It seams that you haven't connected with your Twitter account
4 March, 2024
PočetnaVesti naslovnaIGRE KOJE SPAJAJU REGION

IGRE KOJE SPAJAJU REGION

SPORTSKE IGRE MLADIH

Na redu je nova sezona, na redu su nove Sportske igre mladih (SIM). Igre u Hrvatskoj su već počele, a u Srbiji i BiH su u toku završne pripreme za sezonu 2017. Igre, kroz deset sportova, u kojima se deca takmiče, donose pre svega sreću, druženje i radost. I ono što je veoma važno, spajaju region – Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Zdravko Marić, predsednik Organizacionog odbora Sportskih igara mladih, vrlo je zadovoljan do sada urađenim, jer SIM Srbija ulazi u četvrtu godinu organizacije ovih velikih igara. Preko 30 gradova naše zemlje, ugostilo je mlade školarce i sportiste, koji su se u deset sportova, nadmetali i uživali u onom što najviše vole. I ove godine biće tako.

– Najveći uspeh je što je od prvih igara pa do danas apsolutno sve za decu besplatno, a pravo učešća ima baš svako dete. Veliku zahvalnost dugujemo Vladi Republike Srbije, kao visokom pokrovitelju projekta, lično premijeru Aleksandru Vučiću, svim sponzorima, donatorima, društvenom odgovornim kompanijama, kao i svim ljudima koji supodržali ovu sjajnu manifestaciju. Vlada Srbije i resorna ministarstva su nam pružili podršku, što je za nas veoma značajno, s obzirom da su prepoznali važnost igara za region. Ove igre su najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi – ističe Zdravko Marić, čovek koji je najzaslužniji što ovakva manifestacija postoji.

Idemo dalje, ove igre zaista pomeraju granice. Od pre mesec dana, Srbija je dobila novog predsednika Sportskih igara mladih. Organizacija je već počela i sastanci sa koordinatorima i predstavnicima lokalne samouprave su u toku. Šta očekujete od ove godine?

– Trudimo se da iz godine u godinu, budemo sve bolji. Na igrama je u regionu, do sada učestvovalo preko million dečaka i devojčica, malih sportista. Očekujem još veći napredak igara. Prošla 2016. bila je sjajna, uHrvatskoj smo proslavili 20 rodjendan, u Bosni i Hercegovini šesti a u Srbiji treći. Ponosan sam sa brojem učesnika. Verujem da će ova godina, biti još bolja. Čestitam i novoizabranoj predsednici Sportskih igara mladih u Srbiji, Ivani Jovanović. Ona je prošle godine kao supervizor sa timom saradnika, uspešno sprovela realizaciju igara u Srbiji. Verujem da će nastaviti tako i da će  biti postavljeni novi rekordi. I moram da veliku zahvalnost dam javno i Savezu za školski sport Srbije, posebno predsedniku Željku Tanaskoviću. Oni su naši dugogodišnji partneri – zaključio je Zdravko Marić.

Program igara pruža mogućnost potpuno besplatnog učešća, svima koji žele da se druže i uživaju u sportskim aktivnostima u svojim gradovima. Učesnici mogu ali i ne moraju da budu aktivni sportisti. Dovoljno je da su ljubitelji zdravog načina života i zato su igre alternativa svim negativnim trendovima današnjice. Parole „Igre su zakon“ i „Živimo život bez droge, jer droga uzima život“ su dobro poznati slogani SIM u regionu. Jedan od ciljeva jeste da deca uživaju u slobodnom vremenu, da znaju da trebaju da se bave sportom, pre svega zbog zdravlja i da vrednuju prve vrednosti. Naravno i da steknu prijatelje i poznanstva, koja će im

značiti čitavog života.

 

Promoteri Bekam, Matić, Modrić…

Sportski Ambasadori SIM su velika imena sporta širom sveta. Najbolji fudbaleri Dejvid Bekam, Nemanja Matić, Edin Džeko, Luka Modrić. Košarkaši Huan Karlos Navaro i Mirza Teletović, odbojkašica Maja Ognjanović, nekadašnji najbolji plivač sveta Milorad Čavić. Ambasadori su i fudbalski trener Hoze Murinjo, nekadašnji direktor Reala Predrag Mijatović, trener Ivica Osim, počasni predsednik Bajerna Franc Bekenbauer.

 

Novi tim za nove pobede

Za novog predsednika Sportskih igara mladih Srbije, izabrana je Ivana Jovanović. Ivana je obavljala više funkcija u sportu, bavila se privatnim biznisom, a pre toga bila je uspešan novinar i dugogodišnji urednik sportskog programa Radija S. Generalni sekretar ostala je Ana Stanković. Novi u timu su i profesor Zorica Mijatović (sportski direktor), Slobodan Đurić (direktor Sektora za odnose s javnošću) i profesor Goran Vještica (glavni koordinator za takmičenja). Igre će se održati u oko 30 gradova naše zemlje. Državno finale na programu je u Beogradu, krajem jula. Regionalno finale zakazano je za kraj avgusta u Splitu.tanaskovic, maric, udovicic, vucic, gojkovic i stefanovic na otvaranju igara u Beogradu - foto Promo SIM Vucic sa celnicima SIM foto Promo SIM