ĐERIĆ I SLAVNIĆ ZA ODLIČJE U BRESTU

Last Updated: 01/09/2018Autor

VESLANJE

Srpski dubl skul je sa odličnom ocenom položio prvi test na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine, koje je u subotu, 1. septembra 2018, počelo u Brestu. Igor Đerić i Dušan Slavnić su u prvoj grupi kvalifikacija s vremenom 6:23.66 zauzeli drugo mesto i tako sa prvoplasiranom posadom Grčke izborili direktan plasman u finale, koje je na programu u nedelju od 12,50 č. Treće, četvrto i peto mesto u ovoj grupi kvalifikacija zauzeli su čamci Rumunije (6:28.45), Estonije (6.43.43) i Češke (7:00.24) i oni će u subotu popodne priliku za plasman među šest najboljih posada tražiti u repesažu.

Đerić i Slavnić su posle prvih 500 metara bili treći iza svetskih prvaka u dubl skulu za mlađe seniore Grka Touskosa i Stergiakasa i Rumuna Halmagaina i Kojokarua. Poredak tri prva čamca nije se menjao ni na ulasku u drugu polovinu trke. Tada je naš dubl skul krenuo u napad na čamac Rumunije. Borba prsa u prsa trajala je gotovo 500 metara, a iz nje su kao pobednici izašli Đerić i Slavnić. Posle dugotrajnog okršaja slomili su čamac Rumunije i zauzeli čvrst kurs ka finalu, završivši trku sa drugim rezultatom kompletnih kvalifikacija. Iz druge grupe kvalifikacija direktno u finale su se plasirali čamci Poljske (6.25.49) i Austrije (6:27.07), dok su repesaž otišle posade Danske (6:29.51), Rusije (6:40.77) i Velike Britanije (6:44.80).

– Đerić i Slavnić su nešto slabije startovali, ali su to nadoknadili odličnim veslanjem u središnjem delu trke, koje im je donelo zaslužen plasman u finale. Imamo 24 časa da se pripremimo za okršaj za odličja, a videćemo u finalu koliko mogu bolje od onoga što su pružili u kvalifikacijama. Sve u svemu zadovoljan sam subotnjim izdanjem tim pre što im je to bila prva zvanična trka u ovom sastavu – kazao je trener Aleksandar Ivković.