DOMAĆINU “TROFEJ BEOGRADA” U KOŠARCI

Last Updated: 14/08/2017Autor

KOŠARKA

Reprezentacija Srbije pobedila je, u ponovo punoj dvorani „Aleksandar Nikolić“, selekciju Crne Gore sa 82:71. Posle ubedljivog trijumfa nad Grčkom u subotu, naši najbolji košarkaši su došli do još jedne sigurne pobede i osvojili tradicionalni „Trofej Beograda“. Drugo mesto je zauzela Grčka, a trećeplasirana je Crna Gora. Trofej namenjen pobedniku kapitenu Milanu Mačvanu je uručio predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović. Najbolji igrač turnira (MVP) je reprezentativac Srbije Bogdan Bogdanović, koji je u dve utakmice imao čak 55 indeksnih poena. Trofeje za drugo i treće mesto dodelio je Tehnički direktor kompanije RODA Aleksandar Seratlić.

Utakmica sa Crnom Gorom bila je neizvesnija od meča sa Grčkom. Ekipa koju vodi Bogdan Tanjević pružila je dobar otpor Srbiji, naročito u prvoj četvrtini, koju je dobila sa 24:19. U drugoj deonici naši košarkaši su zaigrali bolje u odbrani, preokrenuli rezultat i na veliki odmor otišli sa devet poena prednosti. Iako je tim Aleksandra Đorđevića i u drugom poluvremenu kontrolisao igru i rezultat, Crna Gora se nije predavala, pa je u poslednjoj četvrtini prišla na tri poena zaostatka. Ipak, to nije bilo dovoljno za neizvesnu završnicu. Srbija je sigurno privela utakmicu kraju i stigla do zaslužene pobede.

Najbolji je u pobedničkoj ekipi bio Bogdan Bogdanović sa 25 poena, četiri skoka i pet asistencija. Pratio ga je Birčević sa 15 poena i četiri skoka. Kod Crnogoraca su najbolji bili Dubljević sa 13 i Vučević i Đurišić sa po 10 poena. Inače, ovo je bila 60. utakmica Aleksandra Đorđevića kao selektora Srbije.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević

– Utakmica kakvu smo tražili i želeli. Očigledno da je fizički napor ostavio traga kod nas. Crna Gora je mlada ekipa u naponu snage, rade sa svojim selektorom. Dobro su pripremljeni, nametnuli su svoj ritam u početku. Mi smo igrali bez energije, mislili smo da ćemo napadom da rešimo sve dok nismo shvatili da nam treba maksimalan fizički napor, Dobra odbrana rezultira dobrom energijom i krenuli smo u sigurniju igru. Imamo igrače koji još imaju neki određeni problem i nisu bili na terenu. Danas je na terenu bila ekipa bez sedam igrača sa poslednje utakmice u prošlom takmičenju. Uz Bjelicu, koji je stalno u našoj priči, to je mnogo. Hoću da pohvalim ove momke koji su bili na terenu, njihovo zalaganje, rad… Ima tu mnogo ozbiljnosti, ali, naravno, i prostora za napredak. Pred nama je težak i dugačak put, ovo je tek početak, ali ova utakmica će nam značiti da je analiziramo, pre svega greške u odbrani. Mačvan je, iako je pod temperaturom 38, apsolutno hteo da igra. Rekao je: „Ne dolazi u obzir da ne igram“.

I to nije sve…

– Kalinić još ima problema sa leđima još iz ligaške sezone. I na Kopaoniku je preskočio par dana, njegovo stanje nije dovoljno dobro da odigra dve utakmice dva dana zaredom. Teodosić je osetio bol na slobodan dan, kada smo se vrtili sa Kopaonika. Odradio je sve trninge tamo, osetio je problem u listu i danas je dobio terapiju. Moramo da vodimo računa o tome. Nije strašno, ali zahteva pet do sedam dana mirovanja. U ovom trenutku je doktor Dragan Radovanović čovek sa kojim najviše razgovaramo…

Stefan Jović

– Izuzetno jak turnir za sve nas, posebno što su ovo prve utakmice posle priprema na Kopaoniku i pravi test. Juče su Grci bili dosta umorni, što  večeras nije bio slučaj jer su Crnogorci imali dan pauze i dosta su nas namučili. Ne tražim alibi, ali smo i mi bili umorni. U drugom poluvremenu smo nametnuli svoj stil i ritam i osvojili treći uzastopni „Trofej Beograda“. Hvala selektoru i svim ljudima u Nemačkoj koji su mi omogućili lečenje tamo, a dosta mi pomaže i kondicioni trener koji radi sa mnom već mesec i po. Nemam nikakvih problema, zdrav sam, prav i polako ulazim u ritam.

Selektor Crne Gore Bogdan Tanjević

– Turnir je bio dobar, odličan… Nama je jako koristilo da se oprobamo, da vidimo šta valja, šta ne valja. Nisam nimalo nezadovoljan, osvojili smo bronzanu medalju u ovakvoj konkurenciji.