EP ZA KOŠARKAŠICE PROMOCIJA ŽENSKOG SPORTA I SRBIJE

Last Updated: 11/02/2019Autor

KOŠARKA

Evropsko prvenstvo za košarkašice, koje se održava od 27. juna do 7. jula u Srbiji i Letoniji, najvažnije je međunarodno takmičenje koje se održava u našoj zemlji u ovoj godini i prilika da Srbija promoviše ženski sport i još jednom pokaže da je dobar domaćin i organizator velikih sportskih događaja. Ovo je rečeno danas u Vladi Srbije gde je održana prva konstitutivna sednicu Organizacionog odbora tog takmičenja. Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Organizacionog odbora Evropskog prvenstva za seniorke u košarci Zorana Mihajlović istakla je da je to takmičenje važno ne samo za promociju sporta, već i naše zemlje i izrazila zadovoljstvo što je Košarkaški savez Srbije video u vladi partnera za organizaciju tog sportskog događaja. Kako je rekla, na današnjoj sednici Odbora dogovoren je finansijski planu i sve što će se u narednpm periodu raditi u Beogradu, Nišu i Zrenjaninu, koji će biti domaćini takmičenja.

– Svi ćemo dati svoj maksimum da takmičenje bude dobro organizovano i da sve prođe u najboljem redu. Ovo je prilika i da pokažemo da je Srbija mnogo više od sporta, navela je Mihajlović i dodala da je u organizaciju takmičenja uključena i Tiristička organizacija Srbije.

Potpredsednica vlade istakla je da je EP za košarkašice prilika da se još više promoviše ženski sport.

– Mnogo više sporta, znači manje nasilja i pokazuje kakva samo nacija i kakvo smo društvo, naglasila je Mihajlović i najavila da će sledeća sednica Odbora biti održana za sedam dana.

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić rekao je da je Evropsko prvenstvo ya seniorke u košarci najznačajnije međunarodno sportsko takmičenje koje se održava u Srbiji u 2019.godini i podsetio da je naša zemlja u poslednjih pet godina organiozovala 15 velikih međunarodnih seniorskih takmičenja.

– Možemo reći da će Srbija biti najbolji domaćin, što je košarkaška javnost videla do sada, i da će Srbija nakon toga biti uzimana kao primer dobre prakse i da ćemo podići standarde kad je reč o organizaciji velikih takmičenja, naveo je Udovičić.

Dodao je da je ovo treće veliko takmičenje u košarci koje se organizuje u našoj zemlji u poslednje tri godine, te da je Srbija ove godine prvi put domaćin košarkaškog prvenstva za žene.

– Želimo da popularizujemo i promovišemo ženski sport i da privučemo što veći broj devojčica u sistem sporta i veliku porodicu košarke, naznačio je Udovičić i izrazio nadu da će gosti iz inostranstva, koji budu posetili našu zemlju i pratili takmičenje, osetiti pravo gostomprimstvo Srbije.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja prve sednice Organizacionog odbora i istakao da organizacija velikih sportskih događaja nije moguća bez podrške i pomoći Vlade Srbije, Ministarstva sporta i lokalnih samouprava.

– Veoma sam srećan što je potpredsednica vlade prihvatila ovu značajnu i odgovornu ulogu. Siguran sam da ćemo svi zajedno, sa njenim timom na čelu, još jeddnom pokazati da je Srbija izvrstan domaćin i majstor u organizovanju velikih takmičenja, uveren je Danilović.