DOMINACIJA SRPSKOG TIMA

Last Updated: 19/08/2019Autor

Dominacija kakva nije viđena. Ovako bi glasio rezime nastupa srpske reprezentacije na Balkanskom prvenstvu za igrače do 17 godina koje je od 16. do 18. avgusta 2019. održano u Sportskom centru “Slana bara” na Klisi u Novom Sadu. Pored ubedljive odbrane titule u ekipnoj konkurenciji, koja je izlivena na istom mestu prošle godine, naši reprezentativci su osvojili i četiri trofeja srebro i dve bronze u pojedinačnim konkurencijama. Ovakav izvanredan epilog regionalnog šampionata, koji je uz učešće predstavnika sedam zemalja – Turske, Bugarske, Rumunije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, organizovao Badminton savez Srbije, Badminton savez Vojvodine i Badminton klub Novi Sad, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Novog Sada, naslućivao se od samog početka.

Naš tim u sastavu Sergej Lukić, Mihajlo Tomić, Aleksandar Jovičić, Viktor Petrović, Sara Lončar, Anđela Vitman, Sanja Perić i Nina Bogdanović sa 5:0 pobedio je u petak Grčku u prvom kolu A grupe ekipnog dela, a prvo mesto u ovoj skupini potvrdio je pobedom nad Rumunijom od 4:1. Istog dana u polufinalu pala je Turska s 3:2, a u finalu u subotu, u reprizi duela u grupi, Rumunija je ponovo položila koplja pred nadahnutom srpskom ekipom – 4:0. Treće mesto su podelile reprezentacije Bugarske i Turske. Vremena za slavlje gotovo da nije bilo jer su odmah usledili okršaji u pojedinačnim konkurencijama. Prštalo je na sve strane u “Slanoj bari”. Mečevi su se ređali kao na traci, a u glavnim ulogama su bili srpski najbolji igrači u ovoj uzrasnoj kategoriji. Na kraju nedelje podvučena je crta, a na spisku osvajača medalja dominirala je srpska trobojka.

“Trio fantastiko” srpskog badmintona osvojio je po dva trofeja. Posle pauze zbog povrede Sergej Lukić je zasijao u punom sjaju. Trijumfovao je ubedljivo u muškom singlu pobedivši u finalu Turčina Orčuna Ozturka (2:0). Mihajlo Tomić i on superiorno su stigli do titule u muškom dublu. Rezultat u finalu protiv Rumuna Petrea Komaneanua i Mihnea Kračiuna najbolje oslikava snagu srpskog para budući da su rivali uspeli da stignu do ukupno 18 poena u dva odigrana seta.

“Ovo je bila odlična proba pred Evropsko prvenstvo za igrače do 17 godina koje će krajem avgusta i početkom septembra biti održano u Poljskoj. Mislim da smo svi pokazali formu na vrhunskom nivou. Prezadovoljan sam pre svega što sam uspeo da prenesem na teren sve ono što sam uvežbavao na treninzima, što je na kraju nagrađeno sa tri najsjajnija odličja. Atmosfera u “Slanoj bari” je bila na vrhunskom nivou, publika nas je sve vreme nosila i to je svakako doprinelo da pokažemo svoje najbolje partije. Putujemo na šampionat Starog kontinenta sa maksimalnom motivacijom i najvećim mogućim očekivanjima, a to je napad na evropski tron”, istakao je Sergej Lukić.

Sara Lončar je prigrabila zlato u ženskom singlu. U finalu je oborila na pleća Bugarku Gerganu Pavlovu (2:0). Drugo zlato u pojedinačnim konkurencijama osvojila je u paru sa Tomićem. Njih dvoje su u neizvesnom srpskom okršaju za trofej bili bolji od Aleksandra Jovičića i Nine Bogdanović (2:1), kojima je tako pripala vicešampionska titula.

“Prezadovoljna sam svojim nastupom na u Novom Sadu. Uspeli smo da odbranimo titulu ekipnog prvaka. Čvrstom verom u svoj kvalitet pokazali smo da smo izrasli u ozbiljnu ekipu iza koje je dugogodišnji naporad rad. Kada je u pitanju pojedinačna konkurencija Tomić i ja smo dobrom igrom završili i ovaj turnir. U finalu smo uspeli da pobedimo igrače iz naše zemlje koji su nam pružili dobar otpor. U singlu sam od početka bila na visini zadatka nadmašivši sebe svojom konstantnom igrom i koncentracijom. Nagrada je bila zlatna medalja i u ovoj konkurenciji”, kazala je Sara Lončar.

Pored pomenutih odličja srpski reprezentativci su u Novom Sadu osvojili još dve medalje. Viktor Petrović je osvojio bronzu u muškom singlu, a odličje istog sjaja prigrabile su Nina Bogdanović i Anđela Vitman u ženskom dublu.

“Ova generacija je još jednom na Balkanijadi pokazala dominaciju osvajanjem velikog broja medalja u individualnoj konkurenciji i veoma ubedljivim trijumfom u ekipnoj. Mihajlo i Sergej u dublu, Mihajlo i Sara u miksu, Sergej i Sara u singlu pokazali su da su u odličnoj formi i veoma sigurno i ubedljivo postali balkanski prvaci. Odlične igre prikazali su i Aca, Viktor, Anđela, Nina i Sanja i najavili da se u budućnosti od njih očekuju izuzetni rezultati. Ovo je bila prava uvertira za Evropsko prvenstvo, na koje odlazimo potpuno spremni i u sjajnoj atmosferi”, rekao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić koji je uz glavnog trenera Milana Barbira i pomoćnog trenera Nikole Mijačića činio Stručni štab naše reprezentacije u Novom Sadu.

Pored pomenutih igrača u individualnim konkurencijama na Balkanskom prvenstvu boje Srbije branili su i Sanja Perić, Igor Jovanović, Vanja Rašeta, Miloš Dmitrović, Uglješa Mihajlović, Mihajilo Vig, Marija Samardžija, Maša Aleksić i Miona Filipović. Podršku Balkanskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Novom Sadu pružile su i sponzorske kompanije “Yonex“, “Tin šped“, “Ledeni Kvas“, “Eurobank“, “Integraltechnic“, “Zlatiborac“, “Minaqua“, “Boreas Travel“, “Siboasi“ i “Koka Plus“.