It seams that you haven't connected with your Twitter account
10 December, 2023
PočetnaVesti naslovnaDVE SRPSKE POSADE NA PREMIJERI EVROPSKOG PRVENSTVA ZA MLAĐE SENIORE

DVE SRPSKE POSADE NA PREMIJERI EVROPSKOG PRVENSTVA ZA MLAĐE SENIORE

VESLANJE

U poljskim Krušvicama 2011. odžano je Prvo evropsko za juniore, a isto mesto, šest godina kasnije, biće poprište i Prvog šampionata Starog kontinenta za seniore do 23 godine. Na regatnoj stazi na ledničkom jezeru, zaštićenom programom “Priroda 2000”, 2. i 3. septembra 2017. za zvanje najboljih mlađih seniora Evropa boriće se predstavnici 30 zemalja. Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati dve posade. U skifu, u kojem je prijavljen najveći broj čamaca – 18, nastupiće Dušan Slavnić, dok će se u konkurenciji devet dubl skulova ogledati Igor Đerić i Aleksandar Beđik. Trener srpskog dubl skula Aleksandar ivković “podvukao” je da su Đerić i Beđik odlično radili u završnim pripremama i da maksimalno spremni dočekuju start šampionata.

– Za obojicu će prvenstvo u Krušvicama biti poslednje reprezentativno takmičenje u ovoj sezoni u kojoj su do sada “upisali” nastupe u četvercu bez kormilara na Svetskom kupu u Beogradu, Evropskom prvenstvu za seniore u Brandenburgu i Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu. Nakon šampionata u Bugarskoj počeli su da treniraju u dubl skulu u kojem su od početka pokazali dobre brzine. Iako im je dvojac bez kormilara prirodnija disciplina, s obzirom da su obojica više rimenaši, i zbog sitnih povreda nismo imali vremena za manervisanje pa smo na Izbornoj regati nastupili u dubl skulu u kojem smo i izvadili “vizu” za Krušvice. U Poljsku putujemo s optimizom i spremni na sve izazove koji će biti posebno zahtevni budući da se sve odigrava u samo dva dana. Što se konkurencije tiče ona će se umnogome razlikovati u odnosu na ovogodišnje Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine. U Krušvicama će od dubl skulova koji su nastupili u Plovdivu veslati jedino Slovenci Krebs i Alajnčić. Oni su taj šampionat završili trijumfom u B finalu, ali su po rezultatima zaslužili i više do sedmog mesta. Bez obzira na sve u Poljskoj nas očekuje izuzetno jaka konkurencija budući da će u ovoj disciplini svoje čamce imati mnoge velike veslačke nacije – napomenuo je Ivković.

Iskusni stručnjak istakao je ogroman značaj za mlađe seniore što će počev od ove godine moći da se takmiče i na evropskim prvenstvima u svojoj uzrasnoj kategoriji.

– Svi iz veslačkog sporta smo srećni što evropska prvenstva za mlađe seniore od ove godine počinju svoj život u kalendaru velikih veslačkih događaja. Siguran sam da će on odigrati važnu ulogu u razvoju, najosetljivije, uzrasne kategorije veslača. Naime, mlađi seniori, čiji staž traje četiri godine, do sada su imali samo jedno veliko veslačko takmičenje u toku godine – svetsko prvenstvo, što je izuzetno malo. Tako su morali da se, barem kada su kontinentalna takmičenja u pitanju, odmah po izlasku iz juniorske konkurencije nađu u areni sa mnogo iskusnijim takmičarima, što je znalo da bude i kontraproduktivno. Ovako će na evropskim prvenstvima moći da se takmiče sa sličnom uzrasnom kategorijom i mnogo preciznije da steknu uvid u svoj napredak i razvoj. Doduše, nadam se da će u skorijoj budućnosti evropsko prvenstvo za mlađe seniore imati neki drugi datum održavanja u odnosu na ovu godinu. U ovom terminu mnogo veslača i veslačica iz ove uzrasne kategorije već počinju sa studijama, pa nisu u mogućnosti da nastupe – rekao je Ivković.

Trener srpskog skifiste Dušan Kovačević pred odlazak za Poljsku je kazao da je i za Slavnića i za njega ova disciplina novo iskustvo kada je reč o nastupima na velikim međunarodnim takmičenjima.

– Slavnić je veći deo ove sezone proveo u četvercu bez kormilara sa Cvijetićem, Ristićem i Rajićem, koga je određen peh sprečio da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine. Nakon toga seo je u skif, a prezadovoljni smo samom činjenicom da je na Izbornoj regati ispunio kriterijum za učešće na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore i što je tako došao u priliku da se na velikoj veslačkoj sceni oproba u ovoj disciplini. Ostaje da se vidi kako će se snaći Krušvicama, posebno iz razloga što će imati četiri trke u dva dana, a mnogo bližu sliku o krajnjim dometima imaćemo posle kvalifikacija. Osnovni cilj je da iz trke u trku postiže svoje najbolje rezultate, a na kraju ćemo videti za koji plasman će to biti dovoljno. Iako o većini rivala nemamo bliže informacije, po svemu sudeći najveći favoriti za zlato biće Rumun Enače i Bugarin Jotov, koji su zauzeli četvrto, odnosno peto mesto na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za mlađe seniore u Plovdivu, kao i Litvanac Kelmelis koji je na tom takmičenju stigao do bronze u dubl skulu, prethodno u kvalifikacijama oborivši svetski rekord u ovom čamcu – kazao je Kovačević i dodao – Slavnić je ove sezone po svim rezultatima pokazao da pripada grupi naših najboljih seniora B. Predstojeće takmičenje biće mu novi izazov, a može da mu bude i vodiilja za narednu sezonu, njegovu poslednju u konkurenciji mlađih seniora. U svakom slučaju plan je da uvodni deo sezone trenira u skifu, što smatram da bi trebalo da bude program za sve kandidate za reprezentaciju. Nakon toga ćemo procentiti da li će da ostane u ovom čamcu ili ćemo ponovo da pravimo neku kombinaciju.

Kovačević deli Ivkovićevo mišljenje da je odlična stvar što su pokrenuta evropska prvenstva za seniore do 23 godine.

– Sjajno je što je Evropa dobila još jedno veliko takmičenje, koje će ove godine u Krušvicama imati svoju premijeru. Ovaj šampionat je izvanredna šansa da mlađi seniori produže sezonu, a siguran sam da će iz godine u godinu biti sve jače – istakao je Kovačević, koji je kao koordinator seniorske B reprezentacije izneo očekivanja i od nastupa dubl skula Đerić, Beđik u Krušvicama – Đerić i Beđik su ove godine napravili sjajan rezultat na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu, gde su u četvercu bez kormilara sa Obradovićem i Lazićem osvojili peto mesto. Verujem da će, ako visok kvalitet iz tog čamca prenesu i u dubl skul, biti u najužem krugu kandidata za visok plasman.

Put Poljske treneri Ivković i Kovačević kreću u sredu, a reprezentativci u četvrtak. Šampionat počinje u 2. septembra, kvalifikacionim trkama. Dan ranije biće održan žreb i svečano otvaranje takmičenja. U subotu su, pored kvalifikacija, i repesaži, dok je nedelja rezvervisana za polufinala i finala.