DVE TITULE I BRONZA ZA SRPSKE JUNIORE NA SVETSKOM KUPU U ORLOVI

Last Updated: 18/11/2019Autor

Srpski badminton je još jedan turnir Svetskog juniorskog kupa arhivirao sa impozantnim skorom. Na Czech Junior 2019, koji je uz učešće gotovo 200 takmičara održan u Orlovi od 15. do 17. novembra 2019, osvojene su čak tri medalje, od čega su dve bile najsjajnije i jedna bronzana. Prvi je do trofeja u Češkoj stigao naš muški dubl Sergej Lukić, Mihajlo Tomić. U finalu ni najmanje šanse nije dao Englezima Aleksu Grinu i Natjanu Muru (2:0) koje je superioronom igrom bacio na pleća za svega 22 minuta. Do okršaja za trofej srpski supertalentovani igrači, koji su ove godine ovekovečani titulom ekipnog vicešampiona Evrope u uzrasnoj kategoriji do 17 godina, nanizali su četiri pobede uz samo jedan izgubljeni set. Na startu turnira Lukić i Tomić su savladali francusko-austrijsku kombinaciju Nikolas Horeau, Kai Niderhuber (2:1). U drugom kolu su bili bolji od Slovenaca Gaja Bizjaka i Roka Kupriveca (2:0), a u četvrtfinalu od Čeha Jana Jantošika i Vita Kulišeka (2:0). Šampionskom igrom rutinski su u polufinalu pobedili Šveđane Ludviga Akslesona i Maksa Svensona (2:0) i tako napravili odličnu uvertiru za veliko finale.

Mešoviti dubl, u kojem je pored Tomića nastupila i Marija Sudimac, izlio je drugo srpsko najsjajnije odličje u Orlovi. U okršaju za titulu naš miks je savladao Engleze Aleksa Grina i Estel Van Liven posle preokreta u tri seta (2:1). Prethodno Tomić i Sudimčeva bolji od Slovenaca Jake Ivaniča i Nike Brajkovič (2:0), u drugom kolu, a od Poljaka Jakub Melanuka i Darije Zimnol (2:0), u trćem. U četvrtfinalu su očitali lekciju Englezima Kolinu Kajanu i Holi Vilijams (2:0), dok su u polufinalu nadvisili poljsku kombinaciju Maciej Matuš, Dominika Kvasnik (2:0).

“Dve nedelje – dva turnira. U Slovačkoj nisam uspeo da se domognem postolja pošto sam poražen od prvih nosilaca u muškom i mešovitom dublu. To kao da mi je dalo dodatni motiv za turnir u Češkoj na kojem sam uz ogromnu želju ispunio svoj cilj i osvojio dve zlatne medalje na turniru Svetskog juniorksog kupa. Želim da napomenem da smo u finalima obe konkurencije pobedili engleske kombinacije sa kojom smo imali okršaje za medalju na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina. Sada su pobede bile ubedljivije što je potvrda da smo napredovali. U narednom periodu želim da nivo igre podignem na još višu lestvicu, stoga me očekuje naporan dvomesečni ciklus treninga. Ujedno, ovim turnirom završena je moja takmičarska godina u kojoj sam postigao ogromne uspehe. Oni će predstavljati veliki motiv da u 2020. ostvarim još bolje rezultate”, kazao je Mihajlo Tomić.

Do trećeg odličja u Orlovi Srbija je stigla u ženskom singlu. Sudimčeva je pobedama nad Ukrajinkom Jevhenijom Kantemir (2:0) u drugom kolu, Poljakinjom Zuzanom Jankovskom u osmini finala (2:0) i Mađaricom Petrom Meseroš (2:0) u četvrtfinalu, obezbedila postolje. U meču za proboj u finale poražena je od Ukrajinke Arine Maruščak (2:0).

U muškom singlu Lukić je nakon pobede u prvom kolu nad Čehom Mihalemom Moravekom (2:0), izgubio u drugom od, takođe domaćeg takmičara, Jaroslava Klubne (2:0). Sara Lončar je u borbi za osminu finala poražena od Ukrajinke Poline Buhrove (2:1), prethodno pobedivši Slovakinju Dašu Stofekovu (2:0). Na startu takmičenja u ženskom dublu Lončarevu i Sudimčevu su zaustavile Engleskinje Estel Van Liven i Holi Vilijams (2:0).

“U dve konkurencije u Orlovi našim reprezentativcima složile su se kockice tako da protivnici nisi imali nikakve šanse. U muškom i mešovitom dublu rivali su “zbrisani” sa terenu. Nijanse su presudile da i u ženskom singlu dođemo i do najsjanijeg odličja budući da je Marija Sudimac izgubila od Ukrajinke Maruščak u neizvesnom polufinalnom meču. U muškom singlu Sergeja Lukićaje  manja povreda sprečila da se i na ovom turniru ukljuci u borbu za medalje ali je nakon poraza u singlu povreda sanirana i pružio je jedne od svojih najboljih partija u muškom dublu. Pohvalio bih i igru Sare Lončar koja je u vrlo neizvesnom meču poražena od ukrajinske takmičarke Buhrove”, istakao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Nikola Mijačić.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg tima na turniru u Češkoj.