DVA SVETSKA ZLATA ZA SRPSKE KUGLAŠE

Last Updated: 20/05/2018Autor

KUGLANJE

Fantastičan dan za srpsko kuglanje na Šampionatu sveta u Klužu: osvojene su dve zlatne i jedna bronzana medalja pa je tako kolekcija u prva četiri dana impozantna, šest trofeja, tri zlatna, srebrni i dva bronzana.

Zlato je četvrtog dana osvojio miks tandem Hermina Lukač – Bojan Kličarić i Milorad Vojnović u sprintu, dok je bronza u istoj disciplini pripala Oliveri Čikoš.

– Presrećan sam zbog novih trofeja. Zbog dva zlatna, ovaj dan će se dugo pamtiti snovi su se ostvarili – komentar je selektora Vojka Pavlovića.- I oni koji su ispali dobro su igrali, posebno Čaba Zavarko koji je do četvrtfinala počistio rivale sa po 2:0. Idemo dalje imamo lepih šansi u pojedinačno delu i za kombinaciju!

Julijana Vukadinović, selektor omladinki bila je na vrućoj sekundantskoj stolici iza Olivere Čikoš:

– Igrala je odlično, dok je nije stigao umor. Za nju je ova bronzana medalja u stvari od čistog zlata. Borila se kao lavica, njen hitac nije za ove staze. O igri Hermine Lukač u miks tandemu ne treba trošiti reči, bila je najbolja kada je trebalo. Angela Zolnai je podlegla atmosferi, imala je tremu i ispala je jer je u tri dodatne kugle bila potpuno dekoncentrisana…

Dan je počeo izvanredno, u jutarnjim časovima miks tandem Hermina Lukač i Bojan Kličarić na „zlatne kugle“ došao je do – zlata! U svim mečevima su doigravali i – izlazili kao pobednici!

U izuzetno uzbudljivom finalu pobedili su slovenački miks Anja Forštnarič – Timi Jurančič.

Finale je bilo za – infarkt, ili kako reče predsednik KSS Uroš Dragojlović, „ni Hičkog ga ne bi bolje režirao“. U setovima je bilo 1:1 (prvi dobili Slovenci 147:175- tri „devetke“ u „čišćenju“, drugi srpski miks 161:148) i odlučivale su po dve dodatne kugle.

Slovenac Timi Jurančič je igrao prvi i oborio „sedmicu“. Bojan Kličarić je odgovorio – “sedmicom“. Odlučivale su – dame. Anja Forštnarič je srušila „devetku“, ali je i Hermina Lukač sjajno odigrala i – pala je „devetka“. Pošto je bilo 16:16 promenjene su staze i sada je prvi igrao Kličarić oborivši sedam čunjeva. Jurančič je parirao – „sedmicom“. Tada je Hermina Lukač postala junakinja finala: oborila je opet „devetku“ i stavila Anju Forštnarič na muke. Zadrhtala je ruka i Slovenka je srušila „četvorku“ za zlato Srbije 16:11.

– Nikada nisam igrao sa Herminom Lukač u miksu, ali smo se brzo uklopili. Najteži meč bio mi je sa Slovencima koji su igrali u visokom ritmu celo prvenstvo i da smo izgubili ne bi mi bilo krivo, jer su zasta dobri. Nije bilo lako doći do titule, jer smo sve mečeve dobili na „zlatne kugle“ koje su i rulet i gde greške skupo koštaju. Naše zlato došlo je na tom talasu „zlatnih kugli“- rekao je Bojan Kličarić koji ima dva ekipna zlata (Novigrad 2016. i Kluž 2018) srebro u tandemu sa Igorom Kovačićem uz svetski rekord i bronzu u sprintu od pre dve godine. Nedostaju mu samo medalje u pojedinalnom delu i za kombinaciju…

Hermina Lukač je sada kompletirala svetske zlatne medalje u miksu u dve kategorije – sa Markom Antićem na kadetskom prvenstvu sveta 2015. i sada sa Kličarićem u juniorskoj konkurenciji. Ima srebro u miksu sa Antićem sa pionirskog Svetskog kupa 2010. Kao kadetkinja bila je šampion sveta 2015. pojedinačno –klasik i treća za kombinaciju. Kadetsko ekipno srebro osvojila je 2015, a bronzu 2013. Ovde u Klužu bila je najbolji igrač „bronzane“ selekcije Srbije.

