EVROPSKO ODLIČJE I NAPAD NA SVETSKO GLAVNE METE U 2018.

Last Updated: 21/02/2018Autor

VESLANJE

Posle rezultatskog posta u 2016. kada su mu i zbog nedostatka sreće izmakla postolja na najvećim međunarodnim takmičenjima, Miloš Vasić je u 2017. pokazao da se i dalje nalazi u vrhu svetskog veslanja. U tandemu sa Nenadom Beđikom, s kojim neprestano nastupa u dvojcu bez kormilara od 2015, lane je stigao do tri međunarodna odličja – srebra na svetskim kupovima u Beogradu i Poznanju i bronze na Evropskom prvenstvu za seniore u Račicama. Ujedno njih dvojica su bili finalisti Svetskog prvenstva za seniore u Sarasoti koje su, u konkurenciji kakva se ne pamti u ovoj disciplini u poslednjih nekoliko godina, zauzeli šesto mesto. Pripreme za nastupajuću sezonu Vasić je počeo dvadesetak dana po povratku iz SAD. Jedan deo treninga obavio je samostalno u Rusiji dok je krajem januara i početkom februara odradio dvadesetodnevne pripreme u Kojčegizu sa Nenadom Beđikom i Markom Marjanovićem.

– Posle Svetskog prvenstva za seniore u Sarasoti napravio sam malo dužu pauzu, a sa intenzivnim treninzima sam nastavio 1. novembra. Zbog povrede lakta nisam išao u Kojčegiz sredinom novembra, pa sam se individualno pripremao. U dva navrata, u decembru i januaru, boravio sam u Rusiji gde za Dinamo iz Kurska igra moja devojka, košarkašica Sonja Petrović. I tamo sam imao odlične uslove za rad u dvorani gde trenira i igra Dinamo. Po dogovoru i planu i programu trenera Nebojše Ilića radio sam na ergometru i teretani i prezadovoljan sam kako je protekao taj trenažni ciklus, tim pre što sam malo promenio pripremnu rutinu u odnosu na prethodne godine i mogu slobodno da kažem da mi je, sudeći i prema rezultatima po povratku iz Rusije, sve to prijalo – kaže na početku Miloš Vasić.

Dvostruki učesnik olimpijskih igara (deseto mesto u četvercu bez kormilara u Londonu 2012. i deseto mesto u dvojcu bez kormilara u Rio de Ženeiru 2016) trenutno trenira u Beogradu gde ga u subotu očekuje Prvenstvo Srbije na ergometrima, a samo dan kasnije odlazi na pripreme u Pizu.

– Na Prvenstvu Srbije na ergometrima nisam učestvovao od 2015. kada sam zauzeo peto mesto sa mojim, i dalje, najboljim vremenom kada je u pitanju deonica na 2 km – 5:53.80. Cilj mi je da u subotu izveslam svoje najbolje vreme i da prvi put rezultat spustim ispod 5:50. To bi mi dalo ogromno samopouzdanje pred nastavak priprema, istovremeno bilo bi jasan pokazatelj da sam u prethodnom periodu odradio odličan posao. Samo dan nakon Ergometrijade Beđik, Marjanović i ja odlazimo na 15-dnevne pripreme u Pizu. Trener Ilić nam je tamo sa njegovim kolegom iz Hrvatske Bralićem ugovorio zajedničke pripreme sa braćom Sinković iz Hrvatske, olimpijskim i svetskim prvacima iz dubl skula koji su lane veslali u dvojcu bez kormilara i u ovom čamcu stigli do titule vicešampiona sveta. Mnogo će nam značiti što ćemo sparingovati sa dvojicom veslača koji su godinama unazad među najboljima na svetu. Videćemo gde smo u odnosu na njih što može da nam bude sjajan pokazatelj za nastavak sezone – istakao je Vasić i dodao – Prilika da treniramo sa braćom Sinković vratiće nas u dvojac pošto smo do sada mahom trenirali na ergometru i u skifovima, a nije isključeno da ćemo u baš u ovom pojedinačnom čamcu nastupiti na nekim prvim regatama u ovoj godini. Naime, ideja je da kroz veslanje u skifu pokušamo da što više podignemo svoj individualni kvalitet što je jedan od glavnih preduslova za poboljšanje rezultata u dvojcu. Tim pre što Beđik i ja u dvojcu neprekidno treniramo od 2015. i malo vremena nam je neophodno da se uveslamo kada se vratimo u ovaj čamac.

