ĐORĐEVIĆ VIŠE NIJE SELEKTOR KOŠARKAŠA SRBIJE

Last Updated: 14/09/2019AutorTags:

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević saopštio je danas da napušta klupu nacionalnog tima.

– Da, odlazim iz reprezentacije. Rekao sam igračima, mislim da je red i vreme. Nije bilo razgovora o nastavku ili ne za sada, na meni je da se povučem, da ni ne očekujem razgovor. Ja znam kada čovek ili trener napravi prvi korak. Sada osećam obavezu da to uradim. Odlazim u trenutku kada, nažalost, nismo uspeli da ostvarimo cilj.

Da li je Đorđević takvu odluku doneo pre SP?

– Jesam, ali nije bilo u redu da se priča. Ide život u drugom pravcu… Leto želim da posvetim familiji koja je dosta propustila zbog mog angažmana. Sve smo prošli zajedno, nije bilo lako. Sve što smo prošli, povrede, sistem, sve to je bilo jako zahtevno. Opet, s druge strane velika zahvalnost ljudima iz Košarkaškog saveza Srbije, hvala predsedniku Daniloviću, bivšem predsedniku Đilasu i Bodirogi koji je bio u to vreme direktor muških selekcija. Hvala svim saradnicima koji su svih ovih godina bili tu, napravili smo jako dobru sredinu, radnu, iskrenu… Hvala svim igračima koji su bili ovde, zajedno smo se digli, zajedno su me digli. Mnogo im dugujem, neizmerno ću da budem zahvalan uvek. Hvala svima…- rekao je Đorđević.

Pre toga selektor košarkaša je prokomentarisao utakmicu sa Češkom:

– Čestitam Bogdanu na sjajnom turniru. Ovo je bila fenomenalna utakmica, a on je bio lider. Moramo da radimo na tome da imamo odbranu kakvu smo imali. Očigledno je da nismo svi došli da igramo za pobedu, fizičku, kost u kost, kako propovedamo i učimo sve. Možda je to zbog vremena koje smo proveli zajedno, možda ugovorne obaveze koje imaju… Ipak, imali smo odličnu utakmicu. Posle nekih izmena i pik-en-popa Čeha imali smo probleme. Prilagodili smo se u drugom poluvremenu, odgovorili smo odbranom i našom filozofijom. Češka je igrala sjajan turnir, trebalo bi da budu ponosni. Odlično su trenirani i vidite njihov progres. Satoranski čini ostale boljima – to je ključna uloga i najveći cilj jednog sjajnog plejmejkera u košarci. Kontrolisali smo skok, nisu nam davali lake koševe. Skratili smo rotaciju i nije bilo izgubljenih lopti, nije bilo grešaka.

Rezime turnira…

– Solidan rezultat, nismo srećni jer smo znali da možemo bolji. Postoje razlozi zašto nismo uspeli. Hteo bih da dodam da je organizacija izvanredna. Ljudi su sjajni, sve je bilo izuzetno, hrana, veoma su bili fini. Ali, takmičenje samo po sebi je izuzetno teško za igrače, veoma zahtevno i mi u svetu bismo morali da razmišljamo. Ako igraš četvrtfinale, jedan tim ide autobusom sat vremena, a drugi se budi u pola šest, putuje do tri popodne, to nisu isti uslovi. To je prednost za jednog. U polufinalu su dva tima koja su izgubila imali dan manje odmora. To se nama desilo u finalu Evrobasketa 2017, imali smo dan manje da se odmorimo. Posle 15 dana teških mečeva, trošenja energije, potreban ti je odmor da biste pružili najbolju košarku. To svi u federacijama i FIBA moramo da razmotrimo, da svi takmičari imaju iste uslove.

Kako da se zadrži fokus na poslednjoj utakmici?

– Problem je što mislite da nije važna, Ova je bila najvažnija u našim karijerama. I sledća će biti. Moraš da dokažeš da igraš 100 odsto, da ćeš ostaviti srce, da si takmičar. To je moj karakter, uspeo sam da probudim zmaja u igračima posle teškog poraza od Argentine. Nisam uspeo posle poraza od Španije. To smo morali bolje. U ovakvom takmičenju nema žaljenja za onim što se desilo. Ustaneš i kažeš: „Gde je medved, moram da mu slomim nogu“. Mi smo čvrsti. Ovaj momak ovde (Bogdanović) ima karakter. Od kada sam trener, stvorili smo bunker, ali smo izgubili. Izgubili smo od finalista koji zaslužuju da su u finalu. Čestitam trenerima, mojim prijateljima, na sjajnom poslu.