letnje sezone kupanja, a koja okuplja naše sugrađane, decu i mlade pre svega, oba pola i svih vidova invaliditeta iz svih delova Grada. „Igre bez granica na vodi“su ujedno i najava početka projekta „Sport za sve“, koji realizuje Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda, uz podršku UNICEF-a i NCR Fondacije.

Svu radost i lepotu druženja pokazalo je oko 150 učesnika iz brojnih ustanova socijalne i zdravstvene zaštite sa teritorije Grada Beograda – Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine, Centar za smeštaj odojčadi, dece i omladine ”Zvečanska”, Ustanova za decu i mlade ”Sremčica”, Specijalna bolnica iz Sokobanjske i Klinika za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“. Sa nama su takođe bili i predstavnici brojnih škola “, „Dragan Kovačević“, „Boško Buha“ Farmaceutsko fizioterapeutska škola. Aktivno su se uključila brojna udruženja i organizacije – „Živimo zajedno“, „Pobednik“, „ DSRI Zvezdara“, Asocijacija za promovisanje inkluzije.

Svaka podrška je od izuzetnog značaja osobama sa invaliditetom, a inkluzija je naročito bitna za razvoj našeg društva izjavila je Nataša Stanisavljević, Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu. Sport pomaže smanjenju diskriminacije i izolacije dece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica.

’’Sport doprinosi integraciji dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihovih porodica. On osnažuje decu i pomaže im da prepoznaju svoje potencijale, a zajednici da bude otvorena i uključi kao ravnopravne članove društva’’, izjavio je Mišel Sen Lo, direktor UNICEF-a u Srbiji.

Zahvaljujući fondaciji NCR i partnerstvu UNICEF-a i Grada Beograda, do kraja godine biće organizovan niz sličnih manifestacija i kontinuiranih sportsko-rekreativnih aktivnosti kojim će se dodatno promovisati i podsticati značaj sporta i fizičke kulture i inkluzivni pristup kao bitan deo sistema društvenih vrednosti zajednice.