EVROPSKI TALENTI NA IZAZOVU U SMEDEREVU

Last Updated: 23/11/2017Autor

STRELJAŠTVO

Više od 200 mladih strelaca iz osam zemalja takmičiće se narednog vikenda na strelištu u Sportskoj hali Smederevu na trećem međunarodnom turniru koji se sastoji od dva takmičenja „Gran pri Smedereva“ i „Omladinski Valter kup“. Prvog dana najvećeg regionalnog turnira za mlađe kategorije, u subotu 25. novembra, biće održan „Gran pri Smedereva“, a strelci nastupaju u kategorijama do 16 (kadeti), do 18 (mlađi juniori) i do 20 godina (juniori), pojedinačno i ekipno. Drugog dana, u nedelju 26. novembra, svi učesnici se takmiče u apsolutnoj kategoriji na „Valter kupu“. Na finalima, u nedelju, od 12 do 16 časova, uživo svira smederevski bend „Nid“,. Atraktivan program i spektakl su zagarantovani . Glavne nagrade pušku LG 400 i pištolj LP 400, za najbolje rezultate, daruje generalni sponzor turnira Valter, nemački proizvođač oružja.

Jedan od rekorda je već oboren, jer turnir u Smederevu je prve godine okupio 100, druge 150 strelaca, a sada će više 200 talenata izaći na vatrenu liniju. Strelište u Smederevu je otvoreno 2012, a naredne godine na njemu su organizovane kvalifikacije za Evropsku ligu mladih.

–Test smo uspešno položili i odmah smo 2014. dobili i organizaciju finala Evropske lige mladih.  Tada smo shvatili da smo stekli dovoljno iskustva i da, uz logističku pomoć Streljačkog saveza Srbije, možemo samostalno da organizujemo međunarodni turnir, koji je uvršten i u zvanični kalendar Evropske streljačke konfederacije – kaže Marija Aničić, portparol Streljačke družine Smederevo i član Upravnog odbora.

„Alfa i omega“ turnira u Smederevu je Boban Marinković, trener i sekretar smederevske streljačke družine, koji doneo u klub ideju o turniru, ali i generalnog sponzora, nemačku kompaniju „Valter“, jednog od najvećih svetskih proizvođača oružja.

Najveći značaj turniru svakako daju sami učesnici. Pobednici Valter kupa bili su učesnici evropskih i svetskih prvenstava, svetskih kupova…. Pravi biser je Valentina Gustin, hrvatska reprezentativka, jedan od najmlađih učesnika Olimpijskih igara u Riju prošle godine, koja je 2015. dobila nagradu za najbolji rezultat puškom, a iste godine osvojila je bronzanu medalju na Prvenstvu Evrope u Arnhemu i srebro na Svetskom kupu u Minhenu.

Miroslava Minčeva, tada 16-godišnja bugarska reprezentativka je 2015. bila najpreciznija pištoljem, a letos je sportskim pištoljem osvojila zlato na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem.  Minčeva će se i ove godine nadmetati u Smederevu. Pištolj je prošle godine osvojio Nikolas Tiel, francuski reprezentativac, dvostruki vicešampion Evrope u disciplinama malokalibarskim pištoljem iz Talina 2016. Puška je pripala  Ruskinji Nadeždi Kolodoj, koju publika ove godine neće videti, jer ruska reprezentacija poslednjih meseci ne učestvuje na međunarodnim takmičenjima. U krugu favorita je i četvoro osvajača kvota za Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu sledeće godine, među kojima su i srpske nade: Đorđe Savić i Marija Zavišić (oboje puška), zatim Mađar, Zalan Pekler, juniorski prvak Evrope MK puškom 60 metaka iz ležećeg stava i vicešampion u trostavu, i Bugarin Kiril Kirov, finalista vazdušnim pištoljem sa poslednjeg evropskog prvenstva u Mariboru.

Vize za Buenos Aires deliće se i na Prvenstvu Evrope početkom sledeće godine u Đeru, pa će ovaj turnir biti prilika za mlade strelce, koji će u Đeru konkurisati za visok plasman, da testiraju svoje mogućnosti u Smederevu.  Iz svega se izrodio i slogan turnira: Oslobodi svoj talenat! Ulaz na strelište je slobodan. Održavanje turnira pomogao je i Grad Smederevo. Medijski pokrovitelj je smederevski Luks Naksi radio.