EVROPSKA BRONZA ZA VASIĆA I BEĐIKA

Last Updated: 28/05/2017Autor

VESLANJE

Miloš Vasić i Nenad Beđik posle godinu dana pauze vratili su se na evropsko postolje. Naš čamac je u finalu Evropskog prvenstva za seniore, koje je u nedelju, 28. maja 2017, završeno u češkim Račicama, osvojio bronzanu medalju u dvojcu bez kormilara i tako doneo Srbiji deseto evropsko odličje u ovoj disciplini. U sjajnom završnom okršaju na Regatnoj stazi u Račicama Vasić i Beđik, koji su pre dve godine u Poznanju prvi put zajedničkim snagama došli do evropske medalje, osvojivši, takođe, bronzu, postigli su rezultat 6:27.68. Novi evropski prvaci postali su Italijani Lodo i Vićino (6.22.58), osvajači olimpijske bronze u četvercu bez kormilara, dok je srebro pripalo Francuzima Valentinu i Teofilu Onfreju (6:25.96). Sedmi iz Rija, Česi Podražil i Helešik, kroz cilj su prošli četvrti (6:29.21), Britanci Davson i Rositer, pobednici Svetskog kupa u Beogradu pre tri nedelje, bili su peti (6:30.46), a Holanđani Van der Herik i Vulings šesti (6:30.57).

– Presrećni smo što smo posle raznih pehova u 2016. u ovoj sezoni ponovo počeli da osvajamo medalje na najvećim svetskim takmičenjima, što smo inače činili 2015. Posle srebra na Svetskom kupu u Beogradu stigli smo i do evropske bronze u Račicama. Zadovoljni smo kako smo izveslali finalnu trku. Pružili smo svoj maksimum. Što je u ovom trenutku bilo dovoljno za treće mesto. Sa velikim motivom i samopouzdanjem nastavljamo da radimo još jače s željom da budemo još bolji. Napravili smo sjajnu atmosferu, ceo tim oko nas, na čelu sa trenerom Ilićem, funkcioniše na najvišem niovu i s optimizmom očekujemo predstojeće izazove u ovoj sezoni – rekao je Vasić, kome je ovo treće evropsko bronzano odličje, drugo u dvojcu bez kormilara sa Beđikom (ima i bronzu u četvercu bez kormilara iz 2012).

Štrokeru dvojca Nenadu Beđiku bronza u Račicama je četvrta medalja na evropskim prvenstvima. Pre nje osvojio je bronzu (2012) i zlato (2013) u dvojcu sa Nikolom Stojićem i već pomenutu bronzu u istom čamcu sa Vasićem (2015).

– Podigli smo naše trkanje u odnosu na Svetski kup u Beogradu, ali smo sada imali mnogo jaču konkurenciju. Italijani, osvajači olimpijske bronze u četvercu bez kormilara, pokazali su da su dominantni u ovom trenutku. Sa novom posadom Francuske smo bili uz rame sve do finiša kada su bili bolji i zasluženo stigli do srebra. Za viši plasman možda nam je nedostajao bolji start jer smo u prvih 500 metara zaostali za konkurencijom više nego što smo smeli, a na ovom segmentu ćemo poraditi u narednom periodu. Sve u svemu prezadovoljni smo što smo se vratili na evropsko postolje posle petog mesta prošle godine u Brandenburgu – istakao je Beđik.

Vasić i Beđik su na Svetskom kupu u Beogradu osvajanjem srebrnog odličja sjajno otvorili sezonu i već tada pokazali da će biti jedni od favorita za medalju i u Češkoj. Do finala su došli direktno, drugim mestom u kvalifikacijama u petak. To im je pomoglo da duel za medalje dočekaju maksimalno odmorni i sveži. Već u prvim metrima finalnog duela videlo se da imaju pravi ritam za postolje, bez obzira na to što su prvih 500 metara završili kao četvrti. U narednoj četvrtini trke prestigli su dva čamca i u drugu polovinu finalnog okršaja ušli odmah posle Italijana Loda i Vićinija, koji su od početka čvrsto držali čelnu poziciju. Treću četvrtinu finalnog okršaja srpski čamac je vodio ljutu bitku sa braćom Onfrej iz Francuske za drugo mesto. Ipak, u poslednjih 500 metara Vasić i Beđik su ušli kao treći i tu poziciju su uspeli da sačuvaju do kraja.

– Čestitam Miloš i Nenadu na velikoj brobi i na novoj evropskoj medalji. Ponovo su pokazali da pripadju samom vrhu svetskog veslanja, a siguran sam da izdanje u Češkoj nije njihovo najbolje i da imaju mnogo prostora za napredak do Svetskog prvenstva krajem septembra u SAD – kazao je Nebojša Ilić, trener dvojca bez kormilara, i dodao – Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su doprineli novom, velikom, uspehu srpskog veslanja na međunarodnoj sceni – svom prvom saradniku Aleksandru Ivkoviću, doktoru Milanu Babiću, fizioterapeutima Vladi i Marku, kao i svim ostalim stručnjacima koji učestvuju u radu nacionalnih selekcija.