– Nisam bila sigurna na početku, imala sam male oscilacije u igri, ali kada smo savladali najjači tandem Hrvatske, sve je došlo na svoje mesto i iz meča u meč smo podizali ritam. Veliko je opterećenje igrati stalno “zlatne kugle“. Kod „devetke“ u finalu, bacila sam kuglu, videla sam da je dobra, počela da poskakujem, da „navijam“ i zatvorila sam oči. Tek kada je zagrmelo iz publike znala sam da su svi čunjevi pali – seća se Hermina Lukač.- Nikada nisam igrala kao druga, ali mi je danas to odgovaralo…

Veoma uzbudljiv bio je i polufinalni meč protiv češkog miks tandema Pavelkova – Kotal. Iako su imali dve devetke u „čišćenju“ u prvom setu (Lukač u 16, Kličarić u 29. hicu), srpski predstavnici su izgubili prvi set 139:145. Presudio je loš rezultat u pune, samo 80 čunjeva. U drugom setu pobeda od 148:137 i odlučila je „devetka“ Kličarića u 18. hicu. U dve dodatne kugle, prvi su igrali Česi, Kotal je srušio samo četiri čunja, Kličarić – pet. Potom je Pavelkova oborila „sedmicu“ tako da je i Hermini Lukač bilo potrebno sedam čunjeva i – oborila ih je za pobedu 12:11.

U drugom kolu rivali srpskom miksu bili su reprezentativci Austrije, brat i sestra Čačković. Prvi set je srpski miks dobio i to u velikom stilu 169:159 (u pune 106 čunjeva, „devetka“ Kličarića u 20. hicu). U drugom, pobeda tandema iz Austrije 126:140. U doigravanju, prvo je igrao Matijas Čačković i oborio tri čunja. Kličarić je srušio „sedmicu“. Marija Čačković je oborila šest „drva“, Hermina Lukač sedam i pobeda Srbije 14:9.

U prvom, kolu Lukač i Kličarić eliminisali su favorite Anu Jambrović i Luku Požegu (Hravatska). Prvi set dobili su Hrvati 132:135 iako je Hermina Lukač počela „čišćenje“ sa „devetkom“. U drugom setu velika borba i trijumf srpskog miks tandema sa visokim rezultatom 169:168. Kličarić je ovog puta počeo čišćenje– „devetkom“. Prvi su u doigravanju „bacali“ predstavnici Hrvatske, Požega je oborio „devetku“, Kličarić je poslao „bombu“ ali je pala – „osmica“. Ana Jambrović, koja je do tada sjajno igrala, oborila je pet čunjeva, a Hermina Lukač „devetku“ za prolaz 17:14!

Popodnevni prgram obeležio je srpski reprezentaivac Milorad Vojnović osvajanjem zlata i odbranom titule u sprintu iz istarskog Novigrada 2016. Od kada je uvedena ova discilina (2003 u Augzburgu) ni jedan kuglaš nije odbranio titulu, a samo još Francuz Kel ima dva zlata (2003. i 2008).

U finalu je Vojnović savladao Čeha Štefančika, koji kao da je bio priključen na struju od 220 volti i nabijen adrenalinom. Prvi set Vojnović je dobio ubedljivo 117:97 i imao je dva „devetke“ u „čišćnjeu“ u 13. i 16. hicu. U drugom setu tesan poraz Vojnovića 101:102. Doigravanje sa tri kugle bilo je neizvesno: Vojnović četiri, osam i šest čunjeva, Štefančik dve „šestice“ i „trojku“. Slavlje na tribinama, zlatna pobeda 18:15.

