EVROPSKI PRVACI OSVOJILI TROFEJ BEOGRADA U MIKSU

Last Updated: 08/12/2017Autor

STRELJAŠTVO

Trodnevno Internacionalno prvenstvo Beograda otvoreno je danas Trofejom Beograda u miksu, novoj olimpijskoj disciplini. U masovnoj konkurenciji najsjajnija odličja osvojili su aktuelni prvaci Evrope, srpski tandemi Andrea Arsović/Milutin Stefanović (puška) i Zorana Arunović/Damir Mikec (pištolj). Oba para su ostvarili i vrhunske rezultate. Takmičenje mikseva na turniru koji se održava u „Belekspo centru“ je priređeno po novim, privremenim pravilima Svetske streljačke federacije, po kojima se finale održava po sistemu ispadanja (do 24. serije, kao i u pojedinačnim takmičenjima). Ranije su se parovi, posle polufinala, u direktnim duelima parovi borili za zlato, odnosno bronzu. Srpski strelci su iskoristili mogućnost da se za takmičenje prijavljuju po svom izboru, nije bilo obavezno da oba člana para budu iz istog kluba.

Najbolji srpski miks puškom Andrea Arsović (Partizan) i Milutin Stefanović („Čika Mata“) je drugi put u karijeri gađao po novim pravilima, prvi put posle osvojene srebrne medalje na finalu Svetskog kupa u Nju Delhiju. Ostvarili su sjajan rezultat – 501,4, skoro dva kruga više od zvaničnog svetskog rekorda, koji je postigla Kina u Nju Delhiju (499,8). Drugoplasiranom paru su „pobegli“ za više od deset krugova.

– Internacionalno prvenstvo nam je bilo bitno između ostalog i kao provera za sledeću godinu, jer tek kroz nekoliko meseci ćemo imati priliku da ponovo gađamo miks. Raduje me i medalja i rezultat. Pokazali smo da se sve bolje slažemo kao tandem, sve bolje se razumemo– kazala je Arsovićeva.

Stefanović je dodao:

– U finalu smo „ubili“ odlično ostvarenje, ali i solidnim rezultatom u kvalifikacijama možemo da budemo zadovoljni, gađali smo bolje nego u Nju Delhiju. Napredujemo iz takmičenja u takmičenje, verujem se da ćemo tako i nastaviti.

Srebro je pripalo paru hrvatskog Dalmacijacementa, a bronza Kovinaru iz Ormoža (Slovenija)

Zorana Arunović (Olimpik 011) i Damir Mikec (Policajac), su dominirali finalnim takmičenjem mikseva pištoljem. Od početka su poveli trku, nizali sjajne hice, i korak po korak uvećavali vođstvo, da bi pobedili sa 485,4 kruga, skoro sedam više od drugoplasiranog para, takođe sastavljenog od srpskih reprezentativaca Bobane Veličković (Bor 030) i Dimitrija Grgića (Akademac), koji su bili najuspešniji u kvalifikacijama..

Arunovićeva i Mikec su, poput srpskog para puškom „upisali“ bolje ostvarenje od svetskog rekorda (483,4 – Indija na Svetskom kupu u Nju Delhiju).

– Prvi put smo zajedno gađali po novim pravilima finala. Imali smo samo jedan zajednički trening pred takmičenje . Ovako dobar rezultat posle kratkih priprema je pokazatelj da možemo mnogo više kada se bolje uigramo i prilagodimo na nova finala – kazala je Zorana Arunović, koja je prvi put na Beogradskom intternacionalnom prvenstvu nastupila kao članica novog kluba Olimpik 011.

 

Damir Mikec se osvrnuo na razliku između starih pravila, kada su se medalje delile u direktnim duelima parova i sadašnjeg sistema ispadanja (kao u pojedinačnom finalu):

– Novi sistem je totalno drugačiji od onog kojim se gađalo kad smo osvajali evropske titule. Ali, uspeli smo da ispoštujemo lep dogovor pred takmičenje i došao je i odličan rezultat.

Internacionalno prvenstvo Beograda nastavlja se u subotu Trofejom Beograda u pojedinačnim disciplinama, dok je u nedelju na programu „Velika nagrada Beograda“.

 

Rezultati

Miks pištolj: 1. Olimpik 011/Policajac (Zorana Arunović/Damir Mikec) 485,4, 2. Bor 030/Akademac (Bobana Veličković/Dimitrije Grgić) 478,6, 3. Hrvatska (Marija Marović/Anto Krišto) 410,6, 4. Mađarska 2 (Renata Tobai Sike/MiklošTatrai) 370,7, 5. Zvezdara/“Aleksa Dejović“ ( Aleksandra Ristović/ Duško Petrov) 321,2. Kvalifikacije: 1. Bor 030/Akademac 775, 2. Olimpik 011/Policajac 773, 3. Hrvatska 770, 4. Mađarska 2 762, 5. Zvezdara/“Aleksa Dejović“ 759… Ukupno 21 ekipa.

Miks vazdušna puška: 1. Partizan/“Čika Mata“ (Andrea Arsović/Milutin Stefanović) 501,4, 2. Dalmacijacement, Hrvatska (Marta Zeljković/Marin Cerina) 491,2, 3. Kovinar Ormož 1, Slovenija (Urška Kuharić/Jan Simak)427,3, 4. Policajac/Pančevo 1813 (Ivana Marić/Dejan Pešić) 387,1, 5. Novi Sad 1790/Jagodina 92 (Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević) 342,1. Kvalifikacije: 1. Partizan/ „Čika Mata“ 831,6, 2. Dalmacijacement 830,0, 3. Kovinar Ormož 1 828,7, 4. Novi Sad 1790/Jagodina 91 828,1, 5. Policajac/Pančevo 1813 (Ivana Marić/Dejan Pešić) 827,7… Ukupno 26 ekipa.

 

 

Subota, 9. Decembar

Trofej Beograda, program finala

14.00 Pištolj, seniori

15.30 Pištolj, seniorke

17.00 Puška, seniori

18.30 Puška, seniorke

(za juniorske kategorije neće biti finala, plasman se određuje na osnovu rezultata u kvalifikacijama, ali juniori-ke takođe konkurišu za finala).