DVA BALKANSKA ODLIČJA U TURSKOJ

Last Updated: 27/03/2017Autor

BADMINTON

Srpski badminton nastavio je niz uspeha na balkanskim šampionatima. U turskom gradiću Edrine, koji je od 24. do 26. marta 2017. bio domaćin Balkanskog prvenstva za igrače do 19 godina, osvojena su dva odličja. Prvo je naš tim u sastavu Luka Milić, Nenad Milošević, Andrija Doder, Mateja Manić , Marija Sudimac i Sara Lončar osvojio bronzu u ekipnoj konkurenciji. U polufinalu poražen je od domaćina koji je potom stigao do šampionske titule. Srebro je osvojila Bugarska koja je prethodno u okršaju za finale savladala Grčku. Drugo srpsko odličje u Turskoj delo je Milića. On je prigrabio bronzu u muškom singlu. U osmini finala bio je bolji od Turčina Barana Juksela, a u četvrtfinalu od, takođe domaćeg takmičara, Jusufa Jašara. U borbi za finale naš reprezentativac je na žalost izgubio od Bugarina Danijela Nikolova, potonjeg balkanskog šampiona.

U istoj konkurenciji Doder je stao na korak od odličja budući da je u meču za polufinale poražen od Turčina Berkana Ciseja. Osmina finala u muškom singlu bila je nepremostiva prepreka za Miloševića i Manića koji su u ovoj rundi izgubili od Turaka Kubilaja Sadija, odnosno Jazgana Kalisira. U ženskom singlu Sudimčeva je u četvrtfinalu predala meč domaćoj tamičarki Neime Jilmez pri rezultatu 1:1 u setovima i 11:8 u trećem setu, dok je Lončareva u osmini finala poražena od Bugarke Paole Kirkove. Njih dve su u borbi za polufinale ženskog dubla, posle velike borbe, izgubile od rumunske kombinacije Irina Kalin, Madalina Ilie. U muškom dublu oba naša para su poklekla u mečevima za odličje. U četvetfinalu Doder i Milić su poraženi od Turaka Mehmeta Kapara i Emrea Sonmeza, dok su Manić i Milošević izgubili od Bugarina Ivana Paneva i Dimitara Janakijeva, osvajačima zlata u ovoj konkurenciji.

“Prezadovoljan sam prikazanom igrom i formom naših reprezentativaca, bez obzira na to što se sve to nije materijalizovalo u većem broju medalja. Ponosan sam kako su predstavljali sebe i srpski badminton, a ovo takmičenje ukazuje da će srpski seniorski badminton uskoro biti još kvalitetniji. Balkansko prvenstvo u Turskoj je ujedno bilo i generalna proba za Evropsko juniorsko prvenstvo koje će biti održano od 7. do 16. aprila u Francuskoj. Mnogo igrača i igračica koji su nastupili u Edrineu biće akteri šampionata Starog kontinenta, a među njima su i Milić i Doder koji će braniti boje naše zemlje u Mulhausu“, kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpske reprezentacije na Balkanskom prvenstvu za igrače do 19 godina u Turskoj.