– Uvek je teže braniti nego osvajati, pa sam pokušao da ne razmišljam o odbrani titule već da se fokusiram na svaki sledeći meč. Četvrtfinale protiv Francuza mi je bilo najteže jer smo čak dva puta razigravali. I u finalu je bilo uzbudljivo, ali sam sam kriv jer nisam „vezao“ poziciju za 2:0 u setovima i morao sam da razigravam sa opasnim Slovakom…Moj drug Norbert Ernješi mi je bio sekundant od drugog kola i hvala mu na sjajnoj podršci, bodrenju i korisnim savetima. Zajedno smo iskovali ovo zlato – istakao je Vojnović koji ima šest svetskih zlata (dva u miksu 2016. i 2018, četiri ekipna- u Baucenu 2012, Brnu 2014, Novigradu 2016. i Klužu 2018), srebro u tandemima sa Davidom Lainščakom u Klužu i ekipno zlato u kedetskoj selekciji u Sarajevu 2011. Po broju trofeja trenutno je u Klužu „najbogatiji“ u srpskoj ekspediciji – dva zlata i srebro!

Težak meč odigrao je Vojnović i u polufinalu protiv Slovenca Bajzelja ali ga je dobio sa 2:0 u setovima (109:107 i 85:72).

U četvrtfinalu pred Vojnovićem je poklekao Francu Raušer ali u rovovskoj borbi posle dve serije „zlatnih kugli“. Prvi set pripao je Vojnoviću (102:100) u drugom bilo je 104:96 za Francuza. U tri dodatne kugle, Vojnović je oborio 19 čunjeva (osam, šest i pet), Francuz takođe 19 (osam, pet i šest). U drugom doigravanju, Vojnović 20 čunjeva (šest, osam i šest), Raušer 18 (šest, devet i tri) i pobeda srpskog asa.

U drugom kolu sastao se sa Mađarom Brančekom i završio posao sa 2:0 (104:94, dve „devetke“ u „čišćčenju“ 11. i 16. hitac) i 95:94. U prvom setu Vojnović je nadoknadio zaostatak posle punih od čak 16 čunjeva (68:52).

U prvom izlasku na stazu savladao je sa 2:0 u setovima Italijana Poša (119:85 i 94:93). U prvom setu rušio je dve „devetke“ u „čišćenju“ u 15. i 16. hicu.

Čaba Zavarko je sjajno igrao u prva dva kola i sa po 2:0 eliminisao rivale. Prvo je izbacio Rumuna Feketea (113:94 i 100:85). U prvom setu srušio je „devetku“ u 20. hicu. Potom je „skinuo skalp“ i Austrijncu Esilu 95:92 i 108:95.

U meču za ulazak u polufinale poražen je od Slovenca Bajzelja sa 2:0 (93:108 i 90:100).

Olivera Čikoš je osvojila bronzu u sprintu i ona je možda i najprijatnije iznenađenje. U polfinalu izgubila je, od kasnije vicešampionke, Austrijanke Nojbauer sa 2:0 (109:98 i 97:90). Osetio se umor, kugla je nije slušala…

– Najteži meč mi je bio prvi, imala sam tremu. Kasnije sam se smirla i iz meča u meč je bilo sve bolje. U polufinalu su me bolele noge, mnogo sama se istrošila u četvrtfinalu protiv Nemice. Tu sam dala sve od sebe, poslednji atom snage. Mnogo mi znači ova medalja, moja prva pojedinačna – kazala je Olivera Čikoš kojoj je ovo drugi trofej u Klužu posle ekipne bronze, a ima i kadetsko ekipno srebro iz Špajherzdorfa 2015.

U četvrtfinalu, u meču za medalju, u izbacila je opasnu Nemicu Bajer posle tri dodatne kugle. U prvom setu bilo je 87:83 za srpsku kuglašicu, u drugom je izgubila 73:89. Tada je hrabro odigrala tri dodatne kugle i oborila 22 čunja (šest, devet i sedam) a Nemica 13 (četiri, tri i šest).

