FANTASTIČNI JUNIORI NA PRVOM TURNIRU U 2020. OSVOJILI TRI ODLIČJA

Last Updated: 10/02/2020Autor

Ako se po jutru dan poznaje srpski juniori će imati još jednu briljantnu godinu na međunarodnoj sceni. Na prvom izazovu u 2020, Svetskom juniorskom kupu, 10th MULTI ALARM Hungarian International Junior Championships 2020, koji je od 6. do 9. februara održan u Pečuju uz učešće 165 takmičara sa više kontinenata, izlivena su tri odličja. Epitet junaka turnira ovoga puta pripao je Sergeju Lukiću. Naš reprezentativac je osvojio zlato u muškom singlu pobedivši u finalu, posle preokreta u tri seta, zvanično četvrtog igrača sveta u juniorskoj konkurenciji i prvog nosioca, Indijca Varuna Kapura (2:1). Lukić je put ka trofeju u Mađarskoj, u kojem je bio postavljen za šestog nosioca u muškom sinlgu, krenuo od drugog kola u kojem je bio bolji od Slovaka Sebastijana Kadleca (2:0). U trećem kolu pao je još jedan Slovak, Simeon Suhi (2:0), dok je u naredna dva meča uzeo meru dvojci čeških reprezentativaca. U osmini finala savladao je Martina Dostala (2:0), dok je u četvrtfinalu očitao lekciju Andreju Antoški (2:1), trećem nosiocu. Danac Aleks Henrik Parkhoi, drugi nosilac u Pečuju, poput Antoške “slomljen” je posle tri seta (2:1) čime se srpski badminton biser obreo u velikom finalu.

Pored zlata u muškom singlu Lukić je u Mađarskoj “iskovao” i srebro u muškom dublu u kojem mu je partner bio Mihajlo Tomić. Njih dvojica su u okršaju za trofej izgubili od ruske kombinacije Lav Barinov, Egor Borisov (2:0). Do finalnog duela Lukić i Tomić su “počistili” sa terena Ukrajince Danila Skrinikova i Jevgenija Stolovoia (2:0) u drugom kolu, Špance Andrijana Alvareza i Pabla Marsijana u trećem (2:0), Čehe Jirija Derka i Adama Ehma (2:0) u četvrtfinalu, te Špance Havijera Alavu i Jakobo Fernandeza (2:0) u polufinalu.

“Nema sumnje da sam na Svetskom juniorskom kupu u Pečuju imao odličan početak godine. U turnir sam ušao sa mnogo pozitivnih promena u razmišljanju što se odrazilo na igru i kvalitet. U polufinalu singla sam pobedio Danca koji je prošle godine na ovom turniru igrao finale, dok sam u finalu savladao Indijca koji je osvojio neke od turnira na kojima sam učestvovao. Velike pobede u tim duelima ostvario sam, pre svega, jer sam tokom čitavih mečeva bio miran i maksimalno fokusiran iz čega je proistekla vrhunska igra. U dublu smo Tomić i ja bili superiorni sve do finala. I u meču za trofej smo dali sve od sebe ali to za sada nije bilo dovoljno. Nastavljam pripreme u žestokom ritmu, a naredni veliki cilj mi je odličje na najjačem juniorskom turniru u Nemačkoj”, istakao je 17-godišnji Sergej Lukić.

Treće odličje u Pečuju delo je Tomića i Sare Lončar u mešovitom dublu. U drugom kolu naš par je bio bolji od Čeha Martina Dostala i Petre Maiksnerove (2:0), u trećem od Slovenaca Gala Bizjaka i Zale Žuran (2:0), a u četvrtfinalu od Čeha Tadeaša Brazde i Lucie Krpatove (2:1). U polufinalu Tomić i Lončareva su poraženi od Rusa Egora Borisova i Marije Golubeve (2:0). U ženskom singlu Marija Sudimac je stala na korak od odličja budući da je u borbi za polufinale poražena od Ukrajinke Marije Stoliarenko (2:0). U istoj konkurenciji Lončareva je u prvom kolu izgubila od prvog nosioca, Ruskinje Marije Golubeve (2:0). Naše reprezentativke su za dlaku ostale bez postolja u ženskom dublu pošto su u četvrtfinalu poražene od španske kombinacije Lucija Rodrigez, Ana Setien (2:0).

“U Pečuju je odigran veoma interesantan turnir, kojim počinjemo avanturu zvanu „Putovanje do Evropskog prvenstva“, a prvi nagoveštaj jeste da će ovo biti lepo putovanje. Naravno ovaj turnir je pokazao i neke slabosti naših reprezentativaca, na kojima treba raditi da bi dostigli nivo koji nam je potreban i koji želimo. Sergej je odigrao veliki turnir, koji će mu, nadam se, pokazati i dokazati da ima veliki potencijal. Bilo je, naravno, i nekih propuštenih šansi, koje sledeći put treba bolje iskoristiti”, ocenio je učinak srpskog tima pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije, Dragan Antić, koji je uz Nikolu Mijačića, predvodio s klupe srpski tim u Mađarskoj.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Mađarskoj na kojem je učestvovala i sudijska trojka iz Srbije – Kristina Jovin, Marta Bogdanović i Marija Hinić.