EVROPSKA BRONZA ZA MAKSIMOVIĆA

Last Updated: 07/05/2017Autor

RVANJE

Aleksandar Maksimović, rvač reprezentacije Srbije u kategoriji do 71 kilogram je osvojio bronzanu medalju na Evropskom šampionatu u Novom Sadu. On je večeras u Velikoj dvorani „Spens-a“ pred oko 4.000 navijača u meču za treće mesto pobedio Francuza jermenskog porekla Evrika Nikogošjana, 2:1 i doneo Srbiji treću medalju posle zlata Frisa i srebra Štefaneka. Francuz je poveo u prvoj rundi guranjem sa strunjače ali je naš as u drugoj rundi neizvestan i uzbudljiv meč dobio sjajnim bacanjem na leđa suparnika za dva poena i konačan trijumf uz ovacije publike koja je na nogama bodrila srpskog takmičara.

-Bilo je teško,mnogo teško – rekao je posle meča Maksimović. – Pre četiri pet nedelja sam ga pobedio u borni koja je trajala manje od minuta ali je u duelu za bronzu bio mnogo bolji. Dobio sam ga „na leđa“ došao mi je dobar zahvat i sve je bilo gotovo. Presrećan sam naravno a ožiljci i razbijena arkada su sastavni deo. To je normalno i ništa strašno.

Maksimović je u kvalifikacijama pobedio Poljaka, Davida Kerečinskog, 9:1, zatim u osmini finala, Nemca Givgenija Pentoreka 4:1 da bi u četvrtini finala izgubio duel od Belorusa Pavela Lijaka 1:3 pod veoma sumnjivim okolnostima. Naime, kod rezultata 1:1, i pored očiglednog faula Lijaka, arbitri su dosudili dva poena i poraz Maksimovića.Ipak, naš šampion je u repasažu zbrisao sa strunjače Slovaka Lea Drmolu, 7:0, sjajnom partijom za svega 57 sekundi i tuširao ga.

– Bila je to nepravda ali sam, kažem, zadovoljan medaljom. Finale je bilo moj cilj a desilo se bronza. Sada sledi kratka pauza pa zalet za Svetsko prvenstvo u Parizu na leto – rekao je Maksimović.

Selektor reprezentacije Srbije, Milorad Dokmanac naglasio je da je bronza Maksimovića šlag na torti reprezentacije Srbije posle osvojene zlatne medalje Kristijana Frisa i srebra Davora Štefaneka.

Od ostalih naših takmičara koji su danas nasupili Viktor Nemeš je u konkurenciji do 75 kilograma izgubio je prvi meč u kvalifikacijama od Jermenina Karapeta Čalijana 2:6 i oprostio se od daljeg takmičenja kao i Petar Balo u kategoriji do 80 kilograma koji je izgubio od Rusa Adlana Akijeva 0:2. Dejan Franjković u kategoriji do 85 kilograma je sjajno startovao, pobedio odličnog Rusa Davida Čekvetadzea u uzbudljivoj borbi 7:4 ali je u osmini finala izgubio od Jermenina Maksima Manukjana 2:5.

 

Čestitke Vučića i Udovičića

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić čestitao je srpskom rvaču Aleksandru Maksimoviću na ostvarenom uspehu Novom Sadu.

– Upućujem iskrene čestitke Aleksandru Maksimoviću na osvajanju bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u rvanju i želim mnogo uspeha na narednim takmičenjima – navodi se u čestitki premijera Vučića.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je čestitao Aleksandru na osvojenoj medalji u Novom Sadu.

– Evropska bronza za sjajnog Aleksandra Maksimovića! Čestitam Maksi, njegovom timu i Rvačkom savezu Srbije na zauzimanju mesta na evropskom rvačkom tronu! – navodi se u čestitki ministra Udovičića.

(Izvor, foto www.novosti.rs)