EVROPSKO ATLETSKO PRVENSTVO U DVORANI ZVANIČNO OTVORENO

Last Updated: 04/03/2017Autor

ATLETIKA

Nakon dve godine organizacije danas je posle uspešnog takmičarskog prepodnevnog dela, zvanično otvoreno Evropsko atletsko prvenstvo u dvorani koje će se održati od 3. do 5. marta u Kombank Areni. Otvaranju su prisustvovale brojne zvanice među kojima je bio i predsednik Svetske Atletske Federacije Sebastian Coe, predsednik Balkanske Atletske Federacije Dobromir Karamarinov, svetski rekorder u skoku sa motkom i olimpijski šampion Sergej Bupka, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, Ministar za omladinu i sport Vanja Udovičić, potpredsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević… Prisutnima se prvo obratio predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović:

,,Dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo i čast da vam se obratim povodom otvaranja Evropskog atletskog prvenstva u dvorani. Zahvaljujući izvanrednim rezultatima naših atletičara u nekoliko prethodnih godina, ,,kraljica sportova” se u Srbiju vratila u punom sjaju, a sada smo u prilici i da prisustvujemo najvećem atletskom događaju u Beogradu – i spremni smo da još više podignemo lestvicu. Takođe, izuzetna nam je čast to što je baš Beograd izabran za domaćina ovog značajnog atletskog događaja. Naš grad je spreman da pokaže ono u čemu je najbolji – osmeh, pozitivnu energiju, otvorenost, tradicionalno gostoprimstvo i moć da atletsko takmičenje pretvori u praznik atletike. Za nas je trka već počela, spremni smo i sa uzbuđenjem dočekujemo sportiste i posetioce iz svih krajeva sveta, iskreno se nadajući da će im boravak u Beogradu ostati u najlepšem sećanju. U ime Atletskog saveza Srbije zahvaljujem se Vladi Republike Srbije, Ministarstvu Omladine i sporta, Gradu Beogradu, kao i mnogobrojnim sponzorima koji su pomogli realizaciju ovog nezaboravnog događaja. Učinićemo sve da se se atletičari, timovi, sudije, lekari, novinari, gledaoci i drugi gosti osećaju kao kod kuće, i da ,,kraljica sportova” dobije ono što joj pripada: Kraljevski tretman. Hvala!”

Potom se gledaocima obratio predsednik Lokalnog organizacionog odbora Slobodan Branković:

,,Ovom prilikom želeo bih da vas upoznam sa tim kako je prvenstvo stiglo u našu zemlju. Pre 25 godina osvojio sam zlatnu medalju na Prvenstvu Evrope u dvorani u Đenovi na 400m, tada sam na postolju slušao našu himnu i požeo da to jednog dana uradim i u Beogradu. Zahvalio bih se svima na podršci i poželeo takmičarima puno sreće i mnogo medalja. Verujem da ćemo se ovde videti i 2020. godine na Svetskom prvenstvu u dvorani”.

Takmičenje je zvanično otvorio predsednik Evropske atletske federacije Svejn Arne Hansen (Svein Arne Hansen) koji je svima poželeo dobrodošlicu i nije krio oduševljenje beogradskom Arenom.

,,Drago mi je da je ovde toliko kvalitetnih takmičara. Ovo je prvi put da se u Srbiji održava ovako jedno veliko takmičenja, ali ova zemlja je svakako to zaslužila. Siguran sam da će ovaj događaj biti organizovan na najvišem mogućem nivou. Želim svima puno sreće i nezaboravno iskustvo. Proglašavam takmičenje otvorenim.”

 

Dušan Makević i Goran Nava bez finala na EP 2017

Još jedan srpski atletičar nije uspeo da se domogne finala Evropskog atletskog prvenstva u dvorani – Dušan Makević bio je osmi u drugoj kvalifikacionoj grupi sa rezultatom 8:14,34. On je u ukupnom plasmanu zauzeo 17-to mesto.

