ĐORĐEVIĆ IZABRAO ZA EP

Last Updated: 04/07/2017Autor

KOŠARKA

Objavljivanjem skraćenog spiska kandidata za Evrobasket (31. avgust – 17. septembar), stavljena je tačka na prividnu neizvesnost oko nastupa Nikole Jokića. Potvrđeno je ono što je odavno bilo poznato – naš NBA as neće biti na raspolaganju selektoru Aleksandru Đorđeviću. Zbog oporavka od povrede, drugi put reprezentativno leto preskače krilni centar Minesote Nemanja Bjelica, takođe i Nikola Milutinov, ali iz drugih razloga. Centar Olimpijakosa treniraće u San Antoniju, kako bi se što bolje spremio za blisku NBA budućnost.

U trening-kampu Sparsa biće i Nemanja Dangubić, a sa prvobitnog spiska sa 25 imena otpali su i momci kojima je poziv bio priznanje za igrački napredak – Ognjen Dobrić, Aleksa Radanov, Dejan Davidovac i Ognjen Jaramaz. Naravno, u epicentru pažnje (kritika) javnosti je odluka Jokića da, po preporuci Denvera, žrtvuje ovo reprezentativno leto za poboljšanje fizičkih sposobnosti. Selektor Đorđević jasno je stavio do znanja šta misli o tome izjavom da kao opravdanje za otkaze priznaje samo ozbiljnije povrede, dok se pre toga oglasio predsednik KSS Predrag Danilović rečima u kojima je bilo više razumevanja za jednog od najboljih NBA centara.

– Moramo da razumemo probleme i uslove koje pred Jokića postavlja njegov klub Denver. NBA je veliki sistem, u kojem su i zahtevi na najvišem nivou. Jokić nam je potreban, ali on treba da igra za Srbiju i u narednih deset godina. Zato treba poštovati njegovu odluku i razumeti zahteve kluba koji mu sprema novi i bogatiji ugovor – rekao je Danilović prilikom gostovanja na akademskoj tribini u Nišu.

Nagetsi su namenili Jokiću ulogu lidera u budućnosti „franšize“, a novi ugovor mogu da mu ponude i pre isteka trogodišnjeg početničkog. To znači da bi mladi Somborac već ovog leta mogao da potpiše papir sa ispisanim astronomskim iznosom. U tim okolnostima preporuka Denvera da propusti Evrobasket postaje mnogo više od saveta. I to ne važi samo u Jokićevom slučaju… n

 

Spisak za EP

 1. Miloš TEODOSIĆ 1987. plej
 2. Stefan JOVIĆ 1990. plej
 3. Nemanja NEDOVIĆ 1991. plej
 4. Vasilije MICIĆ 1994. plej
 5. Bogdan BOGDANOVIĆ 1992. bek
 6. Dragan MILOSAVLjEVIĆ 1989. bek
 7. Branko LAZIĆ 1989. bek
 8. Marko GUDURIĆ 1995. bek
 9. Nikola KALINIĆ 1991. krilo
 10. Marko SIMONOVIĆ 1986. krilo
 11. Vladimir LUČIĆ 1989. krilo
 12. Milan MAČVAN 1989. k. centar
 13. Stefan BIRČEVIĆ 1989. k. centar
 14. Miroslav RADULjICA 1988. centar
 15. Ognjen KUZMIĆ 1990. centar
 16. Vladimir ŠTIMAC 1987. centar
 17. Boban MARJANOVIĆ 1988. centar

 

Okupljanje 20. jula

Pripreme za Evrobasket počinju 20. jula okupljanjem reprezentativaca u hotelu „Kraun plaza“. Boravak na Kopaoniku od 23. jula do 6. avgusta biće „presečen“ utakmicom sa B timom u Kraljevu 2. avgusta.

Takmičarske provere imaće na Trofeju Beograda (Srbija, Crna Gora, Grčka), na Superkupu u Hamburgu (Srbija, Nemačka, Poljska, Rusija) i Akropolis kupu u Atini (Srbija, Grčka, Italija, Gruzija).

(Izvor, foto www.novosti.rs)