DVA FINALA U PORTUGALIJI

Last Updated: 23/08/2018Autor

KAJAK KANU

Marko Tomićević i Milenko Zorić u petak 24. avgusta od 16.44 časova po srpskom vremenu na Svetskom prvenstvu u Montemor Ovelju (Portugalija) brane zlato osvojeno prošle godine u Račicama.

Srpski dvosed na 1.000 metara je do trke za odličja stigao ubedljivom pobedom u kvalifikacionoj grupi. Od starta je naša posada bila u vođstvu, na polovini trke bili su za više od dužine jednog čamca ispred najbližih pratilaca. U poslednjih 250 metara španci Kubelos i Penja su pojačali tempo, ali su naši odbili taj napad  i lako stigli do prvog mesta.

– Ovo je najbolji scenario. Preskočićemo polufinale, imamo vremena da se oporavimo do finala – rekao je Milenko Zorić. – Očekivali smo ovakvu trku. Na vreme smo napravili prednost i to nam se isplatilo. Pokušali su Španci na kraju, čini se da su krenuli na sve ili ništa, ali smo imali brzinu i nije bilo realno da nas prestignu.

Srbi danas veslaju za novo odličje sa svetskih šampionata. Za sada su poznate još dve posade, ostali šansu traže kroz polufinala koja su na programu u petak pre podne.

– Nemci Hof I Gros su, očekivano, pobedili u drugoj grupi. Belorusi Jurenija i Miadvedeu su bili ubedljivi u trećoj. Očekujemo još šest jakih posada. Spremni smo za veliku trku, nadamo se još jednom uspehu – dodao je Tomićević.

Milica Starović i Bojan Zdelar su izborili polufinala u jednosedima na 500 metara. Starovićeva je u kvalifikacijama bila druga rezultatom 1:53.234. Polufinale je u petak od 19 časova. Naš najmlađi takmičar na ovom takmičenju, Bojan Zdelar, bio je četvrti u grupi vremenom 1:42.578. Polufinale je u petak u 12.14. U obe discipline u finale prolaze po tri najbrža čamca iz polufinalnih grupa.

Dvosed na 500 metara u sastavu Milica Starović, Kristina Bedeč je bio četvrti u kvalifikacionoj grupi – 1:43.208. U subtu od 10.45 časova devojke veslaju u polufinalu iz kog tri najbolje posade idu u trku za odličja.

Dragan Hančovski je u kvalifikacijama jednoseda na 1.000 metara bio peti u vremenu 3:38.995 i tako izorio polufinale koje je na programu u subotu u 11.05 časova.

U popodnevnom delu programa Nebojša Grujić i Marko Novaković su rutinski izborili plasman u A finale. U disciplini dvosed na 200 metara naša posada je kvalifikacije završila u vremenu 32.313, 0.110 sekundi iza Španaca Kraviota i Tora. Finale je u subotu u 13.57 časova. Novaković i Grujić imaju bronzu sa SP u Račicama prošle godine.

Marija Dostanić je debitovala u disciplini kajak jednosed na 1.000 metara. Uspešno je prošla kvalifikacije i kao treća se, rezultatom 4:20.198 plasirala u polufinale koje je na progranu u petak od 12.42.

Posledwa je od naših takmičara veslala Nikolina Mijušković. Bila je šesta u kvalifikacionoj grupi kanu jednokleka na 200 metara u vremenu 55.945 sekundi. Polufinale ove discipline je u subotu.

U petak parakajakaš  Vuk Radovanović vesla u A finalu kategorije KL2 200.

– Konkurencija je jača nego ikad, oseća se napetost zbog Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Zadovoljan sam stazom koju sam dobio. Poznato je da u Montemoru uvekduva bočni vetar od kog ću najmanje ja da stradam jer sam u prvoj stazi, najbliže obali. Uz dobro odveslanu trku i jak vetar u leđa, mislim da je sve moguće – najavio je Radovanović.

Slično razmišlja i trener Petar Tatar.

– Očekivanja nisu skromna s obzirom da Vuk ima dovoljno iskustva da pruži maksimum na ovakvim trkama. Nadamo se da će ovo biti dobra uvertira za naredno Svetsko prvenstvo u Segedinu gde se izbaraju norme za Igre u Tokiju.

Danas u kvalifikacijama discipline dvosed na 500 metara veslaju Vladimir Torubarov i Stefan Vekić. Za ovu posadu Svetsko prvenstvo u Portugaliji je debitantsko takmičenje.