DVE POBEDE STEFANOVIĆA NA STARTU BUNDESLIGE, BABIĆEVA PREDVODILA ZAPADNU VIRDŽINIJU U SERIJI TRIJUMFA

Last Updated: 16/10/2017Autor

STRELJAŠTVO

Bundes liga Nemačke u gađanju vazdušnom puškom počela je  minulog vikenda prvim i drugim kolom. U borbu za bodove upustio se srpski reprezentativac Milutin Stefanović, koji se ove, kao i minule, sezone takmiči za ekipu Tus Hilgert.

Tus Hilgert je u Her-Grenchauzenu bio domaćin jednog od dva turnira prvog vikenda Grupe „Sever“. U prvom kolu sastao se sa Hubertus Elsenom, aktuelnim šampionom. Stefanović je prijavljen kao prvi strelac svoje ekipe i u prvom kolu za direktnog rivala je imao iskusnog holandskog reprezentativca Petera Helenbranda. Obojica su pogodili po odličnih 397 krugova, što je bilo i najvrednije ostvarenje turnira. Stefanović je bio uspešniji u raspucavanju („ubio“ je 10,a Helenbrand 9 krugova) i doneo poen svojoj ekipi. Međutim, ekipni trijumf ostvario je Hubertus Elsen sa 3:2 u poenima (pobedama u pojedinačnim duelima).

Stefanović, svetski rekorder finala, je i u drugom kolu doneo poen svom timu u duelu sa timom Ham.  Ponovo je gađao na visokom nivou, zabeležio je 396 krugova, sedam više od rivalke Dane Prife i učestvovao u pobedi Tus Hilgerta od 4:1. Tus Hilgert se posle jedne pobede i šest osvojenih poena u dva kola trenutno nalazi na četvrtom mestu u konkurenciji 12 ekipa Grupe „Sever“. Na kraju lige, po četiri kluba iz grupa „Sever“ i „Jug“ prolaze na finalni turnir. Još dvoje srpskih strelaca prijavljeni su za svoje klubove u ovoj sezoni, oboje u Grupi „Sever“ – Milenko Sebić (Kevelaer) i Sanja Vukašinović (Visener), ali oni su propustili prvi vikend.

Milica Babić nastavlja sa dobrim rezultatima u Univerzitetskoj ligi SAD (NKAA) u streljaštvu. Mlada srpska takmičarka je dala najveći doprinos pobedi tima Univerziteta Zapadna Virdžinija (Morgantaun) u trećem kolu, na gostovanju u Linkolnu, na turniru na kome su se takmičili i strelci domaće Nebraske. Zapadna Virdžinija, koja je prošle sezone osvojila petu šampionsku titulu za redom, je u tri kola zabeležila isto toliko trijumfa.  Babićeva je još jednom bila najuspešniji pojedinac takmičenja. Vazdušnom puškom (60 metaka) pogodila je visokih 597 krugova , što je bio najvredniji rezultat turnira u ovoj disciplini. Malokalibarskom puškom iz trostava (3 puta 20 metaka) „ubila“ je 586, za ukupan bilans od 1.183 kruga, jedan više od drugoplasiranog,  klupskog kolege Dejvida Kendersa, koji je MK puškom jedini bio precizniji od Babićeve (588).

Još jedna srpska takmičarka pojavila se na vatrenoj liniji strelišta u Linkolnu. Na Univerzitetu Nebraska studira Nina Radulović, koja je u trećem kolu „ubila“ 578 krugova MK puškom (šesti rezultat u ovoj disiplini), a vazdušnom 581. Sa ukupno 1.159 krugova zauzela je deseto mesto u konkurenciji 20 strelaca. Zapadna Virdžinija je u krajnjem bilansu nadmašila Nebrasku sa 4.716:4.653 u krugovima. Za ukupan rezultat ekipe sabiraju se po četiri najbolja pojedinačna ostvarenja vazdušnom i MK puškom.

Prema proseku rezultata u tri kola Babićeva je, sa 1.180,0 krugova (584 MK i 596 vazdušna puška), četvrta u konkurenciji nekoliko stotina studenata koji učestvuju u ligi  (muškarci i devojke u jedinstvenoj kategoriji).  Srpska takmičarka, šampionka NKAA vazdušnom puškom prošle sezone,  najviše je pokazala pre dve nedelje, kada je „ubila“ 1.187 krugova (598 vazdušna, 589 MK puška), što je bio najvrednije ostvarenje drugog kola u celoj ligi. Drugi najbolji prosek u timu Zapadne Virdžinije ima olimpijska šamionka vazdušnom puškom Džini Trešer (1.178).

U zavisnosti od rasporeda na jednom turniru učestvuju dve, ali i više ekipa, pa se ekipna tabela lige ne pravi na osnovu pobeda, već prema proseku rezultata. Zapadna Virdžinija je u prvom kolu trijumfovala u nadmetanju pet ekipa, u drugom je, kao i u trećem, imala jednog rivala. Sa  prosekom 4716,667 krugova nalazi se na drugom mestu u konkurenciji 30 timova. Nebraska (prosek 4642,0) drži 11. mesto. Vodi Hrišćanski univerzitet Teksasa  iz Fort Vorta.