DVE BRONZE ZA SRBIJU NA STARTU INTERNACIONALNOG PRVENSTVA BEOGRADA

Last Updated: 06/12/2019Autor

Srpski strelci su se „pogodili“dve bronzane medalje prvog dana 44. Internacionalnog prvenstva Beograda vazdušnim oružjem, koje je danas počelo u „Bel ekspo centru“. Turnir je danas otvoren nadmetanjem mešovitih parova. U takmičenju pištoljem do trećeg mesta došao je tim Jasmina Milovanović (Akademac)/Damir Mikec (Policajac). Istu poziciju u nadmetanju puškom osvojio je miks Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790) / Milutin Stefanović („Čika Mata“). Svo četvoro su standardni reprezentativci , a tokom ove godine su ispunili i olimpijske kvote.

Miks Milovanović/Mikec je Srbiji doneo prvu medalju za Srbiju na ovogodišnjem IP Beograda. U prvoj fazi kvalifikacija vazdušnim pištoljem (30 hitaca) zauzeli treće mesto i prošli među osam najboljih. U drugom delu kvalifikacija (20 hitaca) Milovanovićeva i Mikec su osvojili četvrtu poziciju i plasirali se u meč za bronzu, gde su im rivali bili Ukrajinci Halina Avramenko i Viktor Bankin, trećeplasirani u ovoj fazi.

U mečevima za medalje se posle svakog hica sabiraju se rezultati. Par sa boljim zbirom dobija dva poena, ukoliko je nerešeno svakome ide po bod. Pobeđuje miks koji prvi skupi 16 poena. Tandem srpskih strelaca pištoljem je dominirao i sa 16:6 nadmašio Ukrajince. Zlato je osvojio tim Švedske, ubedljivom pobedom nad prvim timom Ukrajine – 16:2.

-Nismo odbranili zlato, koje smo osvojili prošle godine, ali bitno je da je medalja tu – kazao je Damir Mikec.– Prvi deo kvalifikacija smo dobro odradili, u drugom smo imali uspone i padove, što je i očekivano, jer svi se još uvek privikavamo na nova pravila. Kao četvrti smo ušli u duel za bronzu, ali ni meč za zlato nije bio daleko.Drugoplasirana Ukrajina 1 nam je u kvalifikacijama „pobegla“ samo jedan krug. Na kraju, u duelu za bronzu uhvatili smo dobar ritam i nismo dozvolili da meč uđe u neizvesnu završnicu.

Meč za bronzu u takmičenju puškom bio je „srpski derbi“. Snage su odmerili Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović i, sa druge strane, tandem Stefanovićevih mladih klupskih drugova iz kragujevačkog „Čika Mate“ Teodora Vukojević i Stevan Jovanović. Stefanović i Vukašinovićeva su zauzeli treće, a mladi Kragujevčani četvrto mesto u drugoj fazi kvalifikacija. U prvom delu, „Čika Mata“ je bio prvi, a tandem Stefanović/Vukašinović treći.

Vukojevićeva i Jovanović su dobro počeli meč za bronzu. Posle četvrte serije „Čika Mata“ je vodio sa 6:2. Vukašinovićeva i Stefanović su potom preuzeli kontrolu, dobili pet serija za redom za preokret i vođstvo od 12:6, što je bilo i presudno za ishod. Konačan rezultat bio je 16:8.

-U potpunosti smo zadovoljni postignutim u miks takmičenju – ocenio je Milutin Stefanović.– Sanja i ja ne pucamo često zajedno, a danas smo uspeli da postignemo i dobre rezultate u kvalifikacijama, na kraju i da dođemo do medalje. To je pokazatelj da smo oboje na ujednačenom nivou forme, bez obzira što se kao miks par nismo spremali za Internacionalno prvenstvo. Verujem da ćemo u narednom periodu češće trenirati zajedno. Smatram da je u meču za bronzu presudilo iskustvo. Ipak su Vukojevićeva i Jovanović još uvek mladi, ali veliki potencijal pokazali su u današnjim kvalifikacijama

Zlato je osvojio miks Rumunije, koji su činili Laura Georgeta Koman, aktuelna evropska prvakinja, i Alin George Moldoveanu, olimpijski prvak iz Londona 2012. U finalu su bili daleko bolji od tima Ukrajine – 17:3.

U subotu je na programu Trofej Beograda u pojedinačnoj konkurenciji, a u nedelju „Velika nagrada Beograda“.

 

Rezultati i raspored

Vazdušni pištolj, miks

Meč za zlato: Švedska (Vendela Sorenson/Morgan Johanson) – Ukrajina 1 (Julija Korostilova/Pavlo Korostilov) 16:2 u poenima.

Meč za bronzu: Akademac/Policajac (Jasmina Milovanović/Damir Mikec) – Ukrajina 2 (Halina Avramenko/Viktor Bankin) 16:6.

Kvalifikacije, prva faza: 1. Ukrajina 4 (Darila Semenko/Dmitro Honta) 577, 2. Srbija (Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić) 576, 3 Akademac/Policajac 573… 4. Novi Sad /Španija (Brankica Zarić/Pablo Karera), Druga faza: 1. Švedska 385, 2. Ukrajina 1 383, 3. Ukrajina 2 382, 4. Akademac/Policajac 382…6. Srbija 378… 8. Novi Sad 1790/Španija 370…

Vazdušna puška, miks

Meč za zlato: Rumunija (Laura Georgeta Koman/Alin George Moldoveanu) – Ukrajina 1 (Ana Ilina/Serhil Kuliš) 17:3.

Meč za bronzu: Novi Sad 1790/“Čika Mata“ (Sanja Vukašinović/Milutin Stefanović) – „Čika Mata“ (Teodora Vukojević/Stevan Jovanović) 16:8

Kvalifikacije, prva faza: 1. „Čika Mata“ 629,6, 2. Rumunija 628,5, 3.Novi Sad 1790/“Čika Mata“ 628,5, 4. Partizan/Jagodina 92 (Andrea Arsović/Lazar Kovačević) 628,5… 6. Novi Beograd Ušće (Anja Knežević/Aleksa Mitrović) 623,4…. Druga faza: 1. Ukrajina 1 421,0, 2. Rumunija 419,6, 3. Novi Sad 1790/“Čika Mata“ 417,9, 4. „Čika Mata“ 416,6, 5. Partizan/Jagodina 414,8, 6. Novi Beograd-Ušće 413,4…

 

Raspored finala za drugi i treći dan

Subota

13.30: puška, muškarci

15.30: puška, žene

17.30: pištolj, žene

19.00: pištolj, muškarci

Velika nagrada Beograda

Nedelja

13.30: puška, muškarci

15.30: puška, žene

16.30: pištolj, žene

17.30: pištolj, muškarci