Marko Marjanović je s rezultatom 6:51.62 trijumfovao u B finalu skifa tako da je šampionat u Češkoj završio kao sedmi. U trci za plasman od sedmog do 12. mesta drugi je bio Švajcarac Stalhberg (6:53.72), osvajač zlata na Svetskom kupu u Beogradu pre tri nedelje, na kojem je naš skifista osvojio bronzu. Treći je kroz cilj prošao Danac Nilsen (6:55.90), četvrti Mađar Molnar (6:57.58), peti Šveđanin Bakeus (6:59.87), a šesti Norvežanin Solbaken (7.13.50). U svojoj poslednoj trci na Regatnoj stazi u Račicama, na kojoj je u kvalifikacijama postavio novi evropski rekord (6:39.22), Marjanović je sjajno startovao. Prvih 500 metara je izveslao za 1:40.35, što je za 25 stotinki bilo bolje od, u tim trenucima, drugoplasiranog Danca Nilsena. Na prolasku kroz prvu polovinu trke u odnosu na Danca, koji je u tom periodu trke jedini uspevao da prati ritam našeg skifiste, prednost je uvećana na gotovo jednu sekundu, a potom i duplirana na ulasku u poslednjih 500 m. To je omogućilo Marjanoviću da rutinskim veslanjem sačuva prvo mesto do kraja i da trijumfom stavi tačku na svoj nastup u Češkoj, gde je debitovao u skifu na evropskim prvenstvima.

– I Marko je nastupom i sedmim mestom u Račicama pokazao da je trenutno među najboljim skifistima na međunarodnoj sceni, tim pre što mu je ovo prva sezona u ovoj disciplini. U polufinalu je imao kiks, a da je reč samo o tome najbolji dokaz toga jeste perfektna trka u B finalu gde je “tukao” osvajača Svetskog kupa, Švajcarca Stalhbergera, od koga je u Beogradu izgubio za više od dve sekunde – smatra Marjanovićev trener Ilić.

Mladi četverac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić, Damjan Lazić u konačnom plasmanu zauzeo je 10. mesto. Naš čamac, koga čine i trojica seniora B, u B finalu je s vremenom 6:05.80 bio četvrti. Prva tri mesta u ovoj trci osvojile su posade Nemačke V. Šreder, F. Šrederd, Rainhard, Gebauer (5:58.50), Španije Karozo, Kanaleho, Montes, Garsija (6:01.50) i Češke Altman, Potuček, Paroulek, Makovička, (6:04.51), dok su Litvanci Stankunas, Juskevičijus, Jancionis i Ilonis (6:09.35) i Švajcarci Zender, Šubert, Kamber i Hirš (6:10.55) zauzeli peto, odnosno šesto mesto. Beđik, Lucić, Đerić i Lazić su posle prvih 500 metara B finala bili na petom mestu. U narednoj četvrtini trke uspeli su da preteknu čamac Litvanije i da u poslednjih 1.000 m uđu kao četvrti. U tim trenucima trećeplasirana Češka je imala gotovo dve sekunde prednosti u odnosu na naš čamac koji do kraja, uprkos velikoj želji, nije uspeo popravi plasman koji je “upisao” u prvoj “hiljadarci”.

– Šampionat u Račicama teškom četvercu je, između ostalog, bio važan test za ovogodišnje Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine za koje pripremamo Beđika, Đerića i Lazića. U B finalu su imali direktan duel sa posadama koje će im biti potencijalni rivali u julu u Plovdivu. Imali su jako dobru trku. Prvih 1.000 metara su izveslali po planu, u trećoj četvrtini su pokazali malo nesigurnosti, ali su u finišu bili najbolji do sada. Prošli su kroz cilj ispred posada seniora B Litvanije i Švajcarske, što je lep nagoveštaj. Izgubili su od Nemačke, koju, takođe, čine mlađi seniori, i koja je u Češkoj pokazala da će biti jedan od najozbiljnijih favorita za svetsko zlato u Plovdivu – kazao je Aleksandar Ivković, trener četverca bez kormilara.

I koordinator seniorske reprezentacije Ilić se osvrnu na nastup teškog četverca u Češkoj:

– Mladi teški četverac je opravdao svoj dolazak na Evorpsko prvenstvo, pogotovo ako se ima u vidu da su trojica članova ovog čamca seniori B. Pokazali su u Račicama da su bolji, u najmanju ruku ravnopravni, sa vršnjacima iz Evrope. Ostvarili su rezultat da im otvara velike šanse da sa velikim uspehom nastupe na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu.