DVADESET GODINA NOVOG BEOGRADA UŠĆE ZA PONOS

Last Updated: 19/01/2018Autor

STRELJAŠTVO

Streljački klub Novi Beograd – Ušće je svečanošću u klubu „Petica“ obeležio  dvadeset godina postojanja, dve uspešne decenije tokom kojih je izrastao u jedan od najboljih klubova u zemlji. Družina, koja radi u atomskom skloništu u Bloku 24, je nastala 1997. godine spajanjem klubova Novi Beograd i Ušće. Emil Kapetanović, predsednik kluba, je otvarajući svečanost podsetio da su do 1997. dva kluba imala ukupno trojicu reprezentativaca, a posle fuzije strelci Novog Beograda-Ušće su zabeležili više od 40 nastupa na svetskim, evropskim i balkanskim šampionatima. Učestvovali su u osvajanju sedam što ekipnih što pojedinačnih medalja na velikim nadmetanjima, a kruna uspeha je olimpijska srebrna medalja koju je u Londonu 2012. osvojila Ivana Maksimović.

Novi Beograd-Ušće se dokazao kao uspešan organizator takmičenja, a iz godine u godinu okuplja sve veći broj mladih, budućih šampiona. Na svečanosti su dodeljene plakete i zahvalnice svima koji su, svako na svoj način, doprineli da Novi Beograd Ušće može da se podiči na trofejne prve dve decenije postojanja. Posebne povelje dobili su strelci koji su kao članovi Novog Beograda-Ušće bili članovi nacionalnih timova:  Dijana Mikanović, Ira Bukmirović, Boris Topalović, Marina Babić, Damjan marković, Milenko Sebić, Ivana Scepinski, Ivana Anđušić-Maksimović (priznanje je primio otac Goran, nekadašnji olimpijski prvak), Dragana Todorović, Marina Simić, Dušica Antonijević, Dragana Paleček i Lea Aleksić

Povelje su dobili i treneri koji su ostavili dubok trag, a mnogi i sada rade u klubu: Dejan Mijailović, Nikola Marić, Miriban i Goran Maksimović, legenda svetskog streljaštva Jasna Šekarić, kao i Branimir Leković, profesor fizičkog vaspitanja u OŠ „Jovan Dučić“, koji je mnoge svoje učenike usmerio da se bave streljaštvom u Novom Beogradu – Ušće.

Plaketama i zahvalnisama nagrađeni su i Streljački savez Srbije, Streljački savez Beograda, Sekretarijat za sport i omladinu Beograda, klubovi s kojima novobeogradska družina ima dobru saradnju, novinari koji su pratili prate rad kluba, sponzori… Povelje i zahvalnice uručivali su predsednik Streljačkog saveza Srbije Nenad Putnik, zatim jedan od osnivača i „alfa i omega“ kluba Slobodan Kuprešanin, predsednik Emil Kapetanović i sekretar Dalibor Fatić.

 

Učešća strelaca Novog Beograda Ušće na velikim takmičenjima

Evropsko prvenstvo, Varšava, 1997: Ira Bukumirović, Dijana Mikanović.

Balkansko prvenstvo, Atina, 2002: Marina Babić, Boris Topalović.

EP Đer 2004: Damjan Marković.

EP Talin 2005: Ivana Scepinski

EP Beograd 2005: Ivana Scepinski (zlato)

Svetsko prvenstvo Zagreb 2006: Ivana Scepinski (bronza)

EP Dauvil, 2007: Ivana Scepinski, Ivana Maksimović.

EP Vintertur, 2008: Ivana Maksimović, Dragana Todorović.

EP Plzen 2008: Dragana Todoorvić, Ivana Maksimović.

EP Prag 2009: Dragana Todorović, Ivana Maksimović.

EP Osijek 2009: Dragana Todorović, Ivana Maksimović.

EP Meraker 2010: Dragana Todorović, Ivana Maksimović (zlato)

SP Minhen 2010: Ivana Maksimović, Dragana Todorović (bronza)

EP Beograd 2011: Dragana Todorović, Ivana Maksimović

EP Breša 2011: Dragana Todorović, Ivana Maksimović

Olimpijske igre London 2012: Ivana Maksimović (srebro)

EP Vierumaeki 2012: Marina Simić, Dragana Todorović, Ivana Maksimović (srebro)

EP Bolonja 2012: Dušica Antonijević, Marina Simić.

EP Odenze 2013: Ivana Maksimović, Dragana Paleček

EP Osijek 2013: Dragana Todorović, Marina Simić, Milenko Sebić, Ivana Maksimović (bronza)

EP Moskva 2014: Lea Aleksić

EP Arnhem 2015: Dragana Todorović

EP Đer 2016: Dragana Todorović

EP Maribor 2017: Lea Aleksić, Dragana Todorović