ĐERIĆ I SLAVNIĆ SRPSKI ADUTI U BRESTU

Last Updated: 30/08/2018Autor

VESLANJE

Brest će 1. i 2. septembra 2018. biti domaćin Evropskog prvenstva za seniore do 23 godine na kojem će boje Srbije braniti jedna posada – dubl skul Igor Đerić, Dušan Slavnić. Njih dvojca su zajedno sa trenerom ovog čamca Aleksandrom Ivkovićem u četvrtak krenuli put Belorusije gde će istog dana i u petak imati poslednje pripreme za start šampionata. U ovoj disciplini, u kojoj je Đerić lane sa Aleksandrom Beđikom postao evropski viceprvak za mlađe seniore u poljskim Krušvicama, prijavljeno je 12 čamaca. Pored srpskog dubl skula u Brestu će se za odličje boriti i posade Austrije, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Velike Britanije, Grčke, Litvanije, Poljske, Rumunije i Rusije. Pred odlazak za Belorusiju trener Ivković je istakao da su Đerić i Slavnić dobro radili u završnim pripremama i da su spremni za sve izazove koji ih očekuju na šampionatu.

– Ova posada je kasno formirana budući da su u dubl skulu cele sezone trenirali Slavnić i Vukašin Pivač, a bilo je planirano da Đerić u Brestu nastupi u skifu. Međutim, zbog Pivačevih obaveza oko upisa na fakultet došlo je do promene tako da će dubl skul u ovom sastavu svoju prvu trku u ovom sastavu imati upravo u Belorusiju. Po nekim pokazateljima sa treninga čamac ide dobro, ali ćemo tek na licu mesta videti za koji plasman i realno ima kvalitet – kazao je Ivković, koji je lane Đerića i Beđika doveo do evropske vicešampionske titule u dubl skulu za mlađe seniore – Ove godine će konkurencija biti jača nego 2017. budući da od 12 prijavljenih posada gotovo polovina ima ogroman kvalitet.

Štroker Dušan Slavnić, koji je na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u tandemu sa Pivačem zauzeo osmo mesto, rekao je da uopšte ne može ni da nasluti šta su Đerićevi i njegovi krajnji dometi u Brestu.

– Pošto smo saznali da da Pivač i ja, zbog njegovih obaveza, nećemo moći da nastupimo u Bresu treneri su doneli odluku da je bolje da sa Đerićem veslam u dubl skulu nego da se on i ja nadmećemo za mesto u skifu. Gro priprema smo odradili u Višegradu, ali pošto smo veslali na Drini, uzvodno i nizvodno, nismo mogli da steknemo pravu sliku o brzini koju možemo da izvučemo. Doduše, imali smo i dva dana priprema na Srebrnom jezeru gde smo na nekim treninzima imali dobre parametre. U svakom slučaju prvi put da na neko takmičenje odlazim bez bilo kakve predstave o tome šta možemo. Sigurno je da nas očekuje izuzetna konkurencija budući da će među učesnicima biti i ovogodišnji svetski prvaci za mlađe seniore – Grci Kalandaridis i Stergiakas, kao i osvajači bronze sa ovog takmičenja – Poljaci Baranski i Svitek. Pored ova dva čamca odvojio bih i posade Velike Britanije i Litvanije, a sigurno je da će biti još dva-tri čamca koji će ravnopravno konkurisati za finale, a potom i za odličja – smatra Slavnić.

Đerić, koji kao i Slavnić ove godine završava sa stažem u konkurenciji mlađih seniora, posade Grčke i Poljske vidi kao najozbiljnije konkurente za odličja.

– Iako se po rezultatima u ovoj sezoni najviše očekuje od Grka i Poljaka mislim da ima još tri-četiri čamca koji ozbiljno mogu da pomrse račun svima. Konkurencija će u svakom slučaju biti izuzetna, ali bez obzira na to mislim da plasman u finale ne bi smeo da izostane, iako će put do njega, zbog broja prijavljenih čamaca, biti nešto teži – rekao je Đerić i dodao – Trebalo je da u Bresu nastupim u skifu u kojem sam se pripremao jedno vreme. Međutim, na kraju smo Slavnić i ja seli u dubl skul, a iako nismo imali mnogo vremena za uveslavanje relativno brzo smo se uklopili, pokazavši solidne brzine na treninzima. Ostaje da se vidimo gde smo i šta smo kada krene takmičenje.

Žreb i svečano otvaranje šampionata biće održani u petak. Dan kasnije na programu su kvalifikacije i repesaži, dok je nedelja rezvervisana za polufinala i finala.