„Krenulo je dobro do kraja drugog km i onda sam samo počeo da popuštam. Hteo sam da izdržim što duže kako bi na najbolji mogući način predstavio našu zemlju, ali nažalost nije moglo bolje“, rekao je Makević.

Goran Nava završio je svoju karijeru na EP u Beogradu trkom na 1500m sa rezultatom 3:48,53 što nije bilo dovoljno za finale.

„Drago mi je da sam bio deo ove velike priče.  Jako sam ponosan na Srbiju što je priredila jedan ovakav spektakl.  Ovo je moja poslednja trka u karijeri, ali se nadam da ću u budućnosti ostati u atletici možda kao trener“, rekao je Nava.

 

Tamara Salaški nažalost bez finala na 400m

Iako je u startu krenula dobro, nažalost, nije uspela da se izbori sa konkurencijom i Tamara je u polufinalu Evropskog atletskog prvenstva u dvorani završila svoju borbu sa rezultatom 53.50 na 400m. Ona je u ukupnom plasmanu zauzela 11. mesto što nije bilo dovoljno za dalje. U finale su se plasirale prve dve devojke iz tri polufinalne trke.

,,Nisam uspela da se snađem. Znam da vredim za bolje i više, zato jedva čekam takmičenja napolju da mogu da pokažem koliko mogu”, rekla je Tamara.

 

Amela Terzić državnim rekordom do finala EP 2017 pred punom Arenom

Srpska atletičarka Amela Terzić prva je takmičila u popodnevnom delu programa na 1500m. Iako se tokom prvih krugova činilo kao da će biti teško da dođe do finala, ona je poslednja tri kruga napravila obrt i zauzela vodeće mesto na kom je bila sve do samog cilja. Ipak je trku završila na drugom mestu, ali sa novim nacionalni rekordom od 4:10,35.

“S obzirom na startne liste nisam očekivala da ću biti među prve dve. Bilo je guranja, ali nisam htela da dozvolim kao svaki put da me gaze, tako da sam i ja uzvraćala. Čast mi je da trčim sa dve crnkinje, i sa najbržim atletičarkama na 1500m. Kad sam izašla na čelo trke i čula gromoglasne aplauze publike to me je ponelo da budem još bolja i trčim još brže. Biće teško sutra u finalu, ali daću sve od sebe”, rekla je Terzićeva.

Finale u ovoj disciplini na programu je sutra (subota) 04.marta u 19.45h.

 

Milica Emini nedovoljno za polufinale

Naša najmlađa predstavnica Milica Emini nije uspela da se izbori za svoje mesto u polufinalu na 60m prepone. Ona je trku istrčala za 8.62 sekunde i zauzela sedmo mesto u četvrtoj kvalifikacionoj grupi.

„Jako sam srećna što se nalazim u društvu najboljih atletičara Evrope, za mene kao juniorku ovo je velika čast. Nažalost ovo mi je bila najgora trka u sezoni, ali sam zakačila tri prepone i nisam mogla brže, sledeći put biće bolje“, rekla je Emini.

 

Lazar Anić preko kvalifikacione norme do finala na EP

Srpski atletičar Lazar Anić uspeo je u drugoj seriji da skoči preko kvalifikacione norme. On je skočio 7.98 metara i kao drugoplasirani dospeo među prvih osam. Norma za finale je 7.90 metara, nažalost Strahinja Jovančević nije uspeo da skoči do nje, on je skočio 7.47 metara, što nije bilo dovoljno za dalji nastup na EP 2017.

„Ja sam po rezultatu bio jedan od takmičara koji su se nalazili na kraju liste, sada više nisam. Sada sam među osam najboljih skakača Evrope, a sutra se nadam skoku preko osam metara i borbi za medalju“, rekao je Anić.

Finale skoka udalj na programu je u subotu (4.marta) od 19.32h.