U drugom kolu drama ali sa hepi endom za Oliveru Čikoš. U meču sa Čehinjom Olsakovom bilo je 1:1 u setovima (106: 91 za srpsku predstavnicu i 85:79 za Čehinju) i otišlo se na „zlatne kugle“. U prvoj seriji od tri kugle bilo je 22:22 (Olaskova 7,6,9, Čikoš 6,9,7). Ušlo se u drugu seriju, prvo je igrala Čehinja i oborila šest čunjeva, Čikoš je srušila sedam. U drugom hicu Olaskova je pogodila za „sedmicu“ Čikoš je bila sjajna – „osmica“. Poslednjim hicem češka takmičarka srušila je pet čunjeva, Čikoš šest i trijumfovala sa 21:18.

U prvom kolu sprinta pobedila je neugodnu Hrvaticu Juričić. Posle 1:1 u setovima (99:84 za Juričićevu, 113:100 za Čikoš) usledilo je doigravanje sa po tri kugle, prvo je igrala srpska reprezentaivka i sjajno počela, sedam i devet čunjeva u prva dva hica, dok je Hrvatica oborila dva puta po pet čunjeva. Poslednjom kuglom Čikoš je srušila tri čunja, Juričić osam, ali je pobeda pripala srpskoj reprezentativki 19:18.

U prvom kolu sprinta drugu srpsku predstavnicu Angelu Zolnai eliminisala je Poljakinja Žzepska na „zlatne kugle“ (14:19). Prvi set je dobila Poljakinja 101:76, u drugom 84:73 za Angelu Zolani. Prva je u tri dodatne kugle igrala Poljska reprezentativka. Oborila je „sedmicu“, Zolnai „četvorku“. Drugim hicem ponovo je Poljakinja srušila sedam čunjeva, Zolnai samo tri. Poslednjim hicem Žzepska je oborila pet čunjeva, Zolnai sedam, nedovoljno za prolaz (14:19).

Čaba Zavarko je sjajno igrao u prva dva kola i sa po 2:0 eliminisao rivale. Prvo je izbacio Rumuna Feketea (113:94 i 100:85). U prvm setu srušio je „devetku“ u 20. hicu. Potom je „skinuo skalp“ i Austrijancu Eislu 95:92 i 108:95.

U prvom kolu ispao je u sprintu Alen Kujundžić. Porazio ga je neugodni Ponjak Mecerod posle tri dodatne kugle. U setovima je meč završen 1:1 (72:66 za Kujundžića i 86:94 za Poljaka). Poljak je prvi igrao i oborio pet čunjeva, Kujundžić „sedmicu“. U drugom hicu Macerot je srušio osama „drva“, Kujundžić samo „pet“. Još je bilo nade za srpskog kuglaša, ali ih je srušio Macerod sjajnim hicem i „devetkom“. I Kujundžić je poslednjom kuglom oborio devet čunjeva, ali je Poljak prošao sa 22:21.

Predsednik SS Uroš Dragojlović učestvovao je je u svečnoj dodeli torfeja.

U subotu 20. maja na staze će u pojedinačnom finalu izaći petorica srpskih kuglaša i tri kuglašice: Alen Kujundžić, Boris Kličarić, Adrian Lončarević, Norbert Ernješi i Želislav Jakab kao i Olivera Čikoš, Hermina Lukač i Angela Zolnai. Boriće se i za trofeje u kombinaciji za koju će se računati rezultat iz ekipnog dela i pojedinačnog finala.

Plasman- miks tanbemi: 1. Hermina Lukač – Boris Kličarić (Srbija), 2. Anja Forštnarič- Timi Jurančič (Slovenija), dve bronze: Monika Pavelkova – Mhael Kotal (Češka) i Laura Rungašer – Armin Eger (Italija).

Sprint – omladinci: 1. Milorad Vojnović (Srbija), 2. Marek Štefančik (Slovačka), dve bronze: Luka Požega (Hrvatska) i Anže Bajzelj (Slovenija).

Sprint – omladinke: 1. Mirna Bosak (Hrvatska), 2. Natali Nojbauer (Austrija), dve bronze: Olivera Čikoš (Srbija) i Fiona Štajner (Austrija).

Austrijanac Lukas Temistokle, iako kadet, igrao je i za juniore i oborio svetski rekord za kadete u sprintu sa 239 čunjeva. Stai je držao Peter Nemček (Slovačka) iz Brna 2014.