FUDBALERIMA CEO PLEN U LUKSEMBURGU

Last Updated: 11/09/2019AutorTags:

Fudbaleri Srbije pobedili su kao gosti Luksemburg s 3:1 u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope 2020. godine.U odnosu na meč sa Portugalom, selektor Ljubiša Tumbaković je izvršio nekoliko izmena, tako da su se od prvog minuta u startnoj postavi našli Rukavina, Spajić, Lukić, Milinković-Savić, Ljajić i Katai. Prvi deo igre pripao je našem sastavu, pre svega zahvaljujući fenomenalnoj reakciji Mitrovića i postignutog gola (27 u dresu reprezentacije) posle udarca glavom, a sve nakon sjajnog centaršuta Kolarova. Lopta je završila na pravom mestu, igrao se 36. minut.

A hronološki gledano prvu priliku imali smo u šestom minutu, Ljajić je povukao po boku, odložio za Rukavinu koji je centrirao a Mitrović je gađao glavom, ali lopta je završila pored stative. Luksemburg je uzvratio u 17. Minutu, Rodrigez je centrirao a Devil pokušao glavom. Deset minuta kasnije imao je domaćin jedinu pravu šansu u prvom delu igre, preko Rodrigeza, prethodno je Sinani uputio loptu, a pokušaj Rodrigeza osujetio je Dmitrović. Pet minuta pre odlaska na odmor stvorila se velika gužva u šesnaestercu Luksemburga, bili su tu Katai, Ljajić, Mitrović…ali neko je izbacio loptu sa gol linije. I onda minut pre kraja malo i sreće za nas, Olivije Til se nameštao a onda pogodio stativu.

U nastavku selektor Tumbaković je izvršio prvu izmenu, izašao je Katai, a u igru ušao Radonjić. I posle nepunih desetak minuta pogodio za 2:0! Akcija sa „tri dodira“, Dmitrović je ibacio loptu, u skoku je bio Milinković-Savić, lopta je došla do Radonjića koji je odmah gađao i pogodio donji desni ugao gola Luksemburga. Izvršio je selektor Tumbaković i drugu izmenu, sada je Lukića zamenio Gaćinović.

I selektor Luksemburga izvršio je dvostruku izmenu, a upravo su ta dva nova igrača, Da Mota i Turfel bili učesnici akcije koja je Luksemburgu donela gol. U 71. Minutu Dmitrović je fantastično reagovao i spasio gotovo siguran gol. A da ipak otklonimo svaku neizvesnost pobrinuo se Mitrović (28 gol u dresu Srbije), posle asistencije Milinković-Savića.

Igrao se 76. minut, gol i izmena.U igru je ušao Matić, izašao Milinković-Savić. Do kraja nije bilo prilika, pao je ritam a Srbija je rutinski privela meč kraju. Bila je ovo prva pobeda selektora Ljubiše Tumbakovića na klupi najboljeg nacionalnog tima.

Selektor Ljubiša Tumbaković ostvario je prvu pobedu na klupi najboljeg nacionalnog tima, a posle meča sa Luksemburgom izneo je svoja zapažanja…

„Dug je put do stvaranja prepoznatljive i kvalitetne igre, sad smo sa drugom grupom igrača pokušali protiv objektivno slabijeg protivnika da pokažemo kvalitet, bilo je u momentima dobro i kvalitetno, treba u perspektivi da pokažemo opet, predstoji nam ozbiljan rad u oktobru i novembru , da unapredimo što je dobro i eliminišemo što je loše“, rekao je Tumbaković posle pobede.

Iskusni stručnjak nije hteo nikoga posebno da ističe…

„Ne bih nikoga posebno isticao, sve su to igrači naše reprezentacije, igraju dobro, imaju dobar odnos prema reprezentaciji, svako naše duže druženje i rad biće kvalitetnije i bolje. Kada pobediš bolja je atmosfera nego kada izgubiš, makar izgubio i od Portugala. Ova pobeda je podstrek za lepšu atmosferu u procesu rada i utakmica. Nema prve i druge ekipe, sve su to reprezentativci i najbolje što mi sada imamo, a sastav prilagođavamo protivniku“.

Tumbaković je pričao i o igri Luksemburga…

„Luksemburg me nije iznenadio, nije to ona ekipa kakvu pamtim, to je sada jedna disciplinovana ekipa koja zna šta hoće. Ipak, smatram da je Srbija bolja u ovom momentu“.

Selektor ističe da je bilo grešaka i da će se obaviti detaljna analiza…

„Dobar je rezultat, bilo je interesantnih detalja koje treba da unapredimo, ali je bilo i puno grešaka. Detaljna analiza će nam pomoći da sve izdefinišemo na način koji nama odgovara.Najveća grupa ovih igrača biće ponovo ovde, ali pratimo sve koji su nam interesantni, postoji mogućnost da se pojavi neko novi. Ovo je jedno dobro septembarsko okupljanje da bismo analizirali sve za dalje“, zaključio je Ljubiša Tumbaković.

Fenomenalan učinak Aleksandra Mitrovića u dresu sa državnim grbom jasno svedoči zašto nijedan selektor nije odustao od momka koji će tek za šest dana proslaviti 25. rođendan.

Aleksandar Veliki se nalazi na sedmom mestu list najboljih strelaca u istoriji naše reprezentacije, pošto je sa dva gola protiv Luksemburga stigao do kote od 28 u nacionalnom timu. I to na  51 odigranih utakmica što je učinak kakav se retko sreće. Mitrović se izjednačio sa Todorom Veselinovićem, velikim imenom jugoslovenskog fudbala. Prvi na listi najboljih strelaca je Stjepan Bobek (38), slede Milan Galić,Blagoje Majrjanović i Savo Milošević (37), Rajko Mitić (32), Dušan Bajević (29)…

“Čast mi je što sam u tom društvu, sigurno je da sam srećan, ali ekipa je najbitnija. Ne opterećujem se time. To su sve velika imena na listi, ne bih sebe da poredim sa njima. Na meni je da nastavim da radim“, skroman je Aleksandar Mitrović posle nova dva gola i pobede nad Luksemburgom od 3:1.

O samom meču…

“Dali smo golove na vreme, rešili utakmicu. Dobio sam dve lepe asistencije da pogodim mrežu, možda sam mogao još koji, ali najbitnije je da se reprezentacija vratila na pobednički put. Lepa pobeda, zadovoljan sam“, rekao je Aleksandar Mitrović.

LUKSEMBURG: Moris, Žerson, Šano, Karlson, Rodrigez, O.Til, Bareiro Martins, Jans, V.Til (od 85. Žoakim), Devil (od 61. Turfel), Sinani (od 61. Da Mota).

SRBIJA: Dmitrović, Rukavina, Spajić, Maksimović, Kolarov, Milivojević, Lukić (od 61. Gaćinović), Katai (od 46. Radonjić), Milinković-Savić, Ljajić, Mitrović. Selektor Ljubiša Tumbaković.