DVE SRPSKE POSADE U OTENSHAJMU

Last Updated: 20/06/2018Autor

VESLANJE

Austrijski Otenshajm će od 22. do 24. juna 2018. biti domaćin Drugog Svetskog kupa koji će okupiti 674 takmičara i takmičarki iz 31 zemlje. Srbija će na ovom takmičenju nastupiti sa dva čamca. U dubl skulu će veslati Igor Đerić i Marko Marjanović, a u ženskom dvojcu Nataša Zarić i Jovana Arsić. Đerić i Marjanović su na Prvom Svetskom kupu, početkom juna u Beogradu, nastupili u dubl skulu, odnosno skifu.

– Na Svetskom kupu na Adi Ciganliji Igor Đerić i Aleksandar Beđik su opravdali očekivanja trijumfom u B finalu, pokazavši šta mogu u dubl skulu. Želja nam je da u Austriji u ovom čamcu probamo i Đerića i Marka Marjanovića, sve sa ciljem da napravimo najbolje moguće posade za Evropsko prvenstvo za seniore u Glazgovu početkom avgusta. Na treninzima su njih dvojica pokazali odlične rezultate, a ostaje da se vidi kako će sve funkcionisati na samoj regati. Konkurencija će biti mnogo jača nego na Prvom Svetskom kupu. Prijavljeno je 13 čamaca, a za razliku od Beograda u Otenshajmu će nastupiti i svetski prvaci i vicepravaci iz Sarasote, Novozelanđani Storej i Haris, odnosno Poljaci Biškup i Zietarski – kazao je pred odlazak za Austriju trener ovog čamca Aleksandar Ivković.

Ženski dvojac Nataša Zarić, Jovana Arsić, koji je u ovom sastavu debitovao na velikoj međunarodnoj sceni 11. mestom na Svetskom kupu u Beogradu, u Otenshajmu će za rivale imati još 18 čamaca.

– Zarićeva i Arsićeva odlično su radile u proteklom periodu i napredovale su na svim poljima u odnosu na Svetski kup u Beogradu, što će, nadam se, pokazati u Austriji. Na Adi Ciganliji su zauzele 11. mesto, a sigurno je da su mogle i bolje da nije došlo do peha u B finalu, pošto je Arsićeva gotovo 1.700 metara veslala s „jednom nogom“. U svakom slučaju ovo je mlada i perspektivna posada, a raduje činjenica da će nastupiti na još jednoj jakoj regati koja će joj mnogo značiti na putu sazrevanja i podizanja kvaliteta za neke visoke međunarodne domete u budućnosti – istakao je trener ženskog dvojca Dušan Kovačević i dodao – Konkurencija u Otenshajmu će biti još jača nego u Beogradu. Prijavljeno je čak 19 dvojaca, a mnoge veslačke velesile, kao što su Velika Britanija, Nemačka i Italija, imaće po dve posade. Nedostaju možda svega dva čamca da bi konkurencija bila najjača moguća. Sve u svemu mnogo toga će zavisiti i od žreba, koji može da, na neki način, odredi i krajnji plasman našeg čamca.

Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak, 21. juna. Kvalifikacije i trke repesaža su dan kasnije. Polufinala, C i D finala na programu su u subotu, 22. juna, a A i B finala u nedelju.