Dosadašnji osvajač tri evropske i dve svetske medalje smatra da Beđik i on još nisu pružili svoj maksimum i da se nada da će sezona pred nama to i pokazati.

– Mislim da Beđik i ja i dalje imamo prostora za rezultatski napredak u dvojcu. Međutim, do formiranja posada za najveća međunarodna takmičenja ima još mnogo vremena, a nije isključeno da će se probati još neke kombinacije. To su i Igor Đerić i Aleksandar Beđik, koji su na testiranjima pokazali odlične rezultate, dok u junu iz Amerike stižu i sjajni Martin Mačković i Viktor Pivač. U svakom slučaju moja dva glavna cilja u ovoj sezoni su medalja na Evropskom prvenstvu za seniore u Glazgovu i borba za postolje na Svetskom prvenstvu za seniore u Plovdivu. Prošle godine u Sarasoti nismo bili na nivou potrebnom da se ozbiljno umešamo u borbu za odličje, a jedan od razloga mogao bi da bude i to što je planetarni šampionat bio izuzetno kasno i što smo u Ameriku otputovali posle dugih letnjih priprema i sa velikom pauzom nakon poslednje trke koja je prethodila tom šampionatu. Ova sezona će u tom smislu biti mnogo zanimljivija i dinamičnija tim pre što je razmak između kontinentalnog i svetskog šampionata svega mesec dana. Pre toga nas očekuju tri regate Svetskog kupa, a moguć i nastup na Mediteranskim igrama u Taragoni – napominje Vasić.

Kada je u pitanju konkurencija na svetskoj sceni u dvojcu Vasić “podvlači” da će ona i ove godine biti paklena:

– Italijani su izuzetno napredovali u poslednje tri-četiri godine. Pošlo im je za rukom da naprave četiri sjajne posade – osmerac, četverac, dubl i dvojac i da u svima osvoje svetska odličja. Posebno se istakao dvojac Lodo, Vičino koji je 2017. pokazao najvišu svetsku klasu, a na dobrom je putu da stane uz rame čuvenom novozelandskom dvojcu Bond, Marej, koji je do 2016. nije imao prave konkurente na svetskoj sceni. U rangu Italijana su i braća Sinković iz Hrvatske koji su u svojoj prvoj sezoni u ovoj disciplini stigli do titule vicešampiona sveta. Ozbiljan kvalitet je pokazao i novi dvojac Novog Zelanda, Marej, Hanter kao i braća Onfrej iz Francuske. Nema sumnje da će i Britanci, koji su 2017. mnogo kombinovali, napraviti sjajan dvojac pogotovo što nas samo godina dana deli od sezone kada će se vaditi olimpijske “vize” za Tokijo 2020. Sve u svemu u dvojcu dugo nije vladala ovakva konkurencija jer trenutno postoji pet-šest ekstra jakih ekipa i sigurno još toliko izuzetno kvalitetnih čamaca – rekao je Vasić.

Vrsni veslač je nedugo nakon Olimpijskih igara u Riju “uplovio” u vezu sa jednom od naših najboljih košarkašica – Sonjom Petrović, evropskom prvakinjom iz 2015. i osvajačicom olimpijske bronze 2016.

– Odlično funkcionišemo iako zbog profesionalnih obaveza trenutno imamo vezu na daljinu. Međutim, maksimalno se trudimo da svo slobodno vreme provedemo zajedno. To što smo oboje vrhunski sportisti mnogo nam znači da se još bolje razumemo, a često razmenimo savete kada su nam karijere u pitanju. Sonja trenutno igra za Dinamo iz Kurska s kojim je prošle godine osvojila Evroligu, a na dobrom je putu da to ponovi i 2018. Naime, njena ekipa je trenutno bez poraza u ovom takmičenju i nadam se da će se i ove godine popeti na tron Starog kontinenta – zaključuje Vasić.