ĐERIĆ I BEĐIK EVROPSKI VICEŠAMPIONI!

Last Updated: 03/09/2017Autor

VESLANJE

Igor Đerić i Aleksandar Beđik postali su vicešampioni Starog kontinenta. Srpski dubl skul je na Prvom evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine, koje je u nedelju, 3. septembra 2017, završeno u Krušvicama izlio srebro i tako riznicu srpskog veslanja obogatio za još jedno odličje. Đerić i Beđik, kojima je takmičenje u Poljskoj bilo prvo na velikoj međunarodnoj sceni u dubl skulu, finalni okršaj su izveslali u vremenu 6:49.99. Trijumfovali su Grci Kalandaridisu i Stergiakasu (6:47.96), dok je bronzana medalja pripala Slovencima Krebsu i Aljančiću (6:55.29), koji sun a ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu bili sedmi. Četvrti su kroz cilj prošli Šveđani Ekros (7:03.90) i Borg, peti Litvanci Kamarauskas i Muravjov (7:08.63), a šesti Norvežani Lindgren i Hadler-Olsen (7:13.23).

– Đerić i Beđik su izveslali odličnu trku, najbolju u Krušvicama i potpuno zasluženo su stigli do postolja, a ja im ovom prilikom najsrdačnije čestitam na tome. U finalu su bili neuporedivo bolji uslovi za takmičenje nego prvog dana, tako da je u “pisanju” plasmana odlučivao suvi kvalitet. Najbolji dokaz toga jeste pobeda našeg čamca nad sjajnim Slovencima koji su bili na ivici finala ovogodišnjeg Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine u Plovdivu. Ubedljivo sun as “tukli” u kvalifikacijama, ali smo im mi u finalu vratili istom merom. Grci su, s druge strane, pokazali da su u ovom trenutku najbolji – kazao je trener dubl skula Aleksandar Ivković – Sve u svemu prezadovoljan sam načinom na koji su Đerić i Beđik stavili tačku na ovogodišnju međunarodnu sezonu. Na ovom takmičenju su preneli ogroman kvalitet iz četverca bez kormilara koji je na ovogodišnjem planetarnom šampionatu za mlađe seniore osvojio respektabilno peto mesto. U svakom slučaju i ovaj rezultat je pokazatelj da su sjajno radili tokom čitave godine, a evropsko odličje je prava nagrada za to.

Srpski čamac je sjajno startovao, najbolje izveslavši prvih 500 metara. U narednoj četvrtini trke Đerića i Beđika je prekao grčki čamac, koji je na ulasku u drugu polovinu trke imao nešto više od pola sekunde prednosti. Uprkos velikoj želji naši reprezentativci su ostali na drugom mestu i na ulasku u poslednjih 500 metara, a sa tim plasmanom su prošli i kroz cilj, ubedljivo pobedivši sjajne Slovence Krebsa i Aljančića od kojih su poraženi u kvalifikacijama.

– Presrećan sam što sam uspeo da se od konkurencije seniora do 23 godine oprostim evropskom medaljom. Jedan od ciljeva u finalu bio nam je da dokažemo da smo bolji od Slovenaca Krebsa i Aljančića, sedmog dubl skula na svetu. Uspeli smo u tome, ne i da osvojimo zlato, jer su Grci danas bili bolji. Međutim, nemamo za čim da žalimo. Pružili smo svoj maksimum i postali evropski vicešampioni – istakao je štroker Aleksandar Beđik.

I Igor Đerić, koji će i dogodine moći da se takmiči u konkurenciji mlađih seniora bio je prezadovoljan rezultatom u Krušvicama.

– Finale je je bilo izuzetno teško. Odlično smo krenuli, a fokus nam je bio na slovenačkom čamcu od koga smo ubedljivo poraženi u kvalifikacijama. I dok smo njega držali pod kontrolom u središnjem delu trke iznenadili su nas Grci Kalandaridisu i Stergiakasu. Sjajno su izveslali taj deo. Pretekli su nas u drugoj četvrtini trke, pokušali smo da ih stignemo u trećoj, ali su odbranili naš napad, tako da smo ostali na drugom mestu. Bez obzira na to prezadovoljan sam srebrnim odličjem u Poljskoj koje će mi biti ogroman podstrek za narednu sezonu, moju oproštajnu kada je konkurencija mlađih seniora u pitanju – rekao je Igor Đerić.

Dušan Slavnić je svoj debitantski nastup na međunardonoj sceni u disciplini skif završio na 10. mestu. U B finalu ove discipline Slavnić je s vremenom 7:47.36 bio četvrti. U ovoj trci trijumfovao je čamac Švajcarske (7:42.46), druga je bila Belorusija (7.44.50), treća Austrija (7:45.16), peta Finska (7:51.83), a šesta Litvanija (7:55.68). Naš skifista je odlično počeo borbu za plasman od sedmog do 12. mesta. Posle prvih 500 metara bio je drugi, a na ulasku u drugu polovinu trke probio se na čelnu poziciju. Međutim, u nastavku počeo je da posustaje. U narednoj četvrtini trke pretekli su ga čamci Švajcarske i Austrije, a u poslednjih 500 m i Belorusija. Tako je Slavnić kroz cilj prošao kao četvrti. Prethodno, naš skifista je s vremenom 7:37.64 zauzeo četvrto mesto u drugoj grupi polufinala, tako da je otišao u B finale.

– Teško je dati pravi komentar Slavnićevih trka u Poljskoj budući da je veslao u tuđem čamcu, jer smo zbog katastrofalnih uslova na startu šampionata i ogromnih talasa, morali da promenimo čamac. Zbog toga sigurno da nije bio u situaciji da iskaže svoj realan kvalitet u Poljskoj, u konkurenciji koja je bila izuzetno jaka. Uprkos svim nedaćama pokazao je da može da bude uz rame sa mnogim ekipama iako mu je ovo bio prvi nastup u skifu na nekom velikom takmičenju. Sve u svemu zadovoljan sam i zbog činjenice da nijednog trenutka nije klonuo duhom i da je stoički podneo sve probleme, a da je i u okolnostima koje mu nisu išle na ruku pokušao da pruži svoj maksimum – kazao je Slavnićev trener Dušan Kovačević.